EYÜP ELEVLI - Ordu Saglik Müdürlügü bünyesindeki Bulasici Hastaliklar Birimi'nde görevli personel, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsaminda uygulanan asilarin kentteki saglik kuruluslarina ulastirilmasi için büyük özveri gösteriyor.
Saglik Bakanligi tarafindan yürütülen asilama çalismalari çerçevesinde Türkiye'nin dört bir yaninda oldugu gibi Ordu'da da asi tedarigi, muhafazasi ve dagitimi konusunda büyük çaba sarf ediliyor.
Ordu Valiligi koordinesinde, Il Saglik Müdürlügünce yürütülen çalismalar dogrultusunda, Bulasici Hastaliklar Birimi'nde görev alan çalisanlar da Kovid-19'la mücadelede etkin rol oynuyor.
Asi nakil araci ile yola çikan personel, Ankara'dan ihtiyaca göre aldigi asilari kilometrelerce yol katederek Ordu'ya getiriyor. Araçlarda uygun kosullarda muhafaza edilerek, birimlerdeki sogutma alanlarina konulan asilar, ilçedeki saglik kuruluslarinin ihtiyaci dogrultusunda hazirlaniyor.
Kovid-19'a karsi uygulanan asilar, genis cografi yapisi nedeniyle kilometrelerce yolun ardindan araçlarla saglik kuruluslarina ulastiriliyor.
Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Fatih Aydin, AA muhabirine, salginla mücadele kapsaminda devletin ücretsiz olarak asilama imkani sundugunu animsatti.
Ülke genelinde oldugu gibi Ordu'da da asilamanin yaygin sekilde yapildigini belirten Aydin, "Asi isi çok büyük, titiz ve arka plani olan bir is. Siz sadece bir enjektörün kolunuza girip bir siviyi zerk ettigini biliyorsunuz ama arkasinda çok büyük bir emek yatiyor, çok büyük bir mücadele var." dedi.
Aydin, bu asilarin temininden uygulama noktasina kadar olan süredeki lojistigin gerçekten büyük emek istedigini vurgulayarak, "Burada bizim görünmeyen, göz önünde olmayan kahramanlarimiz var. Gece 2'de, 3'te yollara düsüyorlar. Gerek Ankara'dan Bakanliktan asilari temin etmeye gidiyorlar gerekse burada ilçelerin en ücra noktalarina kadar asilari bozulmadan muhafaza ederek, soguk zincir kurallariyla birlikte en uç noktalara kadar tasiyorlar." diye konustu.
Salginla mücadele ederken hem filyasyon islerinin yürütülmesi hem de hastanede tedavilerin yapilmasi konularini da koordine etmek durumunda olduklarini anlatan Aydin, gece bile gelse depo açilarak asilarin güvenli sekilde teslim alindigini ifade etti.
Aydin, her sabah sayim yapan çalisanlarin, haftalik ve günlük planlamalarla nereye ne kadar asi gönderilecegini belirledigini kaydederek, bazi ilçelerde anlik asi talepleri olabildigini, bu duruma göre de anlik müdahalelerle araç çikarildigini söyledi.
Su ana kadar Ordu'daki hiçbir ilçede hastane ve aile saglik merkezlerini bir gün dahi asisiz birakmadiklarina isaret eden Aydin, söyle konustu:
"Burada gerçekten çok büyük bir emek var. Barisin kiymetini nasil ki askerler en iyi bilirse saglikli bir dünyanin kiymetini de saglikçilar en iyi bilir. Lütfen bu emege saygi duyalim. Bu emegimiz heba olmasin. Bu kadar insan gönüllü bir sekilde ki bunun maddi bir karsiligi yok, mücadele ediyor. Onlari bosa çikartmayalim. Bir an önce asilanmak için basvuralim. Devletimiz bize bu imkani ücretsiz sunuyor. Bu, çok büyük bir firsat. Dünyanin pek çok ülkesinde belki böyle bir imkan yok. Hazir elimizde böyle bir imkan varken bulas zincirini de kirmak amaciyla bir an önce asilanalim."
- "Kovid-19 dönemini atlatmak için canla basla çalisiyoruz"
Birimde görevli saglik memuru Mustafa Yüce ise gece gündüz, hafta sonu ve resmi tatil fark etmeden mesai kavrami gözetmeksizin çalistiklarini vurguladi.
Sehrin bütün asi ihtiyacini Bakanliktan temin ettiklerini ve uygun sartlarda saklayip uygulanacagi birime kadar ulastirdiklarini anlatan Yüce, su ifadeleri kullandi:
"Tabii zor sartlarda çalisiyoruz. Ilimizin hakikaten cografi yapisi biraz daginik. 19 ilçemiz var. Hepsi farkli hatlar üzerinde. Hemen hemen her gün, olmadi iki günde bir, ekstrem bir durum olursa bazen bir günde iki kere asi dagitimina çikmak zorundayiz. Yol ve hava sartlari da etkili oluyor. Bir de ulastirmak zorundasiniz ki saglik kurulusuna basvuran insan asisini beklemeden bir an önce yaptirabilsin. Yani zor, mesakkatli ama zevkli bir is. Aksam eve yorgun gidiyoruz ama en azindan huzurlu uyuyoruz."
Kemal Çarkçi ise ulasimda kullanilan araçlarda, asilarin soguk zincirine uyulmasi için sogutucu bulundugunu ve saklama kosullari çerçevesinde asilarin dagitiminin yapildigini belirtti.
Dagitim planlamasina göre asi nakil araçlarinin Bakanliga gittigini aktaran Çarkçi, sevkiyat planlamasina göre dönüste çevre illere de asi götürebildiklerini dile getirdi.
Soför olarak görev yapan Serat Cörüt de salginla mücadelede görünmeyen kahraman olduklarini ve getirdikleri asilari dagittiklarini anlatti.
Çok yorucu bir süreç oldugunun altini çizen Cörüt, "Mesai kavramimiz yok. Sürekli yollardayiz. Türkiye'deki bütün soför arkadaslarim gibi hepimiz bu Kovid-19 dönemini atlatmak için canla basla çalisiyoruz." diye konustu.
Kovid-19'La Mücadelenin 'Gizli Kahramanlari' Asilarin Güvenli Dagitimi Için Büyük Çaba Gösteriyor
Ordu Saglik Müdürlügü bünyesindeki Bulasici Hastaliklar Birimi personeli, Ankara'dan teslim aldiklari, kentteki depoda soguk zincir kurallarina göre muhafaza ettikleri asinin saglik kuruluslarina saglam bir sekilde ulastirilmasi için zaman mefhumu gözetmeden çalisiyor Ordu Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Fatih Aydin: 'Bu kadar insan gönüllü bir sekilde ki bunun maddi bir karsiligi yok, mücadele ediyor. Onlari bosa çikartmayalim. Bir an önce asilanmak için basvuralim' Saglik memuru Mustafa Yüce: 'Zor, mesakkatli ama zevkli bir is. Aksam eve yorgun gidiyoruz ama en azindan huzurlu uyuyoruz'