'Kötü adam'ın bilinmeyen hazinesi sergileniyor

'Kötü adam'ın bilinmeyen hazinesi sergileniyor

300'ü aşkın filmde 'kötü adam'lara hayat veren Masist Gül, 2003'te hayatını kaybettiğinde cebinden çizgi romanı Kaldırım Destanı, şiirleri ve resimleri çıktı. Şimdi bu eserler toplu halde BAS'ta sergileniyor.

300'ü aşkın filmde 'kötü adam'lara hayat veren Masist Gül, 2003'te hayatını kaybettiğinde cebinden çizgi romanı Kaldırım Destanı, şiirleri ve resimleri çıktı. Şimdi bu eserler toplu halde BAS'ta sergileniyor.

Ben bir şairim, filozofum, yazarım. Bunlar mı işim? Hayır. Dış dünyamda bunların zerresi olamayacak bir hiçim. Dış dünyamda ben bir kaldırım avaresiyim, toplumdan haricim," Yeşilçam'ın unutulmaz yüzlerinden Masist Gül, kendisini bir 'şiirinde böyle anlatıyor. Gül, hayatı boyunca küçük rollerde oynamış, 300'ü aşkın filmde genellikle kötü adamları canlandırmış. 2003'te hayatını kaybettikten sonra eskiciye satılan eşyaları arasında, sanatçının özgün çizim, yazı, defter ve fotoğrafları ile Kaldırım Destanı adlı çizgi romanı bulunuyordu. Çizimleriyle usta çizerlere taş çıkaran bu çizgi romanda başrolde Masist Gül'ün kendisi vardı. Gül, hayatı boyunca oynadığı yan rollere inat tüm başrollere kendisini çizmişti. Bu çizgi romanda Gül, 1905 ile 1978 yılları arasında yaşayan Kaldırım Fahri adlı bir kabadayının şiddetli ve sert yaşam hikayesini resmetmişti. 2009'da Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nda yer alan çağdaş sanatçı Banu Cennetoğlu da onun keşfedilmesine aracı oldu. Şimdi tüm bu resimler, şiirler ve çizgi romanlar Karaköy'de bulunan BAS'ta sergileniyor. Masist Gül, kendini kartvizitinde 'aktör, ressam ve işlemeci' olarak tanımlıyor. Bu tanımın hemen altında ise 'resimli romancı, felsefe ressamı, karikatürist, şair, yazar, heykeltraş, tornacı, marangoz ve halter antrenörü (Tahsilsiz ve Hocasız kabiliyet)' ifadeleri yer alıyor.

ÖZEL KOLEKSİYONLARA GİRDİ


Banu Cennetoğlu, Masist Gül'ü nasıl keşfettiğini şöyle anlatıyor: "O zaman İstanbul'da yaşamıyordum. Televizyondaki haberlerden oyuncu Masist Gül'ün öldüğünü duydum. Onu çok merak ettim. Fotoğraflarını bulmak istedim. Sanatçı olduğunu da bilmiyordum. Beni Yeşilçam Sokağı'ndan ikinci el eşyalar satan İrfan Bey'e yönlendirdiler. İrfan Bey'e de Masist Gül öldükten sonra bu eşyaları birileri getirmiş. İrfan Bey, tanıyor Masist Gül'ü ama neden geldi bu eşyalar bilmiyor, o da getirenlere sormadığını söylüyor. Eşyaları 2005'te satın aldım, sonra da ailesini bulup sergilemek için izin aldım. 2006'da Kaldırım Destanı'nı altı bölüm halinde bastık. Aylık mecmua diye yazmış biz de öyle yayımladık. Masist Gül arşivi ilk olarak 25 Mayıs - 25 Haziran 2006 tarihleri arasında BAS'da sergilendi. Ardından Brüksel ve 5. Berlin Bienali kapsamında da gösterildi." Kaldırım Destanı'nın tıpkı basımı, birçok kurumsal ile özel koleksiyon ve kütüphanede yer alıyor. Halen de Tokyo dahil pek çok şehirde satılıyor. Cennetoğlu eserin herkesten ilgi gördüğünü söylüyor. 8 Ekim'e dek sürecek sergide bu gizli hazineyi incelemek mümkün.

SANAT KİTABI MERKEZİ


Karaköy'de Necati Bey Caddesi'nde bulunan BAS, 2006'dan bu yana sanat kitaplarına yer veriyor. Banu Cennetoğlu sanat kitabını, sanatçı ya da yapıtlarını anlatan değil, kendisi bir sanat eseri olan kitaplar olarak anlatıyor. Endonezya'dan, Kenya'dan Rusya'dan da türlü türlü sanat kitabını burada bulmak mümkün. www.b-a-s.info
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile