İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olan hattın kesin kabulü 4 Kasım 2009 tarihinde yapılmıştı. İhalesine 2008 ve 2009 yıllarında çıkılan içme suyu boru hattı, kesin tesliminin ardından hedeflenen kişi sayısının yarısına bile hizmet vermemesi üzerine İl Genel Meclisi’nin tekrar gündemine geldi. Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu tarafından yerinde yapılan incelemelerde, hattın çalışmadığı anlaşıldı.
İl Özel İdaresi’nin 2007 yılı yatırım programında yer alan, yüklenici firmadan 21 Ağustos 2009 tarihinde geçici kabulü, 4 Kasım 2009 tarihinde kesin kabulu yapılan boru hattı, Akköprü Köyü Muhtarı Mustafa Karahan ve Sazak Köyü Muhtarı Cemil Atabey’e teslim edildi. Bundan üç ay sonra hatta sıkıntı yaşanması üzerine muhtarlar tarafından, Köyceğiz Kaymakamlığı’na dilekçe verildi. Kaymakamlığın süre verdiği firma da söz konusu problemleri giderdi. Muhtarlar ise firmanın arızaları onardığını belirtmesine rağmen su borularının patladığını, çelik boruların bazı yerlerde yüzeyde kaldığını, rögar kapaklarının eksik olduğunu söyleyerek kaymakamlığa tekrar dilekçe verdi. İlerleyen süreçte problemlerle başedemeyen muhtarlar, 2010 Mart ayında bir sulama birliği kurarak tesisin işletmesini buraya devretti. Birlik de başa çıkamayınca konu, Muğla İl Genel Meclisi gündemine taşındı.
Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu Başkanı İbrahim Şimşek ve üyelerle Meclis Kararlarını Takip Komisyonu, içme suyu boru hattı alanında inceleme yaptı. Komisyon Başkanı Şimşek, “Sazak köyü Alan Mahallesi`nin kaçak su kullandığı, birçok hane halkının, muhtarlıkların işletme döneminde abonelik ve bağlantı ücretlerini ödediği fakat bu paraların arızalarda kullanıldığı açıklandı. Hedeflenen kişi sayısının yarısına bile hizmet veremeyen bu tesisin, yer tespitinden başlayarak ihale ve yapım sürecinin tamamının incelenmesi gerekir.” dedi. Komisyon tarafından hazırlanan rapor oybirliğiyle kabul edilirken CHP Grup Başkan Vekili Dursun Kaplan, geçici kabulde hata yapıldığını ve paraların çöpe gittiğini söyledi. AK Parti Grup BaşkanVekili Çağrı Alper ise bu iş için yaklaşık 2,5 milyon lira ödenek ayrıldığını hatırlatarak, “Bu tip büyük projelerde, birden fazla kontrolör olmasında fayda var. Gerekirse konuyla ilgili hukuki yola başvurulabilir.” şeklinde konuştu. MHP Grup Başkan Vekili Coşkun Tutal da yapılan işte ciddi bir sıkıntı olduğunu belirterek, bunun denetimden kaynaklandığını ve vatandaşın heyecanla beklediği yatırımın hayal kırıklığına yol açtığını dile getirdi.
Köyceğiz’in 2,5 Milyon Liralık İçme Suyu Hattı Çalışmıyor
Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Akköprü ve Sazak köylerinin içme suyunu temin eden boru hattının çalışmadığı ortaya çıktı.