Köy Enstitüleri’nin 74. Kuruluş Yıl Dönümü

Köy Enstitüleri’nin 74. Kuruluş Yıl Dönümü

Köy Enstitüleri’nin 74. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.


Atatürk Anıtı'nda, Köy Enstitüleri’nin 74’üncü kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında tören düzenlendi.

İlk olarak törende Samsun Köy Enstitüsü Mezunları, Atatürkçü Düşünce Derneği, Ladik Akpınar Mezunları Eğitim ve Kültür Derneği (LADER), Samsun Ticaretliler Derneği, Samsun Eğitim Derneği ve Samsun Yerel Tarih Grubu anıta sırasıyla çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından LADER Samsun Şubesi Başkanı Abdullah Dede yaptığı açıklamada, “Köy öğretmeni ve köy için lüzumlu diğer meslek erbabını yetiştirmek üzere, tarım işlerine elverişli arazisi bulunan yerlerde orta öğretim seviyesinde bir eğitim kurumu olan Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 tarihinde ve 3803 sayılı Kanun’la devrin iktidarı tarafından açılmıştır. İş içinde iş, iş içinde eğitim yapan, yaparak ve yaşayarak, uygulamalı, ezbercilikten ırak, düşünen, sorgulayan insanlar yetiştiren Köy Enstitüleri ne yazık ki bencil, kısır, çıkar hesapları yoluna kurban edilmiştir. Bugünün karanlığına ağıt yakanlar, karanlığın gerçek nedenlerini de unutmamalıdır” dedi.

Köy Enstitüleri’nin Türkiye’de özgü ve ayrıcalıklı eğitim kurumları olduğunu söyleyen Samsun Eğitim Derneği Başkanı Emin Kırbıyık, “Yaz, kış açıktı. İlkeleriyle okul değil, adeta yaşam biçimiydi. Eğitim öğretim beş duyuya yönelikti. Laikti, demokratikti. Ezbere yer verilmezdi. Öz yönetime, iş içinde imeceye ve üretime dayalıydı. Bu modelin başarısı 1946’ya kadar köylerdeki öğretmen açığını kapatan 16 bin 400 kadın ve erkek öğretmen ile 7 bin 300 sağlık memuru 8 bin 756 öğretmen yetiştirmiş olmasıdır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile