Kosova, Bagimsizliginin 15'Inci Yilini Kutlamaya Hazirlaniyor

Kosova, Bagimsizliginin 15'Inci Yilini Kutlamaya Hazirlaniyor

Avrupa’nin en genç ülkesi Kosova, bagimsizliginin 15’inci yilini kutlamaya hazirlaniyor.

Kosova, 2008 tarihinde Sirbistan’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan etti. Avrupa’nin en genç ülkesi Kosova, bu yil m15’inci bagimsizligini kutlamaya hazirlaniyor. Kosovali Türklerin yogun olarak yasadigi Prizren’de de günler öncesinden caddeler Kosova’yi bagimsiz olarak taniyan ülkelerin bayraklariyla süslendi. Bagimsizlik nedeniyle 17 Subat’in resmi tatil ilan edildigi ülkede, bu yil da kutlamalar törenlerle gerçeklestirilecek. Kutlamalar, yarin baskent Pristine’deki Kosova Cumhurbaskani Vjosa Osmani ve Basbakan Albin Kurti’nin de katilimiyla askeri geçit töreniyle baslayacak. Daha sonra her sehirde çesitli folklor gösterilerinin de yapildigi etkinliklerle devam edecek. Bagimsizlik günü nedeniyle yarin Prizren’de konserler yapilacak.

Vatandaslar issizlikten sikâyetçi

Kosova, bagimsizligini kutlamaya hazirlanirken vatandaslarda ekonomik sikinti ve issizlikten sikâyetçi. Issizligin yüzde 60’in üzerinde oldugu Kosova’da gençler çareyi Avrupa ülkelerine gitmekte buluyor. Saglik alaninin neredeyse çöktügü Kosova’da, emekliye aylik 100 Euro maddi destek veriliyor.

Nafiz Lokviça isimli vatandas, “Pek bir degisiklik yok, sadece ismimiz bagimsiz oldu. Her sey ayni gidiyor, ekonomik sikintimiz var. Bu yilin anlasmalarinda Sirbistan ile bir yere varilirsa daha iyi günler bizi bekler. Ancak maalesef simdiye kadar gençlerimiz Kosova’yi terk ediyor, issizlik çok umarim iyi günler gelir” dedi.

Nevzat Sundo ise, “Bu yil 15 sene içerisinde, ilk bagimsizlik ilan ettigimizde çok umutluydum. Görkemli bir sekilde Kosova’nin gelecegine inaniyordum. Ancak maalesef 15 senedir saglik sifirda, emeklilik sifirda. Avrupa ülkeleri, Balkanlarda tüm devletler Arnavutluk olsun, Karadag, Bosna-Hersek, Sirbistan vatandaslari Avrupa’ya vizesiz gidiyor, biz ise sifirda kaldik. Maalesef bunu üzüntüsüyle söylüyorum, insallah yeni umutlarimiz var. Yeni hükümete inaniyorum. Fakirle büyüdük öyle de devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Biz ise hala yerimizde sayiyoruz”

Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybedenlere bassagligi dileyen Yunus Rada, “Ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti’nde yasanan depremzedelerin Allah yardimcilari olsun diyorum. Ölenlere Allah rahmet eylesin” dedi.

Kosova bagimsizligini degerlendiren Rada, “15 sene içinde tabi bazi seyler oldu, ama çok da bir sey olmadi. Ekonomik bakimindan bakarsak eski Sirp dönemindeki ekonomik krizden biraz daha iyiyiz ama baska taraftan bakar isek mesela Arnavutluk çok daha fazla ilerledi. Biz ise hala yerimizde sayiyoruz. Vize yok hiçbir sey yok. Insallah daha güzel günler olur. Insallah daha güzel günler olur” açiklamasini yapti.

Prizren’de Osmanli döneminden kalma günümüze dek faytonculuk yapan ve son ferdi olan Kadir Pala ise, “15 sene de hiçbir sey olmadi her sey eskisi gibi. Beklentilerimiz ve dualarimiz ileride yeni bir sey olmasi yönünde” dedi.

17 Subat tarihinde bagimsizligini ilan eden Kosova’yi aralarinda Türkiye Cumhuriyeti’nin de bulundugu 117 ülke bagimsiz olarak taniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile