Kovid-19 Asilarinin Nem Ve Isisini Takip Eden Cihaz Gelistirdiler

Erzurum'da mühendis Ahmet Yusuf Güler ve esi Hatice Kalayci Güler'in devlet destegiyle ürettigi sicaklik ve nem takip cihazi, hem sehir hastanelerinde Kovid19 asilarinin konuldugu dolaplarda hem de eczanelerde kullaniliyor Ithal ürünlere göre sicaklik ve nem takibinde kullanim kolayligi saglayan yerli üretim cihazin, cep telefonu ve bilgisayarlardan takip ve raporlamasi alinabiliyor Mühendis Hatice Kalayci Güler: 'Devletimiz bize isik oldu. Bu isik sayesinde su anda birçok özel kurulusa, devlet kurumlarina hizmet vermekteyiz. Bunu yerli üretimle sagliyoruz'

ISMAIL HAKKI DEMIR - Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi ATA Teknokent'te girisimci çift tarafindan devlet destegiyle yerli olarak üretilen bir cihazla Kovid-19 asilarinin saklandigi dolaplar basta olmak üzere hastaneler, soguk hava depolari, seralar gibi alanlarda nem ve isi takip edilebiliyor.

ATA Teknokent ve Kuzeydogu Anadolu Kalkinma Ajansi (KUDAKA) is birligi ile bilisim ve teknoloji alaninda girisimlerin desteklenmesi amaciyla 2016'da düzenlenen "TEKNO GP 2" proje yarismasinda birinci olan makine mühendisi Ahmet Yusuf Güler, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme Idaresi Baskanligindan (KOSGEB) "Ar-Ge" ve "Inovasyon" destegi aldi.

Aldigi desteklerle ATA Teknokent'te firma kuran Güler, burada esi Hatice Kalayci Güler ile çalismalara baslayarak, sicaklik ve nem takip cihazi üretti. Genç çiftin ürettigi cihaz simdi basta sehir hastaneleri ve eczaneler olmak üzere birçok alanda sicaklik ve nem takibinde kullaniliyor.

Firma yöneticilerinden endüstri mühendisi Hatice Kalayci Güler, AA muhabirine, KOSGEB ve Ata Teknokent'in destegini alarak yerli cihaz üretmeye basladiklarini söyledi.

Teknokent'te simdilik sicaklik ve nem takip cihazlari, seviye ölçerler, kamera takip sistemleri, özel yazilimlar ve elektronik tasarimlar yaptiklarini ifade eden Güler, bu cihazlarin temelinde ise yine kendilerinin ürettigi isletim sisteminin bulundugunu ve bunun sayesinde tüm ürettikleri cihazlari uzaktan yönetip, takip ve kontrolünü yapabildiklerini aktardi.

- "Yerli üretime destek olmus olduk"

Güler, ayrica Atatürk Üniversitesi ve diger üniversitelerdeki hocalarin projelerini hayata geçirmede destek olduklarini vurguladi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin korunmasi için de çalisma yaptiklarina dikkati çeken Güler, sunlari kaydetti:

"Son dönemde Kovid-19 nedeniyle yasamis oldugumuz asi krizi vardi. Biz de bir sicaklik ve nem takip cihazi ürettik. Bunlari asi dolaplarimizin takibinde de kullandik. Bu yönde ülkemize yerli üretime destek olmus olduk. Su anda sehir hastanelerinden eczanelere, soguk hava depolari ile seralarin sicaklik ve nem takibine kadar birçok yerde bu ürünlerimiz kullanilmaktadir. 10 sehir hastanesinde ürünümüz kullaniliyor ama bütün illerdeki birçok eczanelerde cihazimiz bulunmaktadir."

- "Dogu'dan bir seyler çikiyor, bunu da göstermek istedik, yerli üretim olabiliyormus"

Tedarikçilerin yurt disindaki bir firmaya ulasip da kendi yazilim talebini iletemedigini vurgulayan Güler, sunlari kaydetti:

"Bizim müsterilerimiz ürettigimiz cihaz sayesinde sicaklik ve nem takibini evlerinden, cep telefonlarindan ve bilgisayarlarindan takip edip raporlama yapabiliyor. Maliyet olarak da su anda Türkiye'de bu ürünü en düsük fiyata satan firmalardan biri biziz, kaliteli olmamiza ragmen. Bunlar da bize avantaj saglamaktadir. Dogu Anadolu'da bu basariyi elde etmenin sevinç ve gururunu yasiyoruz. Devletimiz, ATA Teknokent ve KOSGEB destekleriyle bu günlere geldik. Onlara tesekkür ediyoruz.

Dogu'dan bir seyler çikiyor, bunu da göstermek istedik, yerli üretim olabiliyormus. Devletimiz bize isik oldu. Bu isik sayesinde su anda birçok özel kurulusa, devlet kurumlarina hizmet vermekteyiz. Bunu yerli üretimle sagliyoruz. Katma degerimizi artirmaya çalisiyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile