Kovid-19 Salgininda Zor Günler Geçiren Tunus'a Yardim Köprüsü

Yüksek vaka sayilari nedeniyle saglik sektörünün zorlandigi Tunus'a Türkiye'nin de aralarinda yer aldigi bölge ülkelerinden yardim yagdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin son dönemde agirlasmasiyla saglik sektörü zorlanan Tunus'a aralarinda Türkiye'nin de yer aldigi ülkelerden yardim köprüsü kuruldu.

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta son dönemde Kovid-19 vaka sayilarindaki ciddi artis nedeniyle saglik sistemi ayakta kalmakta zorlaniyor. Bu durum karsisinda bölge ülkeleri Tunus'a yardim için harekete geçti.

Türkiye'nin yani sira Suudi Arabistan, Misir, Cezayir, Fas, Katar, Moritanya ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Tunus'a tibbi yardim gönderirken, Fransa, Çin ve ABD yardim vaadinde bulundu. Yurt disindaki dernekler de dayanisma kampanyalari baslatti.

- Türkiye askeri nakliye uçagiyla yardimlarini ulastirdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimati üzerine, Saglik Bakanligi ve Milli Savunma Bakanligi koordinasyonunda hazirlanan Kovid-19 asisi ve tespit kiti, solunum cihazi, maske, dezenfektan ve steril eldivenler, Ankara'dan havalanan Türk Silahli Kuvvetlerine ait C-130 tipi nakliye uçagiyla Tunus'a ulastirildi.

Uçagi karsilayan Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Çaglar Fahri Çakiralp, asilar ve tibbi malzemeyi Tunus Milli Savunma Bakani Ibrahim el-Bertaci ve Cumhurbaskaninin Milli Güvenlik Danismani Abdurrauf Atallah’in da hazir bulundugu törenle Tunus makamlarina teslim etti.

Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliginden yapilan yazili açiklamaya göre, uçakta 50 bin doz Kovid-19 asisi, 100 bin PCR test kiti, 30 ventilatör cihazi ve 150 yatakli hastaneye hizmet verecek bir oksijen ünitesi, maske, eldiven ve tibbi malzemeler yer aldi.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'nin haberine göre, Riyad yönetimi de salginin tehlikeli boyutlara ulastigi Tunus'a asi ve tibbi malzeme desteginde bulundu.

Bu kapsamda Suudi Arabistan, Tunus'a 1 milyon doz asi ile 190 solunum cihazinin bulundugu bir yardim uçagi gönderdi.

Cezayir de komsusunun durumuna kayitsiz kalmadi. Cezayir resmi ajansinin haberine göre, Tunus'a 250 bin doz asinin ve tibbi malzeme gönderildi.

- Katar'dan 200 yatakli sahra hastanesi

Katar'in Tunus Büyükelçiligi yaptigi açiklamada, her türlü tibbi donanima sahip 200 yatakli bir sahra hastanesi ile 100 solunum cihazini tasiyan 2 askeri uçagin Tunus'a ulastigini duyurdu.

Ayni sekilde, Libya Basbakani Abdulhamid ed-Dibeybe de Tunus Cumhurbaskani Kays Said'le dün gerçeklestirdigi telefon görüsmesinde, Kovid-19'la mücadelede Tunus'un yaninda olma ve gerekli saglik ekipmanlarini temin etme konusunda hiçbir çabadan kaçinmayacagini ifade etti.

Kuveyt haber ajansi KUNA'ya göre, Kuveyt Kizilayi, Tunus'un saglik ve tibbi ihtiyaçlarinin karsilanmasina katkida bulunacagini duyurdu.

BAE ise 500 bin doz Kovid-19 asisinin da yer aldigi saglik malzemelerinden olusan bir uçak dolusu yardimin Tunus'a gönderilecegini açikladi.

Fas Disisleri Bakanligi yazili açiklamasinda, kötülesen salgin kosullariyla mücadele eden Tunus'a Kral 6. Muhammed'in talimatiyla tibbi yardim gönderilecegini, Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait uçaklarla gönderilecek yardimlarin ilk etapta "100 yatak kapasiteli mobil iki yogun bakim ünitesi, 100 solunum cihazi ve iki adet oksijen jeneratörü" içerdigi kaydedildi.

Moritanya'dan da 15 ton balik, ventilatör ve tibbi malzeme tasiyan iki uçagin Tunus'a ulastigi belirtildi.

Tunus'un Kovid-19 mücadelesine destek için Fransa'nin 800 bin, Çin'in 400 bin, ABD'nin de 400 bin doz asi vaadinde bulundugu aktarildi.

Bu yardimlarin yaninda yurt disindaki Tunuslu dernekler de ülkenin saglik alaninda yasadigi sikintidan kurtarilmasi için kampanya baslatti.

- Günlük vaka sayilari 10 bine dayandi

Yaklasik 11 milyon nüfusa sahip Tunus'ta son dönemde günlük vaka sayilari 10 bin seviyesine yaklasti.

Tunus Saglik Bakanligi ülkede Kovid-19'un Alfa ve Delta varyantlarinin hizla yayildigi uyarisinda bulundu.

Bakanligin yayimladigi son verilere göre, Tunus'ta Kovid-19 nedeniyle bugüne kadar 16 bin 651 kisi hayatini kaybetti, 510 bin 396 kisi enfekte oldu, 406 bin 349 kisi de iyilesti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile