Köy Çocukları Harçlıklarını 'Kıllıca'dan Çıkarıyor

Iğdır'da, 'kıllıca' olarak bilinen kuşburnu meyvesini dağlardan toplayan köy çocukları, ailelerinin marmelat ve reçel yaparak sattığı bu ürün sayesinde hem okul harçlıklarını çıkartıyor hem de aile bütçesine katkı sunuyor Köylü çocuklardan Tokaç: 'Ailemin ineklerini otlatmaya çıktığımda kayalıklarda yetişen kıllıcaları topluyorum. Tuzluca'dan gelen ağabeylere kıllıcaları satıp kazandığım parayla okul masraflarım ile harçlığımı karşılıyorum' Öğrencilerden Can: 'Toplayıp evde sakladığımız kuşburnu meyvelerini haftada 2 kez Amasya'dan ilçeye gelen bir tüccara satıyoruz. Tüccar da bunları Amasya'ya götürüp marmelat yaparak marketlere satıyor. Bu bizim için de kazanç'

BÜLENT MAVZER - Iğdır'da "kıllıca" olarak bilinen kuşburnu meyvesini dağlardan toplayan köy çocukları, ailelerinin marmelat ve reçel yaparak sattığı bu ürün sayesinde hem okul harçlıklarını çıkartıyor hem de ailelerine ekonomik destek sağlıyor.

Tuzluca ilçesinin Aliköse, Ortabucak ve Hamurkesen köylerinde yaşayan çocuklar, hafta sonu tatillerinde ve okullarından arta kalan zamanlarda okul harçlıklarını çıkarmak için dağlarda doğal ortamda yetişen kuşburnu meyvesini topluyor.

Çocukların bir günde sabahtan akşama uğraşarak dağlardan birlikte topladığı 30-50 kilogram arasındaki kuşburnundan yapılan marmelat ve reçeller, çocukların ailelerince pazarlarda, kurutulmuş hali ise çocuklarca köyde satışa sunuluyor.

Kurutulmuş olarak kilosu 2 ila 3 liradan, marmelat ya da reçeli ise 15 liradan alıcı bulan kuşburnu, hem dar gelirli ailelerin geçim kaynağı hem de çocukların okul harçlığı oluyor.

Ortabucak köyü sakinlerinden Önder Tokaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin dağlık kesimlerinde yetişen yabani kuşburnunu genellikle köylü çocukların topladığını söyledi.

Tuzluca'nın dağ köylerinde kuşburnunun oldukça fazla yetiştiğini ifade eden Tokaç, "Burada yetişen kuşburnunu çocuklarımız dokuzuncu ayın başından itibaren toplamaya başlar. Çocuklarımız topladıkları kuşburnundan elde ettikleri paralar sayesinde hem okul harçlıklarını çıkartarak hem de kırtasiye ve benzeri diğer ihtiyaçlarını karşılayarak ailelerine yük olmuyor." dedi.

- Kuşburnu köylülerin de geçim kaynağı

Tokaç, ilçede yetişen kuşburnunun meşhur olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok köylümüz için kuşburnu geçim kaynağı oluyor. Genellikle çocukların ve köylü kadınların topladığı kuşburnu farklı şekilde değerlendiriliyor. Kışın çay yapılmak üzere kurutulan kuşburnunun marmelatı, reçeli de yapılıyor. Birçok insan kuşburnunun şifa kaynağı olduğunu biliyor. Özellikle batı illerinden kuşburnu için yoğun talep oluyoruz. Buradaki köylülerimizin yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde yaşayan hemşehrilerimiz bizden kurutulmuş kuşburnu istiyor."

Ali Köse Köyü Ortaokulu öğrencisi Hasan Tokaç da okuldan artan zamanlarda yörede "kıllıca" olarak bilinen kuşburnu meyvesinden topladığını belirtti.

Tokaç, "Ailemin ineklerini otlatmaya çıktığımda kayalıklarda yetişen kıllıcaları topluyorum. Tuzluca'dan gelen ağabeylere kıllıcaları satıp kazandığım parayla okul masraflarım ile harçlığımı karşılıyorum." ifadelerini kullandı.

- Marmelat yapılıp marketlerde satılıyor

Aynı okulun 7. sınıf öğrencilerinden Verda Can ise okuldan arta kalan zamanlarda köylerinin yakınındaki kayalıklarda ve dağlarda kuşburnu topladığını dile getirdi.

Bu meyveleri annesiyle evde biriktirdiklerini anlatan Can, "Toplayıp evde sakladığımız kuşburnu meyvelerini haftada 2 kez Amasya'dan ilçeye gelen bir tüccara satıyoruz. Tüccar da bunları Amasya'ya götürüp marmelat yaparak marketlere satıyor. Bu bizim için de kazanç. Kuşburnu toplayarak hem okul harçlığımı çıkartıyorum hem de aile ekonomisine katkı sunuyorum." diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile