Kosova'nın UNESCO Üyeliğinin Reddedilmesi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Kosova'nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatına (UNESCO) kabul edilmemesine ilişkin, "Sırbistan için çalışırsak, imkansızı dahi başarabileceğimizi gösterdik" ifadesini kullandı.

Yaptığı açıklamada, UNESCO'daki oylamada, Kosova'nın üyeliğiyle ilgili karar tasarısının reddedilmesini değerlendiren Nikolic, diplomatik çabaları nedeniyle hükümeti tebrik etti.

Kosova'nın üyeliğe kabul edilmemesini "Sırbistan halkının zaferi" olarak nitelendiren Nikolic, bunun "neredeyse imkansız koşullarda kazanılmış adil ve etik bir zafer" olduğunu kaydetti.

Nikolic, "Sırbistan için çalışırsak, imkansızı dahi başarabileceğimizi gösterdik. Bu, Kosova ve Metohiya için mücadelemizin devamı ve güneyimizdeki Sırp bölgesinden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimizin kanıtıdır" ifadesini kullandı.

Kosova Dışişleri Bakanı Hashim Thaci de yaptığı açıklamada ülkesinin UNESCO'ya üyeliğinin onaylanmamasına karşın büyük çoğunluğun Kosova lehine oy kullandığını kaydetti.

Kosova'nın üyeliğinin sadece üç oyla reddedildiğine işaret eden Thaci, "10 aydır yürüttüğümüz çalışmalarla hem Kosova hem de vatandaşlarımız için elimizden gelen mücadeleyi gösterdik" dedi.

Thaci, Kosova'nın UNESCO üyeliği sürecinin sona ermediğini belirterek, "UNESCO da dahil olmak üzere Kosova'nın uluslararası kurumlara üyeliği için çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Paris'te UNESCO Genel Konferansı'nda yapılan oylamada Kosova'nın üye ülke olarak tanınmasını öngören tasarıya 92 ülke "evet" oyu verirken 50 ülke karşı çıktı ve 29 ülke çekimser kaldı. Kosova'nın UNESCO üyeliği için en az 95 oy toplaması gerekiyordu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile