Köyde Heyelan Riskine Karşı İnceleme

Bingöl'ün Solhan Kaymakamı Okumuş, heyelan riski bulunduğu öne sürülen Asmakaya köyünde incelemelerde bulundu Kaymakam Okumuş: 'Köy için bir tehlike bulunmuyor. Somut tedbirlerin alınması için AFAD ekiplerince teknik rapor hazırlandı. Raporda köylülerin taşınmasına gerek olmadığı belirtildi'

Solhan Kaymakamı Fatih Okumuş, heyelan riski bulunduğunu öne sürülen Asmakaya köyünü ziyaret etti.

Kaymakam Okumuş, demiryolu çalışmaları nedeniyle heyelan riski bulunduğu gerekçe gösteren vatandaşların endişelerini iletmeleri üzerine Asmakaya köyünde incelemelerde bulundu.

- "Köy için tehlike bulunmuyor"

Okumuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD ekiplerinin bölgede yaptığı teknik incelemelerde geçen yıl haziran ayında demiryolu çalışması nedeniyle Asmakaya ve Oymapınar köylerinin alt kotlarında meydana gelen toprak kaymasının durdurulması, insan ve hayvanların bu durumdan olumsuz etkilenmemesi, tahrip olan arazilerin kamulaştırılması için her türlü çalışmanın yapıldığını söyledi.

Toprak kaymasının köydeki yaşam alanına bir etkisinin olmadığına ilişkin rapor bulunduğunu ifade eden Okumuş, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 2 bin dekarlık alanda bir kayma söz konusu. Köyün alt kotlarında meydan geldiği için, köy için tehlike bulunmuyor. Somut tedbirlerin alınması için AFAD ekiplerince teknik rapor hazırlandı. Kaymanın durdurulması için kazık çakılması, heyelanlı bölgenin tel örgü ile çevrilmesi ve uyarı levhalarının asılması demiryolu çalışmasını yürüten firmaya bildirildi. Zarar gören vatandaşların zararının tazmin edilmesi için çalışmalar sürüyor. AFAD ekiplerince hazırlanan raporda köylülerin taşınmasına gerek olmadığı belirtildi."

Bu arada söz konusu bölgede inceleme yapan Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Vedat Avcı, çalışmalar planlanırken dikkat gösterilmesinin önemine değindi.

Doğal afetlerle ilgili duyarlılık çalışmaları yapılması, doğal afet duyarlılık haritalarının oluşturulmasının önem taşıdığını dile getiren Avcı, "Buna bağlı olarak yerleşim alanlarında yapılacak karayolu, demiryolu ve barajların doğal afetler açısından hangi duyarlılık sınıfında olduğunu belirlersek, olası ekonomik kayıplar ve can kayıplarını en aza indirebiliriz." diye konuştu.

Heyelan riski nedeniyle endişe duyduklarını belirten vatandaşlar, yetkililerden önlem alınmasını istediler.

Vatandaşlardan İhsan Çetineli, köyde demiryolu çalışmalarından dolayı toprak kayması meydana geldiğini belirterek, çalışmalar için önlem alınmasını istediklerini söyledi.

Kenan Tügen, daha önce hayvan otlattıkları alanda toprak kayması gerçekleştiğini dile getirerek, mağdur olduklarını savundu.

Heyelan riski nedeniyle endişe duyduklarını anlatan Tügen, yetkililerden önlem alınması konusunda destek beklediklerini kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile