Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü, Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi ve Fen Isleri Dairesi Baskanligi, Meram ilçesi Hatunsaray Mahallesinde sulama amaçli kullanilan göletin taskin olusturma riskine karsi teyakkuza geçti. Bildirilen su kaçaginin yapilan incelemeler neticesinde 20-30 litre/saniye oldugunun tespitinin ardindan kaçagin artacagini öngören Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü, göletin dip savagindan suyun tahliyesine basladi.
42 yillik göletin yüzde 90 oraninda dolmasi risk olusturdu
Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügünden yapilan açiklamada, "Mülga Toprak Su Teskilati tarafindan tahmini 1980 yilinda yapilan ve maksimum hacmi 3 milyon 144 bin metreküp olan gölün, 3 bin dekar sulama alanina sahip oldugu bildirildi.
Mülga Köy Hizmetleri tarafindan isletme ve bakim onarim sorumlugu Hatunsaray Sulama Kooperatifi’ne devredilen göletin kendi havzasi ile beraber, Kayadibi Deresi’nden derivasyonla doldugu belirtilen açiklamada, “Yaklasik 10-15 yildir bu derivasyon kanali deforme oldugundan gölet sadece kendi havzasi ile dolmaktadir. Önceki yillarda kendi havzasindan gelen su miktari yetersiz oldugundan, doluluk orani yüzde 50-60’larda kalmistir. Bu yil yagislarin yüksek olmasindan dolayi, kendi havzasindan gelen sularla, yüzde 90’a yakin doluluk oranina ulasmis, bu da taskin riskini dogurmustur” denildi.
Konya Büyüksehir Belediyesi ekiplerle müdahale etti
Ilk olarak 11 Nisan Pazartesi günü mahalle muhtarligi tarafindan KOSKI’ye bildirilen su kaçagi üzerinde göletin dip savagindan suyun tahliyesine baslanildigi ifade edilen açiklamada, “Ancak daha sonraki günlerde dip savaktan tahliye edilen suyun yani sira dip savak borusunun etrafindan da borulamanin artarak devam ettigi gözlemlenmis ve KOSKI Genel Müdürlügünce pompalarla tahliye edilmesine ivedilikle baslanmistir. Göletin gövdesinin üzerine kurulan pompalarin ikmalini yapmak için kullanilacak gölet servis yolunun bozulmasi ile alternatif yol Konya Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Dairesi Baskanliginca rehabilite edilerek gölete ulasim saglanmistir” cümlelerine yer verildi.
Günlük 70 bin metreküp su tahliye ediliyor
Göletteki su seviyesinin giderek düsürüldügü vurgulanan açiklamada, “Su seviyesinin düsmesi ile dip savak cebri borusunun etrafindan gelen suda azalma tespit edilmistir. Yalniz gövdenin altinda bulunan dip savak borusunda meydana geldigi tahmin edilen arizanin gölet gövdesine ne kadar zarar verdigi anlasilamamaktadir. Hali hazirda KOSKI Genel Müdürlügü’ne ait 6 adet pompa ve Konya Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi’na ait 1 adet pompa olmak üzere toplam 7 adet pompa, 4 jeneratör 1 ekskavatör ile günde 70 bin metreküp su tahliye edilmektedir. Büyüksehir Belediye Baskanligi ve KOSKI Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen çalismalarla gölet gövdesi mansap tarafinda olusan borulanmanin memba tarafina ulasmasinin önüne geçip göletin gövdesinin yikilarak afet riski ihtimalinin önlenmesi planlanmaktadir” ifadelerine yer verildi.
KOSKI Hatunsaray Göleti'nde Taskin Riskine Karsi Su Tahliyesi Yapiyor
Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü, Hatunsaray Göleti’nde olusan afet riskini bertaraf etmeye dönük çalismalarini sürdürüyor. Doluluk orani artinca taskin riski olusan gölette Konya Büyüksehir Belediyesine ait 7 adet pompa, 4 jeneratör ve 1 ekskavatör ile günde 70 bin metreküp su tahliye ediliyor.