Bartın Valisi Bülent Savur, Kızılelma Ortaokulu'nda düzenlenen kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarı açılış töreninde yaptığı konuşmada 1961'de İstanbul'da kurulan Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği'nin bugüne kadar birçok okul yaparak köydeki öğretmen ve öğrencilere moral ve motivasyon sağlayan hizmetler yaptığını belirtti.
27 yıllık mülki idare amiri olarak derneğin varlığından yeni haberdar olduğunu hatırlatan Savur, şöyle konuştu:
''Bu benim için bir ayıp, utanç. Bu anlamda da sayın dernek başkanımdan özür diliyorum. Siz sessizce çalıştınız ama bizim bu çalışmalardan haberdar olmamız gerekirdi. Sivil toplum örgütlerinin önemini 1961 yılında anlayan herhalde çok aydın kişi ve kişilerdir. Biz sivil toplum örgütlerinin ehemmiyetini ne yazık ki son yıllarda kavramaya başladık. Burada bulunan birtakım arkadaşlarımız hatırlarlar, 1980 öncesinde dernekleşmek ciddi bir riskti. Anadolu tabiriyle dernek kurduğunuzda derlerdi. Ama 1961'de yola çıkan bu arkadaşlarımız, bu risklere rağmen ülkemizdeki demokrasinin nereye geleceğini ve sivil toplum örgütlerinin önemini görmüşler, memleket aşkı, millet aşkıyla bu derneği kurmuşlar, çalışmışlar, bu kadar hizmeti ortaya çıkarmışlar. Hem insan sevgisini kazanmışlar, hem de benim yaklaşımımla Cenabı hakkın rızasını kazanmışlar. Bartın'a ve ülkemize yaptıklarınız için sizlere müteşekkiriz, minnettarız''
-''İşte Türklük, bu toprakların evladı olmak bu''-
Vali Savur, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada yetişkin bir birey olarak devam edecekleri ileriki yaşamlarında bu yardımseverlik örneğini unutmamaları gerektiğini ifade etti.
Savur, ''Size hizmet edenleri unutmadığınız gibi siz de yarın bir gün hizmet edenlerden olun. Bakın size Washington'dan destek geliyor. Washington, ABD'nin başkentidir. Uçakla yaklaşık 10-11 saat sürüyor. Bir okyanus aşılıyor. Ama mesafe ne olursa olsun, oradaki insanlar sizin sevginizle, hasretinizle yanıp tutuşuyorlar. İşte Türklük, bu toprakların evladı olmak bu. Onlara da sevgi gönderelim, hayır dualarımızı edelim, Cenabı Allah onların içindeki vatan sevgisini eksiltmesin. Onlara sabır versin'' diye konuştu.
-''Yurdumuzun birçok köy ve kasabasına okul yaptırdık''-
Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Demircan da derneklerinin, yedek subaylığını köy öğretmeni olarak görev yapan idealist bir grup gencin, görev süresi içinde ders araç gereç yokluğunun yanı sıra haberleşme zorluğu içindeki mücadelelerini dile getirmeleri üzerine 1961'de kurulduğunu söyledi.
Amacı, öğretmenler aracılığıyla okul ve okul ihtiyaçlarını karşılamak olan derneğin bir hedefine daha ulaşmasının gururunu yaşadıklarını kaydeden Demircan, ''Hakkari'den Çanakkale'ye, Malatya'dan Kastamonu'ya kadar yurdumuzun birçok köy ve kasabasına 36 okul yaptırdık, öğrenci yurtları inşa ettik, 111 adet kütüphane, 40 fen ve 20 bilgisayar laboratuvarı kazandırdık. Şu anda Kızılelma Köyü'ndeki okulumuza kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarı yapımına katkıda bulunan Washington Türk Kadınlar Birliği'ne teşekkürlerimizi sunuyoruz''
Okul Müdürü Celal Denizer de yapılan bu katkıyla tüm sınıflarda interaktif öğretim yapabilme fırsatı yakaladıklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarının açılışı Vali Savur, İl Milli Eğitim Müdürü İsa Şeker ve dernek yöneticileri tarafından yapıldı.
Muhabir: Selim Bostancı-Kasım Sakallı
Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği İle Washington Türk Kadınlar Birliği'nce Bartın'daki Bir Ortaokula 3 Bin Kitaplık Kütüphane, Fen ve Bilgisayar Laboratuvarı Kuruldu
İstanbul'da faaliyet gösteren Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği ile Washington Türk Kadınlar Birliği'nce Bartın'daki bir ortaokula 3 bin kitaplık kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarı kuruldu.