Kosovali Mergime Bebek Sifayi Türkiye'de Buldu

Kosovali Mergime Bebek Sifayi Türkiye'de Buldu

Kartal Kizilay Hastanesi’nde ilk kez dogustan görme kaybi olan 18 aylik Kosovali bebege kornea nakil ameliyati yapildi.



Kornea nakli, görme yetilerini kaybeden ya da dogustan görme kaybi olan görme bozuklugu yasayan hastalara umut oluyor. Hayatini kaybeden kisilerden alinan ve özel sivilar içinde tutulan kornealar, yapilan çalismalarin ardindan belirlenen hastalara ameliyatla naklediliyor. Erken teshisin önemli oldugu kornea naklinde, beynin görmeyen gözü tembellestirmesine izin vermeden kornea nakliyle göze isik girmeye basliyor.

Dünyayi sadece bir gözüyle gören ve dogustan sol gözünün korneasi kapali olan 18 aylik Kosovali Mergime Berisha’nin ameliyati Kartal Kizilay Hastanesi’nde Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Mehmet Atakan ve ekibi tarafindan yapildi.

Op. Dr. Mehmet Atakan, hastanin kendilerine geldiginde, sol gözünde normalde görmeyi saglayan kornea tabakasinin saydam olmadigini bu nedenle sol gözüne isik girmedigini söyledi.



18 aylik bir bebegin muayenesinin çok zor oldugunu, tedavi edildikten sonra kornea nakli ameliyatina karar verdiklerini belirten Atakan, "Kornea dokusu tamamen bembeyaz oldugunda disaridan göz içerisinde herhangi bir isik giremez. Isik girmedigi zaman da o gözün fonksiyonu gelisemez. Çünkü görme ögrenilen bir olaydir. Zaman içerisinde eger göze isik girmezse beyin tarafindan o artik tembellestirilir. Dolayisiyla daha sonra da herhangi bir sekilde tedaviye cevap vermez hale gelir. Bu nedenle biz çocuga kornea nakli planladik." dedi.



Atakan, hastanin gözüne basarili bir ameliyatla yeni korneasini taktiklarini, yapilan kontrollerde herhangi bir problemin olmadigini ve korneasinin gözüyle gayet uyumlu oldugunu belirtti.

Op. Dr. Atakan, kapali olan göze isik girmeye basladigini, bundan sonraki sürecin uzun soluklu olacagini ve dikislerin alindiktan sonra görmenin rehabilitasyon sürecine baslanacagini söyleyerek söyle devam etti: "Normal sartlarda nakil olan gözle uyum saglandigi takdirde hasta çogunlukla hayatini idame ettirecek sekilde normal bir duruma gelebilir. Bunun olusmasi içinde hastayla hekim arasinda iletisim çok önemli. Bu hastanin da görme duyusunu mümkün olan en yüksek seviyeye çikarmayi ve hayatini normal bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Önce, beyine isik gelecek ardindan biz göze tekrar görmeyi ögretmeyi amaçliyoruz."

Kornea naklinin Türkiye’de yapildigini ancak Kizilay grubu içerisinde ilk kez Kartal Hastanesi’nde yapildigini ifade eden Atakan, ekibiyle birlikte bu ameliyati gerçeklestirdikleri için çok mutlu oldugunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile