Köyleri Baraj Altında Kalacak Vatandaşlar Bilgilendirildi

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Boyabat Barajı nedeniyle su altında kalacak olan Susuz, Darıçay ve Darıçayalanı köylerinin iskan çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İskan Daire Başkanlığı Şube Müdürleri ve teknik elemanları tarafından, Boyabat Barajı nedeniyle Vezirköprü sınırları içinde baraj altında kalacak olan köylerin muhtarları, köy dernek başkanları ve sakinlerine yönelik, Kız Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Baraj altında kalacak köylülerin yer seçimleri ile ilgili 3 köyden yapılan 258 kişinin müracaatı sonunda Susuz köyünden tarımsal iskan 11, Darıçay köyünden 10, Darıçayalanı köyünden 7,
şehirsel iskandan ise Susuz köyünden 18, Darıçay köyünden 4 aile komisyon kararıyla hak kazanmış, geriye kalan 206 kişi de yönetmenlik gereği hak kazanamamıştı.
Toplantıya katılan Susuz köylüleri, "Biz 50 yıldır köyümüz baraj gölü altında kalacak endişesi ile taşı taş üstüne koymadık. Şimdi topraklarımızı terk etmemiz isteniyor. Biz köyümüze yakın olan baraj altında kalmayan topraklarımıza sınır olan 150 dönümlük alana yerleşmek istiyoruz. Devletimizin yetkilileri bize sahip çıkarak evlerimizin ve çocuklarımızın geleceği için, bizi mağdur etmeyecek şekilde bizi bu arazilere yerleştirsinler" dediler.
Boyabat Barajı yapımı sebebiyle yapılan kamulaştırmalarda Vezirköprü Susuz köyünün tamamı, Darıçay ve Darıçayalanı köylerinin yerleşim alanı ve arazileri kısmen, Kızılkese köyünün ise sadece arazilerinin kısmen etkilendiğini belirten Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İskan Daire Başkanlığı Şube Müdürü Hakan Bozkurt, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü koordinasyonunda Bakanlık Yapı İşler Genel Müdürlüğü İskan Dairesi Başkanlığı personellerince adı geçen yerleşim birimlerinde yaşayan halkın iskan mevzuatı ve
yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bozkurt, "Halk sahiplikleriyle ilgili çalışmalar tamamlanmış olup, halkın öncelikle yaşadıkları çevreden ayrılmadan iskanlarının sağlanması için bölgemizde mülkiyeti Hazine'ye ait yerleşime uygun alanların tespiti ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte. 2011 yılında su tutma işlerine başlanması durumu da göz önüne alınarak en kısa sürede etüt proje işleri tamamlanacak ve yatırım çalışmalarına başlanacak" dedi.
Şehirsel iskan olarak Bayındırlık İskan İl Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalarda yöre insanının çeltik ekimi yapması nedeniyle buna uygun olarak Çorum Osmancık ve Bafra'da müsait arazi bulunup yerleştirmesi konusunda çalışmaların devam ettiği bildirildi.
Köylüler yeni yerleşim yerlerine yapılacak binalar için 5 yıl ödemesiz 15 yıl içersinde faizsiz olarak aile başı 87 bin lira ödeyecek.
Toplantıda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İskan Daire Başkanlığı Şube Müdürü Hakan Bozkurt, Harita Mühendisi Ahmet Erdoğan, Jeoloji Mühendisleri Halil Ataytür, Aydın Bülent Baş, Serol Ezgin ve Mahalli İskan Komisyonu Başkanı İlçe Tarım Müdürü Dursun Okur yer aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile