Kosova Ile Sirbistan Arasinda Merdare Sinir Kapisi'ndaki Barikatlar Kaldirildi

Sirbistan’da Kosovali Sirplara destek amaciyla Kosova sinirindaki Merdare Sinir Kapisi’na giden yol üzerinde kurulan barikatlarin kaldirilmasiyla geçisler yeniden basladi.

Sirbistan’da Kosovali Sirplara destek amaciyla Kosova sinirindaki Merdare Sinir Kapisi’na 2 kilometre mesafede yola yerlestirilen kamyon ve traktörlerle kurulan barikatlar kaldirildi. Kosova ve Sirbistan arasindaki en önemli sinir kapisi konumundaki Merdare’de de barikatlarin kaldirilmasiyla geçisler yeniden basladi.

Yerel basinda yer alan haberlerde, ülkenin kuzeyindeki Zubin Potok ve Rudare bölgelerine kurulan barikatlarin da kaldirilmaya baslandigi belirtilirken, barikatlarin bir kisminin ilerleyen saatlerde, bir kisminin ise yarin kaldirilacagi ifade edildi.

"Terör devam ederse Kosova’nin kuzeyini sonsuza kadar kapatacagiz"

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic dün gece saatlerinde yaptigi açiklamada, Kosova ile Sirbistan arasinda gerginligin artmasina yol açan barikatlarin sabah saatlerinden itibaren kaldirilmaya baslayacagini duyurmustu. Vucic Kosova yönetimi ve kurumlarini isaret ederek, “Terör devam ederse Kosova’nin kuzeyini sonsuza kadar kapatacagiz. Pristine kurumlarini, Kosova’nin bagimsizligini asla tanimayacagiz” demisti. Barikatlar yüzünden Sirplarin gözaltina alinmalari durumunda Sirplarin arkasinda duracaklarini kaydeden Vucic, "Barikatlar kaldirilacak, ancak güvensizlik ortadan kalkmadi" seklinde konusmustu.

Kosova-Sirbistan gerilimi

Kasim ayinda görevinden istifa eden eski Sirp polis memuru Pantic, 10 Aralik’ta Kosova polisi tarafindan gözaltina alinmis, duruma tepki gösteren Kosovali Sirplar, Jarinje ve Bernjak sinir geçislerine kurduklari barikatlarda nöbet tutmaya baslamisti. Yollara kurulan barikatlar nedeniyle ülkenin güneyine getirilemeyen Pantic, Jarinje yakinlarindaki bir karakolda gözaltinda tutulmustu. Dün verilen karar ile Pantic’in cezasi, ev hapsine çevrilmisti.

Kosovali Sirplar, gözaltina alinan Sirplarin serbest birakilmasini ve Kosova Özel Polis Birligi’nin ülkenin kuzeyinden çekilmesini talep ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile