Köşk'e çıkarsa ilk MGK'da ilk işi o olacak

Köşk'e çıkarsa ilk MGK'da ilk işi o olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Köşk'e çıkarsa ilk MGK'da paralel yapıyla ilgili çok kritik bir adım atacak.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilerek Çankaya Köşkü'ne çıkması halinde "paralel devlet yapılanmasıyla" yürütüleceğini açıkladığı mücadelenin en kritik hamlesini, "Kırmızı Kitap" olarak da bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yapılacak değişiklik oluşturacak. Yeni dönemde, "ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar" Türkiye'nin iç tehdit tanımları arasında yer alacak.

HER KONUŞMASINDA VURGU YAPTI

Başbakan Erdoğan, hemen her konuşmasında paralel yapıyla ve devletin güvenliğini tehdit eden unsurlarla mücadele edileceğini vurguluyor. Erdoğan,Cumhurbaşkanı adaylığının açıklandığı ve vizyon belgesinin kamuoyuna ilan edildiği törenlerde deÇankaya Köşkü'ne çıkması durumunda bu mücadelenin asla aksamayacağı mesajını verdi.

"Milletimizin takdir etmesi durumunda eğer Cumhurbaşkanı seçilirsek, paralel devlet yapılanması ile mücadelemiz kesintisiz olarak devam edecektir" diyen Erdoğan, vizyon belgesinin açıklandığı törende mücadelenin kodlarını şöyle açıkladı:

"Nasıl devlet din üzerinde tahakküm kuramaz ise, dini topluluklar da devlet ve diğer dini gruplar üzerinde tahakküm kuramaz. Dini istismar eden örgütlerin devlet içinde yapılanmasına, paralel devlet yapıları kurmasına, devletin gücünü kendi çıkarları için kullanmasına elbette izin verilemez. Demokratik devlet bunun güvencesidir."

YENİ DÖNEMDE EN STRATEJİK ADIM

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilip Çankaya Köşkü'ne çıkarsa, yeni dönemdeki mücadelede en stratejik adım, MGSB ile gelecek. "Kırmızı Kitap'' olarak da adlandırılan MGSB'nin güncellenerek "Paralel Yapı"nın "iç tehdit" unsuru olarak ulusal güvenlik tehditleri arasında yer alacağı belirtiliyor.

Ankara kulislerinde, Erdoğan'ın seçilmesi durumunda Cumhurbaşkanı olarak başkanlık edeceği ilk MGK toplantısında bu konuyu gündeme getireceği vurgulanıyor.

MGK'DA KARARA BAĞLANIYOR

2010'da Siyaset Belgesi'nde yapılan değişiklikle, "irtica" gibi soyut kavramlar tehdit olmaktan çıkarılmıştı. Bu yılın Şubat ayında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da söz konusu yapı, "Halkımızın huzurunu ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetler" olarak kayda geçirilmişti.

Kırmızı Kitap, değişikliklerle ilgili gerekli taslak çalışmalar tamamlandıktan sonra MGK toplantısında masaya yatırılıyor. Toplantıda, görüşülüp karara bağlanıyor. 5 yılda bir gözden geçirilen belgede, Türkiye'nin iç-dış tehdit algılamalarına yönelik ifadeler yer alıyor ve Türkiye'nin güvenlik siyaseti buna göre şekillendiriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile