Kosova Basbakani Kurti'den Brüksel'deki Basarisiz Görüsmeye Iliskin Açiklama

Kosova Basbakani Albin Kurti, Belgrad-Pristine diyalog sürecinin Brüksel’de basarisizlikla sonuçlanan görüsmesine iliskin yaptigi açiklamada AB Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak’i Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile koordineli hareket etmekle suçlayarak, “Lajcak’in Vucic’le yazdigi senaryoya maruz kaldim” dedi.

Kosova Basbakani Albin Kurti, Basbakan Yardimcisi Besnik Bislimi ile Brüksel’de 14 Eylül’de düzenlenen Belgrad-Pristine diyalog sürecine iliskin Kosova’nin baskenti Pristine’de basin toplantisi düzenledi.

Kurti toplantida, Sirp Belediyeler Birligi’nin kurulmasini Belgrad-Pristine diyalogunun devami için ön sart olarak sunan Belgrad nedeniyle Brüksel’de gerçeklestirilen 14 Eylül’deki görüsmenin olumsuz sonuçlandigini ifade etti.

Görüsmede Sirbistan’in normallesme anlasmasini reddettigini söyleyen Kurti, “Temel Anlasma’nin uygulanmasi için somut ve uygun bir teklifle toplantiya gittim. Teklifimizin temelinde kapsayicilik yer aliyordu yani uygulama planinda anlasmadaki bütün madde ve tanimlarin yer almasi gerekiyordu. Kapsayicilik prensibini ortaya ben atmis degilim ve bu uluslararasi anlasmalarin uygulama planlarinda alisilmisin disinda olan bir sey de degil. Anlasma ekinde, her maddenin uygulanmasi gerektigi ifade ediliyor ve anlasmanin uygulanmasi için mantikli ve teamüllere uygun olan yaklasim da bu” dedi.



“Derhal 10’uncu maddeye iliskin müzakerelere baslamak istediler”

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Belgrad-Pristine Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak’in derhal anlasmanin Sirp Belediyeler Birligi’nin kurulmasiyla ilgili olan 10‘uncu maddesine iliskin müzakerelere baslanmasini istedigini ifade eden Kurti, “Maddelerin uygulanmasina iliskin anlasma saglanmadan uzlasamayacagimizi açikça ifade ettim. Atilmasi gereken ilk adimin anlasmanin uygulanmasina iliskin bir yol haritasi belirlemek oldugunu açikça ortaya koydum. Toplantida anlasma saglayamadik” dedi.



“Cumhurbaskani Vucic ve Lajcak, ayni tepkiyi verdi”

AB Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak’in görüsmede Sirp lider Vucic ile birlikte yazdigi senaryoya maruz kaldigini öne süren Kurti, “Ben Kosova’nin hazirladigi plani sundum. Bu üst düzeyden teklif ettigimiz ilk belge. Cumhurbaskani Vucic ve Lajcak, ayni tepkiyi verdi. Planin gerçekçi olmadigini ve ileriye dönük tek yolun Sirp Belediyeler Birligi’nin statüsünün belirlenmesi oldugunu söylediler. Reddetmeleri üzerine kendilerine Sirbistan’in bir plani olup olmadigini sordum. Lajcak da Sirp tarafi da ‘evet’ dedi.

Teklifi görmek için israr ettim” diye konusan Kurti, Lajcak ve Vucic’i aralarinda anlasarak Sirbistan ve Kosova arasindaki normallesme anlasmasinin sadece kendi çikarlarina uyan maddelerinin uygulanmasini talep etmekle suçladi.

Öte yandan Sirbistan Cumhurbaskani Vucic ise, 14 Eylül Persembe günü yapilan toplantidan sonra, toplantinin basarisiz olmasini Kosova Basbakani Kurti’ye baglamis, Kurti’nin Sirp Belediyeler Birligi’ne iliskin anlasmayi uygulamak istemedigini söylemisti.

Kosova ile Sirbistan, mart ayinda AB ara buluculugunda Kuzey Makedonya’nin Ohri kentinde iki ülke arasindaki iliskilerin normallesmesi konusunda anlasma saglamis ve bu çerçevede Sirbistan’in Kosova’yi fiilen tanimasi, Kosova’nin da ülke içerisinde Sirp Belediyeler Birligi adi altinda bir idari yapinin kurulmasini kabul etmesinin önü açilmisti. Anlasmanin uygulanmasinda, Sirbistan’in Sirp Belediyeler Birligi’nin kurulmasini diyalogun devami için ön sart olarak öne sürmesi, Kosova’nin ise anlasmanin uygulanmasina bu maddeden baslanmasini kabul etmemesi nedeniyle ilerleme saglanamiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile