Turplu köyünde 78 yaşındaki Fatma Kayhan'dan eğitim alan 23 kadın, hem meslek hem de iş sahibi oldu. Ayrıca kurs süresince günlük 20 lira harçlık aldılar. Balıkesir Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur Müdürlüğü'nün başlattığı kursa bir ay devam eden kadınlar, şimdi şayak dokuma ile yapılan elbiselerin internetten satılmasıyla para kazanacak. İş-Kur İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü uygulama çerçevesinde 192 saat eğitim alarak şayak dokuma kursunu tamamlayan 23 kişiye belgeleri törenle verildi.
Köyün sağlık ocağı bahçesindeki törende kursiyerler, sertifikalarını veren Vali Ahmet Turhan'a, ürünlerini ve dokuma tekniğini gösterdi. Aynı köyden, geçimini 60 yıldır, yün kumaş olarak bilen şayak dokuyarak kazanan Kayhan, Halk Eğitim ve İş-Kur Müdürlüğü tarafından usta öğretici olarak görevlendirildi. Şayak dokuma ile üretilen kumaşlardan yapılan elbiselere rağbetin çok olduğunu, köyde sadece kendisinin bu teknikle kumaş dokuduğunu belirten Fatma Nine, “Ben 60 yıldır bu işle evime katkı sağlıyorum. Son yıllarda köyümüzdeki terziye kumaş yetiştiremez oldum. Türkiye'nin, hattâ dünyanın birçok yerinden siparişler geliyor. İnternet aracılığıyla ürettiklerimizi satacağız.” dedi.
Sertifika töreninde kurs çalışmaları hakkında bilgi veren Halk Eğitim Müdürü Mustafa Canseven, “Gelenek göreneklerimizin yaşatılmasının yanında halkımıza bir geçim kapısı da açılması hedeflenmiştir. Hayat boyu öğrenmenin tam anlamıyla ifade bulduğu bu kursumuzda, kursiyerlerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Şimdi üretecekleri yün kumaşlardan yapılan elbiselerin internet üzerinden satışı ile evlerine ek gelir getirme imkânı bulmuş oldular.” diye konuştu.
Törende kursiyerlerin sertifikaları Vali Turhan, Halk Eğitim Müdürü Canseven ve İş-Kur Müdürü Nazmi Balcı tarafından verildi.
Kursiyerler, Turhan'a şayaktan dikilmiş yelek hediye etti. Kursiyerleri kutlayan Turhan, “Bu kurslarımız, özellikle köy yerleşimlerimizde devam edecek. Bu tür kurslarla devletimiz hem istihdam sorununu çözüyor hem de yok olmaya yüz tutmuş meslekler gelecek nesillere aktarılıyor.” dedi.
Törenden Sonra şayak hakkında bilgi alan ve atölyeyi gezen Vali Turhan, köy ilköğretim okulundaki öğrencilere hediyeler dağıttı.
ŞAYAK Koyun veya kuzu yünü kullanılarak, atkısı ve çözgüsü eğrilmiş yünden olan, “çulfalık” adı verilen tezgâhlarda dokunan, kaba ve kalın kumaş ya da abalık (bir çeşit ceket) kumaştır. Bu kumaştan yapılan elbiseler uzun süre eskimez. Çok soğuk olduğu zaman bile üzerinde şayak kumaştan elbise bulunan çoban üşümez. Kırsal kesimlerde elbise yapımında kullanılan bu kumaş, artık şehirlerde de tanındığından modern tarzda dikilmek ve biçimlendirilmek suretiyle genellikle pantolon olarak giyilmektedir .
Köylü Kadınlar 'Şayak' Dokuma Sanatını Yaşatacak
Balıkesirli köylü kadınlar, kaybolmaya yüz tutan "şayak" isimli dokuma sanatını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteriyor.