Sanat, spor, basın, iş dünyası ile akademisyenlerin davet edildiği toplantıya Arnavutluk, Karadağ, Gürcistan ve KKTC Cumhurbaşkanlarının eşleri de Bayan Gül’ün davetlisi olarak katıldı.
Bayan Gül toplantıda yaptığı konuşmada, iki yıl önce engellileri eğitim imkânlarına kavuşturmak, böylece sosyal hayatta aktif ve üretken bireyler olarak yer almalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Eğitim Her Engeli Aşar Projesi çerçevesinde yapılan çalışmaları değerlendirmek ve projeye yeni bir ivme kazandırmak üzere toplanıldığını bildirdi.
KONUK CUMHURBAŞKANI EŞLERİNE TEŞEKKÜR
Bu çerçevede engellilerin sorunlarına gösterdikleri duyarlılıkla dost ve kardeş ülkelerden gelerek destek veren Bayan Sandra Saakaşvili, Bayan Teuta Topi, Bayan Svetlana Vujanovic, Bayan Meral Eroğlu ve Bayan Gülin Küçük’e teşekkür eden Bayan Gül, böyle bir konu vesilesiyle kendilerini ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
İnsanlığın binlerce yıllık birikiminin en önemli kazanımlarından biri olan ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan insan haklarının, hiçbir fark ve ayırım gözetmeksizin herkesin doğuştan gelen hakları olduğunu vurgulayan Bayan Gül, ancak günümüzün modern dünyasında bile her insanın bu haklardan eşit olarak faydalanamadığına dikkat çekti.
“ENGELLİLERİN SORUNLARINA DUYARSIZ KALMAK İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”
Bayan Gül, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hastalar gibi dezavantajlı grupların hakları konusunda alınması gereken daha çok mesafe olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Temel hak ve özgürlüklerin kullanımı açısından en dezavantajlı kesimlerden biri de engelliler. Belki eskiden olduğu gibi okyanus açıklarındaki adalarda tecrit edilmiyorlar. Ancak hayatın standartları düzenlenirken ihtiyaçları dikkate alınmadığı ve gerekli imkânlar sağlanmadığı için dört duvarla çevrili evlere, odalara mahkûm ediliyorlar. Bu büyük bir haksızlık… Engelli insanlarımızı korunmaya muhtaç, mağdur ve topluma yük olarak gören anlayışı artık geçmişte bırakmalıyız. Engellilerin sorunlarına duyarsız kalmanın ve onları kendi kaderleriyle baş başa bırakmanın insan hakları ihlali olduğunu göz önünde bulundurmalı, meseleyi bu ciddiyetle ele almalıyız.”
“ENGELLİ HAKLARI KONUSUNDA ÖNEMLİ İLERLEMELER SAĞLANDI”
Türkiye’de son yıllarda sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda kaydedilen gelişmelere paralel olarak, engellilerin haklarını güvence altına almak adına önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bayan Gül, kampanyayla engellilerin eğitimi konusunda toplumsal duyarlılığın giderek yükseldiğini görmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
“PROJE BÜYÜK İLGİ VE DESTEK GÖRÜYOR”
Bayan Gül, toplumsal sorunların çözümünde, devletin yanında sivil toplum kuruluşlarına ve bireylere de görev düştüğünü hatırlatarak, bu düşünceden hareketle hayata geçirilen Eğitim Her Engeli Aşar Projesi’nin, yurt içinde ve uluslararası platformda büyük ilgi ve destek gördüğünü söyledi.
İKİ YILDA EĞİTİM GÖREN ENGELLİ SAYISINDA YÜZDE 109 ARTIŞ
Proje kapsamında, Türkiye’nin 81 ilinde valilerin engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek, devletin engellilere sağladığı eğitim imkânları hakkında bilgi verdiğini, bu şekilde yaklaşık 53 bin aileyle görüşüldüğünü ve kendilerine engelli çocuklarını evlere hapsederek koruyamayacaklarının anlatıldığını ileten Bayan Gül, “Tüm bu çalışmalar neticesinde çok olumlu geri dönüşler aldık. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki; iki yıllık süre zarfında ülkemizde eğitim gören engelli sayısında yüzde 109 oranında bir artış sağlandı. Kampanyamızın başladığı 2009 yılında eğitim gören engelli sayısı yaklaşık 150 binken bugün bu rakam 316 bine ulaştı. Elde edilen bu başarı, projemize gönül veren herkes gibi beni de çok mutlu etti. Bu verilere sadece projenin başarısını gösteren rakamlar olarak bakmak mümkün. Ancak ben her rakamın arkasında, mutlu ve onurlu bir hayat imkânı yakalamış bir engellinin sevincini de görüyorum” diye konuştu.
“KAMPANYA İLE 44 OKUL VE 1316 ÖZEL EĞİTİM SINIFI YAPILDI”
Bayan Gül, engellilerin eğitim sistemine kazandırılması için toplumsal farkındalık kadar önemli diğer bir konunun da, okullar başta olmak üzere tüm sosyal çevrenin, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi olduğunun altını çizerek, bu çerçevede kampanya kapsamında yapılan çalışmalarla bugüne kadar 44 okul ve 1316 özel eğitim sınıfı yapıldığını bildirdi. Bayan Gül, “Bu sınıf ve okulların önemli bir bölümünün hayırsever vatandaşlarımız tarafından yapılması bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır” dedi.
KAYNAŞTIRMALI EĞİTİMİN YAYGINLAŞTIRILMASININ ÖNEMİ
Projenin en önemli hedeflerinden birinin de, engelli çocukların diğer çocuklarla aynı okullarda, aynı sınıflarda eğitim gördüğü kaynaştırmalı eğitimin yaygınlaştırılması olduğunu kaydeden Bayan Gül, bu sistemin engelli çocukların yaşadıkları çevreye uyum sağlayabilmeleri ve toplumsal hayatta birey olarak kendilerine yetebilmeleri adına çok önemli olduğunu belirtti.
“HER BİRİMİZ ASLINDA BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ”
Bayan Gül, engelli ve engelsiz çocuklar arasındaki arkadaşlık ilişkilerini geliştirecek, çocukların küçük yaştan itibaren farklılıkları kabul etmeyi, hoşgörüyü ve diyalog kurmayı öğreneceği kaynaştırmalı eğitim ile yalnızca çocuklar arasındaki değil, aileler arasındaki iletişim ve etkileşimin de artacağına işaret ederek, bunun da engellilerin sorunlarının tüm toplum tarafından içselleştirilmesi sürecini hızlandıracağını vurguladı ve “Unutmayalım ki, hiç kimse kendi seçimi ya da tercihiyle engelli doğmuyor, engelli olmuyor. Ama kaçınılmaz bir şekilde bu engellerle yaşamak zorunda kalıyor. Her birimiz aslında birer engelli adayıyız. Bugün varız, ama yarın ne olacağımızı hiçbirimiz bilmiyoruz. Herkesin bu duyarlılıkla, empati yaparak engellilerimizin sorunlarına sahip çıkmasını diliyorum” dedi.
KAMPANYAYA DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
Eğitim Her Engeli Aşar projesini yürüten Türkiye Beyazay Derneği yönetici ve çalışanlarına, özverili çalışmalarıyla kampanyaya büyük bir ivme kazandıran valilere, projenin uygulanmasındaki katkılarından dolayı Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’a ve destek veren herkese teşekkür eden Bayan Gül, hem Türkiye’deki hem de uluslararası platformlardaki örnek çalışmalarıyla engellilere bir ümit ışığı olan Lokman Ayva’yı da bir kez daha kutladı.
“HİÇBİR ENGEL, HAYATTA MUTLU VE BAŞARILI OLMAYA ENGEL DEĞİLDİR”
Bayan Gül konuşmasını, “Biz iki yıl önce ailelerimize “Çocuklarınıza güvenin, onların önüne bir engel de siz çıkarmayın. Bırakın çocuklarınız başarılarıyla sizleri gururlandırsınlar” diye seslenmiştik. Bugün geldiğimiz noktada, kampanyamız aracılığıyla eğitime katılan binlerce çocuğumuz başta aileleri olmak üzere tüm topluma, kendilerine imkân verilirse neler yapabileceklerini ispat ettiler. Hepimizi gururlandırdılar. Artık hepsinin hayata daha mutlu, daha umutlu baktığına eminim. Hiçbir engel, hayatta mutlu ve başarılı olmaya engel değildir. Tek engel var o da eğitimsizlik. Bu nedenle biz diyoruz ki; Eğitim Her Engeli Aşar” sözleriyle tamamladı.
BAŞARILI BULUNAN 15 İL VALİSİNE PLAKETLERİ BAYAN GÜL TARAFINDAN VERİLDİ
Bayan Gül, konuşmasının ardından, kampanyaya destek veren BİM CEO’su Haluk Dortluoğlu, Mehmet Zorlu Vakfı adına Olgun Zorlu ve Sunucu Oylum Talu ile kampanyada başarılı olan 15 ilin valisine plaket verdi. Bayan Gül daha sonra toplantıya katılan konuk cumhurbaşkanı eşlerine de ziyaretleri ve destekleri vesilesiyle plaket takdim etti.
Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva ile Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın da birer konuşma yaptıkları toplantıda ayrıca, Selim&Kerim Altınok kardeşler ile Musa Göçmen müzik dinletisi sunarken, Sincan Yılmaz Balaban İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencilerinin oluşturduğu Sessiz Melekler Dans Grubu bir gösteri sergiledi.
Köşk’Ten Vali Öztürk’E Plaket
Türkiye Beyazay Derneği tarafından yürütülen ve Bayan Hayrünnisa Gül’ün himayesinde gerçekleştirilen “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasının ikinci yıl değerlendirme toplantısı Çankaya Köşkü’nde yapıldı.