Köy Müzesini 200 Turizm Sirketi Ziyaret Etti

Köy Müzesini 200 Turizm Sirketi Ziyaret Etti

Edremit ilçesinde, kirsal Tahtakuslar Mahallesinde Alibey Kudar tarafindan kurulan Tahtakuslar Etnografya Galerisi büyük ilgi gördü. 1991 yilinda kurulan ve yaklasik 2 bin dolayinda eserin yer aldigi galeriyi bugüne kadar 200 dolayinda turizm sirketi ile 84 ülkeden gelen vatandaslar ziyaret etti.

Edremit ilçe merkezine 17 kilometre mesafedeki Tahtakuslar Mahallesinde 1991 yilinda Alibey Kudar tarafindan kurulan Tahtakuslar Etnografya Galerisinde 2 bin eser yer aliyor. Galeride eskilerin kullandigi giysilerle, ev ve tarim aletlerinin yani sira deri sirtli dev deniz kaplumbagasi da bulunuyor. Galeri, özellikle yaz aylarinda çok sayida sergiye ev sahipligi yapiyor. Galeriyi bugüne 200’ün üzerinde turizm sirketi ziyaret ederken, 84 ülkeden de ziyaretçileri oldu. Galeride 17 ülkeden sanatçilar sergi açarken, bin 400’e yakin sanatçi da bu sergilere katildi.

Galerinin ilgi gördügünü anlatan sorumlu Hasan Kudar, ”Tahtakuslar Etnografya Galerisi Alibey Kudar tarafindan 1991 yilinda hayata geçirildi. Tahtakuslar köyünün adi Tahtaci Türkmenlerinden gelmektedir. Tahtaci Türkmenleri Orta Asya’dan günümüze kadar tahta isi ile ugrasmaktadirlar. Galerimizde bu kültürü sergilemek için bugüne kadar 2 bin dolayinda eser toplandi. Bu güne kadar 84 ülkeden ziyaretçiler geldi. 200’den fazla turizm sirketi burayi ziyaret etti. Ayni zamanda sergiler de yapiyoruz. Bu kapsamda düzenlenen sergilere 17 ülkeden bin 400’e yakin sanatçi kakildi. Galerimizdeki eserler arasinda sirti deri olan bir deniz kaplumbagasi yer almaktadir. Bu kaplumbaga caretta carettalarin atasi olarak bilinmektedir. Galerimizde deniz bölümün de sergiliyoruz. Kendi türünde dünyada tek örnek olma özelligini tasimaktadir” dedi.

Ziyaretçilerden Kaan Tuna da, ”Ben Istanbul’dan geldim. Gezerken yolumuz buraya düstü. Burada çok farkli bir dünya ile karsilastik. Burada tarihimizden, kültürümüzden birçok eser ile karsilastik. Çok güzel örnekler gördük”dedi.

Kemal Isi de, “Ninelerimizin, dedelerimizin kullandiklari aletleri görünce çocukluguma gittim. Kaplumbagayi da görünce çok heyecanlandim. Bu kültür yasatilmali. Herkesin burayi görmesini istiyorum” dedi.

Kadir Özdemir de, ”Arkadaslarla müzeyi ziyarete geldik. Gerçekten çocuklugumda ninelerimizin giydigi kiyafetleri gördük. Çok eski hatiralarimiz canlandi. Burada büyük bir kaplumbagayi da gördük. O da bizi etkiledi. Herkesin görmesini istiyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile