Kot Kumlama İşçileri Ankara'da Eylemde Ankara

Sorunlarını iletmek üzere Ankara'ya gelen ve aralarında silikozis hastalığına yakalananların da bulunduğu bir grup kot kumlama işçisi başkentte eylem başlattı.

  Sorunlarını iletmek üzere Ankara ' ya gelen ve aralarında silikozis hastalığına yakalananların da bulunduğu bir grup kot kumlama işçisi başkentte eylem başlattı .
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi öncülüğünde Abdi İpekçi Parkı ' ndaki eylemde basın açıklaması yapan komite üyesi Prof . Dr . Zeki Kılıçaslan , Türkiye ' nin tekstil sektöründe ölümcül silikozis hastalığının görüldüğü ilk ülke olduğunu belirterek , komitenin çabalarıyla tespit edilen hasta sayısının 600 ' e yaklaştığını söyledi .
Kot kumlama sektöründe 10 bin kişinin çalıştığını ve henüz teşhis konmamış 5 bine yakın kişinin bu hastalığa yakalanmış olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Kılıçaslan , komite olarak teşhis konulan hastalar için mücadele ettiklerini belirtti .
Sağlık Bakanlığının önemli bir adım atarak tekstil sektöründe kot kumlamayı yasakladığını ve hastalığın sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasına imkan veren bir karar aldığını hatırlatan Kılıçaslan , ' Ancak bu kararla işçiler yalnız silikozis hastalığı için sağlık hizmeti alabiliyor . Hastalığın tedavisi olmadığından , genel bir sağlık güvencesini kapsamayan bu karar ne yazık ki işçilerin ihtiyacını karşılamıyor ' dedi .
Sorunun çözümü için ilgili bakanlıklara yaptıkları önerileri de aktaran Kılıçaslan , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sigortası olup olmadığına bakmaksızın tüm silikozis hastalarının hastalıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlaması gerektiğini söyledi .
Kılıçaslan , Sağlık Bakanlığının da kot kumlama işinde çalışmış herkesin göğüs hastalıkları hastanelerine ulaşması için ülke çapında bir kampanya başlatması gerektiğini belirtti .
Kullanılan silikanın yalnız kot kumlama işinde değil tüm sektörlerde yasaklanması gerektiğini de kaydeden Kılıçaslan , Adalet Bakanlığının da silikozis hastalarını mahkeme giderlerinden muaf tutmaya yönelik bir genelge çıkarması gerektiğini dile getirdi .
Eyleme destek veren CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da işçilerin seslerinin duyulması gerektiğini belirterek , ' Sosyal devletin gereği de budur ' dedi .
İşçilerin ağır koşullarda çalışarak silikozis hastalığına yakalandıklarını kaydeden Soysal , bu kişilerin ülkedeki işsizlik ve yoksulluk nedeniyle kot kumlama işinde çalışmak zorunda kaldıklarını savundu .
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' a da seslenen Soysal , ' Başbakan , buradaki feryadı duymak ve sorumluluğunun gereği olan sosyal devleti yaratmak , buradaki arkadaşlarımızın yaşam haklarını sağlamak durumundadır ' dedi .
TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat da işçilerin durumunun Türkiye ' deki kayıt dışı istihdamın geldiği boyutu göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı .
Eyleme , Türk Tabipleri Birliği ( TTB ) , Türk Toraks Derneği , Ses , Sosyal-İş ve Sağlık-İş sendikaları ile bir grup Tekel işçisi de destek verdi .

22 . 06 . 2010 12 : 59 : 48
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile