Köydeki Figürlü Taş Yığını, Binlerce Yıllık Tarihi Eser Çıktı

Ereğli ilçesinde köye ziyarete giden endüstri mühendisinin dikkati sayesinde, M.Ö. 8. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir ton ağırlığındaki duvar frizi (Eski Yunan ve Roma yapılarında taban kirişi ile çatı arasında kalan, üzeri boydan boya kabartmalarla süslü bölüm), atıl durumdan kurtarılarak müzede sergilenmeye başlandı.

Yalnızçam köyünü ziyaret eden Suat Önder, yol kenarındaki figürlerin bulunduğu taş kütlesini görünce durumu Ereğli Müze Müdürlüğüne bildirdi. Müdürlük uzmanları, eserin tarihi niteliği olduğunu tespit ederek müzeye kaldırılmasına karar verdi.
Müzede sergilenen eserin ilk incelemelerde, dönemin günlük yaşantısının tasvir edildiği Demir Çağı'na ait duvar frizi olduğu belirlendi.
Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi eserin 3 metre uzunluğunda ve 1 ton ağırlığında olduğunu söyledi.

İlk incelemelerinde eserin M.Ö. 8. yüzyıl Demir Çağı'na ait olduğunun tespit edildiğini anlatan Mercan, "Söz konusu köyde eserin tespitini yaptık. Yaklaşık 5 yıldır köyde yol kenarında durduğunu öğrendik. Köylüler bunu fındık tarlasında bulmuş, frizin üzerinde o dönemin günlük hayatından sahneler sergilenmekte. Çok güzel ve önemli bir eser. Bunu hemen imkanlarımızı kullanarak müzemize getirdik, sergilenmeye başlandı" diye konuştu.

Endüstri mühendisi Önder de tarihi eseri köyde gezerken tesadüfen gördüğünü belirterek, "Hemen yetkililere haber verdim. Bir gün sonra söz konusu alana gittik ve tarihi eser alınarak müzeye kazandırıldı. Böyle eserlerin atıl durumdan kurtarılmasına çok sevindim. Bu konuda yetkililere hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Mercan, eseri müzeye kazandıran Önder'e teşekkür belgesi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile