Kosova’da Dünya Kayıplar Günü Gözyaşı İçinde Anıldı

Kosova'da, 12 bin kişinin hayatını kaybettiği 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta kaybolan yaklaşık bin 800 kişinin akıbeti hala belirsizliğini koruyor.

Sırp güçleri tarafından kaçırılan bu kişiler, Kosova’da, Dünya Kayıplar Günü’nde bir kez daha gözyaşları içinde anıldı. 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü’nde Priştine’de bir araya gelen Kosovalı kayıp yakınları, acılarının dinmediğini bir kez daha duyurmaya çalıştı.

Kayıp yakınların, sevdiklerinin akıbetleri hakkında belirsizliğin devam etmesinin içlerinde sönmeyen bir ateş bıraktığını ifade etti.

Kimisinin oğlu, kimisinin kardeşi, kimisinin babası, kayıp yakınların sevdiklerinin fotoğraflarını taşıyarak acılarına Son verilmesini istedi.

7 yıldan bu yana kayıpların fotğrafları Kosova Meclisi çevreleyen demir parmaklıklarda asılı idi. Bugün, hem fotoğraflar hem de dünya kamuoyunun dikkatini çeken kayıplarla ilgili afişler buradan kaldırıldı. Kayıpların fotoğrafları bundan Sonra Priştine’de yapımı devam eden yeni bir meydanda yapılacak obeliskte teşhir edilecek.

Demir parmaklıklardan oğlunun fotoğrafını kaldıran Hysen Hyseni, “Oğlunun nerede olduğunu bilmemek, bir haber alamamak, cesedine ulaşamamak, çok kötü bir duygu. Acılarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

21 yaşındaki oğlunun Sırp güçleri tarafından 13 yıl önce götürüldüğünü hatırlatan Sherife Koca, oğlu hakkında hala bir bilgi olmadığını, cesedinin nerede olduğunu bilmediklerini, dua okuyacak bir mezarı bile bulunmadığı belirtti.

Fatime Gerguri ise, acıyı içine gömdüklerini, günlerinin kayıp oğulunun fotoğrafına bakarak geçtiğini söyledi.

Kayıp kişilerin yakınları, Kosova kurumları ve uluslararsı camiadan, kayıpların akıbeti hakkında bir Sonuca varılması için Sırbistan’a daha etkili bir baskı yapılmasını talep etti.

Dünya Kayıplar Günü münasebetyile düzenlenen anma törenine katılan Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniqi ise, Kosova’nın ağır bir savaş yaşadığını, kayıpların, savaşın büyük acı veren bir parçası olduğunu hatırlattı.

Kayıp ailelerin acılarını paylaştıklarını kaydeden Krasniqi, kayıpların akıbetinin belirlenmesi için 13 yıldır süren çalışmaların devam ettiğini, Kosova’nın, savaşın verdiği çileleri hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Kosova Meclis Başkanı Krasniqi ayrıca, Sırbistan’ı, Kosovalı kayıplar konusunda vilgi vermeye davet etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile