'Köy Okulları Yeniden Açılsın'

'Köy Okulları Yeniden Açılsın'

Eski CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, yeni çıkacak kanun ile zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ile birlikte köy okullarının yeniden açılmasını istedi.

Kemal Demirel, taşımalı eğitim sistemi ile ilgili milletvekili olduğu dönemde meclise araştırma önergesi verdiğini belirterek, "Geçen dönem meclis çalışmaları sırasında vermiş olduğum araştırma önergesi hakkında yaptığım meclis kürsüsündeki konuşmamda 2006-2007 verilerine göre Türkiye genelinde taşımalı eğitimden dolayı kapalı olan 14 bin 909 köy okulumuz olduğunu belirtmiştim. Şimdi bu rakam daha da arttı. Köylerde atıl duran okulların açılmasını, en azından 1, 2,3. sınıf öğrencilerinin kendi köylerinde eğitime devam etmesini talep etmiştim. Şimdi mecburi eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması gündemdedir. Bugün eğitim sistemimizi değiştirmek için yapılan görüşmelerde taşımalı eğitim sistemi hiç konuşulmamaktadır. Anadolu'da hayvan ağılı ya da depo olarak kullanılan, kendi haline terk edildiğinden dolayı birçoğu enkaz haline gelmiş 15 bin köy okulunun bu yaz döneminde tamir edilerek yeniden hizmete açılması önem arz etmektedir" dedi.

Demirel, mevcut yönetmelikte 1, 2, 3. sınıf öğrencilerinin sayısının 10 ve üzerinde olması halinde köy okullarının açık olması yönünde hüküm bulunduğunu, ancak ziyaret ettiği Nilüfer Çaylı, Gemlik Muratoba ve Büyükorhan Durhasan köylerinde 10'dan fazla öğrenci olmasına rağmen köy okullarının kapalı olduğunu gördüğünü söyledi.

Demirel, "Yeniden gündeme gelen eğitim kanunu dolayısıyla en az 1, 2, 3. sınıf eğitimlerinde kullanılmak üzere şu anda köylerde atıl duran bu binaların yaz döneminde tamiratlarının yapılarak önümüzdeki öğretim yılına hazır hale getirilmesi gerekiyor. Taşımalı eğitimden dolayı öğrenciler erken saatte kalkmak zorunda kalıyor. Uzun yol şartlarından küçük bedenler yorgun düşüyor. Öğle yemekleri geçiştiriliyor. Yetersiz beslenmeden dolayı çocukların fiziki ve zihni gelişimleri geri kalıyor. Devletin sıcak yüzünü köylülere göstermek adına bu okullar terk edilmemeli, atıl vaziyetten kurtarılmalıdır. 2011 yılına kadar taşımalı eğitim dolayısı ile 60'ı aşkın öğrencimiz kazalarda hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Savaştepe'de 3 öğrencimiz öldü. Bursa İznik'te de bir öğrenci öldü, 10 öğrenci de yaralandı. Milyonlarca öğrencimizi, velilimiz ve öğretmenimizi yakından ilgilendiren taşımalı eğitim sistemi tekrar gözden geçirilmelidir. Çünkü eğitimde tasarruf olmaz. Bursa'da Milli Eğitim'in 2007 yılı kayıtlarına göre 375 köy okulu kapalı bulunuyor. Bu binalar günümüzde hayvan barınağı, depo, enkaz gibi duruyor. Yüzde bir gibi küçük bir oranda halk eğitim kursları gibi faydalı hizmetlerde kullanılıyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile