Kosovalı Türklerin gözü seçimde değil, nüfus sayımında

Kosova Cumhuriyeti, bağımsızlık ilanının ardından ilk genel seçimler için yarın sandık başına gidiyor. 1 milyon 600 binden fazla kayıtlı seçmen, 120 ü

Kosova Cumhuriyeti, bağımsızlık ilanının ardından ilk genel seçimler için yarın sandık başına gidiyor. 1 milyon 600 binden fazla kayıtlı seçmen, 120 üyeli parlamentoyu belirleyecek.

Geçici Başbakan Haşim Thaçi'nin Kosova Demokrat Partisi ile İsa Mustafa'nın Kosova Demokratik Birliği'nin yüzde 30 civarındaki oy oranlarıyla, seçimden ilk iki parti olarak çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Koalisyonu bozarak erken seçimlere giden bu iki partinin diğer partilerle hükümet kurmaya çalışmaları bekleniyor.

Seçimlerde Türkleri ise Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ile Kosova Türk Birliği temsil ediyor. Seçim sistemi etnik gruplara son kez kontenjan hakkı tanıyor. Bu yüzden yarınki seçimlerin sonucunda parlamentoya iki Türk adayın girmesi kesin. Türk partileri, bir ya da iki Türkün daha seçilebilmesi için çalışıyor. Diğer partiler de Türk adaylar göstererek, Türk seçmeninin oylarını bekliyor.

Türk azınlığın yoğun olarak yaşadığı Prizren kentinde, propaganda süresinin sona erdiği dün akşama kadar seçim heyecanı fazla hissedilmedi. Şehirde adayların afişleri ve ışıklı reklam panolarındaki tanıtımları dikkat çekti.

Türk siyasetçiler, seçimlerden çok Nisan ayında yapılacak nüfus sayımına kilitlenmiş. KDTP Milletvekili Adayı Cemil Luma, nüfus sayımının kendiler için seçimlerden daha önemli olduğuna dikkat çekerek, Türk azınlıktan, kendilerini 'Arnavut' değil 'Türk' olarak yazdırmalarını istiyor.

"PRİZREN'DE 100 BİN TÜRK ÇIKARSA, ARNAVUTLAR HİÇBİR ŞEY KAYBETMEYECEKTİR"

1971 yılında yapılan son nüfus sayımında Kosova genelinde kendilerini 'Türk' olarak tanımlayanların toplam nüfusun yalnızca yüzde 1'i olduğu ortaya çıkmıştı. KDTP adaylarından Orhan Lopar, bu durumu Müslümanların Sırplara karşı çoğunluk gözükmek için kendilerini 'Arnavut' olarak yazdırmalarına bağlıyor. O gün 'Arnavutum' diyen Türklerin şimdi etnik kökenlerini belirtmelerini istiyor. Aynı zamanda Prizren Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Lopar, Türklerin nüfusunun Sırplarınkine eşit olduğunu ortaya çıkmasının Kosova'nın yararına olduğunu savunuyor. Orhan Lopar, "Burada, 100 bin Türk çıkarsa Arnavutlar hiçbir şey kaybetmeyecektir. Bilakis çok şey kazanacaktır. Türkiye gibi bir dost ülke arkasındadır." vurgusunu yapıyor.

"ERDOĞAN GELDİĞİNDE TİTO'DAN SONRA EN BÜYÜK KALABALIĞI GÖRDÜK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayında Prizren'de halka hitabını hatırlatan Orhan Lopar, Yugoslavya lideri Tito'dan bu yana Şadırvan Meydanı'nın böyle kalabalık görülmediğini vurguladı.

Kosovalı Türkler, Türkiye'den öncelikle yatırım bekliyor. Kosova'nın stratejik bir bölgede olduğuna dikkat çeken Cemil Luma, Türk yatırımcılara her türlü kolaylığın gösterildiğine dikkat çekiyor. "Kosova'da Türk sermayesi ne kadar fazla olursa Kosova Türklerinin güvencesi daha fazla olur." diyen Luma, eğitimli Türk gençleri için yeni iş alanları açılması gerektiğini dile getiriyor. Orhan Lopor da Kosova'nın, Türkiye'den daha önce AB üyesi olacağını belirterek, Türk işadamları için cazip yatırım fırsatları olduğunu vurguluyor.

YENİ HÜKÜMET, SIRPLARLA MASAYA OTURACAK

Kosova'da erken seçimler nedeniyle başlayamayan Belgrad'la temasların yeni hükümetin kurulmasının ardından sağlanması bekleniyor. Priştine'nin bağımsızlık ilanını tanımayan Sırpların, toprak tavizi karşılığında bu tutumlarından vazgeçebilecekleri ifade ediliyor. Kosova'nın kuzeyinde yoğun olarak yaşayan Sırp kökenlilerin önemli bölümünün ise seçimleri boykot etmesi bekleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile