Rize İl Özel İdaresi, merkez ilçeye bağlı 62 köydeki evsel katı atıkları 12 ay süreyle toplama çalışması başlattı.
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Rahmi Metin ve il genel meclisi üyelerinin katkılarıyla hayata geçirilen projeden ilk etapta pilot bölge olan merkeze bağlı 62 köy yararlanacak. Projeyle dere yataklarına dökülen çöplerin denize ulaşması ve bunun sonucunda oluşan kirliliğin neden olduğu bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amaçlanıyor.
İl Özel İdaresi eski köy hizmetleri binasında düzenlenen programda 62 köy muhtarına çöp konteynırları teslim edildi.
Programda konuşma yapan Vali Hacımüftüoğlu, köylerdeki katı atıkları toplama projesini İl Genel Meclisi‘nin teklifi üzerine hayata geçirdiklerini belirtti. Hacımüftüoğlu, "Köylerimize gönderdiğimiz mevcut 400 konteynırların yanına, birine çöp diğerine geri dönüşümü olan maddelerin atılması için ikinci bir konteynır koymamız gerekiyor. Dolayısıyla atıklarımızın tamamını bir yere yığıp tekrardan ayıklama işlemi yapılması yerine bu şekilde bir çalışmayla hem işimizi kolaylaştırırız hem de naylon, pil, cam, gazete kağıdı gibi atıkları yeniden tabiata kazandırarak büyük bir israfın önüne de geçmiş oluruz." dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Rahmi Metin ise 2011 yılı Köydes çalışmaları kapsamında ödeneğin 20 gün önce kendilerine geldiğini belirtti. Metin, merkez ilçeye Köydes, İl Özel İdaresi bütçesi ve İller Bankası‘ndan gelen ödeneklerle oluşturulan havuzdan toplam 4,2 milyon TL‘lik bir payın ayrıldığını belirtti.
Köylerdeki Katı Atık Toplama Projesi‘nin yaklaşık 2 yıldır gündemde olduğunu kaydeden Metin, "İhaleye çıkarak aldığımız çöp konteynırlarını köylere dağıttık. Bu proje sadece katı atık toplamayla kalmayacak. Başka kurumları da araya sokarak derelerimizi temizleme çalışması başlatacağız. Bunun yanında bazı katı atıkların, kimyasal veya cam ürünlerin tekrar tabiata kazandırılması için çevre mühendislerimizle köy köy gezerek bilgilendirme yapacağız. Dolayısıyla bu proje sadece katı atık toplamayla kalmayıp iki, üç aşamalı olarak devam edecek bir projedir." şeklinde konuştu.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Hüseyin Güney, geçmişte su ve yolun olmadığı dönemlerde katı atıkların toplanmasının önemli bir hizmet olarak görülmediğini belirtti. Güney, "Sayın Vali‘miz başkanlığında il genel meclisinin aldığı karar doğrultusunda pilot bir uygulama olarak merkeze bağlı 62 köyümüzde böyle bir çalışmanın başlatılması oldukça önemlidir. Bu projeden alınacak olumlu neticeler çerçevesinde ilçelerimize de bu hizmeti yaygınlaştırmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu, programın ardından İl Özel İdaresi‘nin eski köy hizmetleri sahasında bulunan atölye ve idari binalarını gezdi. Vali Hacımüftüoğlu, yapılması planlanan yeni il özel idaresi binasının çalışmalarıyla ilgili Genel Sekreter Ümit Hüseyin Güney‘den bilgi aldı.
Köylerin Katı Atıkları Çevreyi Kirletmeden Toplanacak
Rize İl Özel İdaresi, merkez ilçeye bağlı 62 köydeki evsel katı atıkları 12 ay süreyle toplama çalışması başlattı.