Kosova'da Trepça Madenin Kamulaştırılması

Kosova Meclisindeki 'Sırp Listesi' milletvekilleri, bugünden itibaren meclisteki çalışmalarını dondurduklarını açıkladı.

Kosova Meclisi'nin Trepça firmasına ait madenin kamulaştırılmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etmesinin ardından 'Sırp Listesi' milletvekilleri, bugünden itibaren meclisteki çalışmalarını dondurduklarını açıkladı.

Sırp Listesi milletvekilleri, ülkenin kuzeyindeki Mitrovitsa şehrinde gerçekleştirdikleri görüşmede meclisteki çalışmalarının dondurulması kararını aldı.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Sırp Listesi başkanı Slavko Simiç, Kosova Hükümetindeki tüm Sırp temsilcilerin aldıkları bu kararı destekleyeceklerini ifade etti.

Alınan karar ile 'ulusal çıkarlarını ve Sırbistan'ın Kosova'daki zenginliklerini koruyacaklarını' vurgulayan Simiç, Kosovalı Sırpların zor bir durumla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Simiç, Trepça yasa tasarısının kendilerine danışılmadan onaylandığını ve bununla ilgili alınan hiçbir kararı Sırp Listesi milletvekilleri olarak tanımayacaklarını bildirerek, Kosova Meclisinin aldığı kararı 'Yasa dışı' olarak tanımladı.

Kosova Meclisi, ülkenin kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitrovitsa şehri yakınlarındaki 'Trepça' firmasına ait madenin kamulaştırılmasını öngören yasa tasarısını geçtiğimiz gün gece geç saatlerde onaylamıştı.

Sırp milletvekillerinin karşı çıktığı yasa tasarısı meclisteki 79 milletvekilinden 'evet' oyu alması üzerine, madene ilişkin hisselerin yüzde 80'inin hükümete ve yüzde 20'sinin çalışanların mülkiyetine geçtiği açıklanmıştı.

Yasa tasarısının oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Başbakan İsa Mustafa, kararla ülkenin gelişim yolunun açılacağını ifade etmişti. 3 binden fazla işçinin çalıştığı Trepça, geçen yıldan bu yana kamulaştırılmasını talep eden Kosovalıların düzenlediği gösterilerle gündeme gelmişti.

Sırbistan'ın da hak iddia ettiği eski Yugoslavya'nın en önemli madeni, Kosova ve Sırbistan arasında birçok krize neden olmuştu. Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, nisan ayında Trepça'ya yaptığı ziyaret sırasında madenin Sırbistan'a ait olduğunu savunarak, siyasi yollardan Trepça için mücadele edeceklerini söylemişti.

Eski Yugoslavya zamanında seksenli yıllarda kullanılan 'Trepça çalışıyor, Belgrad kalkınıyor' sloganı da birçok protestoya sahne olmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile