Köylü Kızlar Dünyaya Halı Dokuyor

Gaziantep'te köylü kızların günlerce emek vererek dokuduğu halılar, dünyanın dört tarafına satılıyor.

Şehitkamil ilçesine bağlı Cerityeniyapan köyünde halk eğitim merkezi tarafından kurulan halı tezgahları, köylünün geçim kaynağı oldu. İlmek ilmek dokunan halılar, kızların aile bütçelerine desteklerinin yanı sıra köyün de tanıtımına katkı sağladı.
Emek ve alınteri harmanlanarak dokunan halılar İngiltere'den Amerika'ya, Suudi Arabistan'dan Dubai'ye kadar birçok ülkeye gönderiliyor. Bazı günler verilen siparişleri yetiştirmek için geceleri de mesai yapan kızlar, halı başına ücret alıyor.
Usta öğretici Zeliha Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızların halı dokuyarak hem meslek sahibi olduğunu hem de aile bütçesine katkı sağladığını söyledi.

Kursun 2000 yılında açıldığını belirten Şahin, "Ben de 5 yıldır burada usta öğreticilik yapıyorum. 10 tezgahta 30 kız halı dokuyor. Dokuduğumuz halıları İngiltere, Amerika ve Arap ülkelerine ülkelerine gönderiyoruz. En son Dubai'ye bir halı gönderdik" dedi.

Kursa katılan kızların halı dokumaya meraklı olduğunu ifade eden Şahin, yaklaşık bir haftalık eğitimin ardından tezgahların başına geçtiklerini kaydetti.

Halı dokumanın sabır gerektirdiğini dile getiren Şahin, sipariş üzerine çalıştıklarını, genellikle düz desenli halı dokuduklarını vurguladı.
- "Bazen verilen siparişleri bile yetiştiremiyoruz"
Cerityeniyapan köyü muhtarı Adnan Aslanoğlu da kurs sayesinde köydeki kızların meslek sahibi olduğunu söyledi.

Köyün ayda yaklaşık 20 bin lira gelir elde ettiğini ifade eden Aslanoğlu, şöyle konuştu:
"Köyümün güzel şeylerle anılması beni mutlu ediyor. Çocuklarımız meslek öğrendi. Şimdi kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar. Kurs açıldığından beri yaklaşık 150 kızımız halı dokumayı öğrendi. İşe ilk başladığımızda sadece Türkiye'nin çeşitli illerine halı gönderiyorduk. Yaklaşık 4-5 yıldır yurt dışına da halı gönderiyoruz. Bazen verilen siparişleri bile yetiştiremiyoruz."
Halı dokuyan Melek Atlı, çalışıp aile bütçesine destek olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kalabalık bir aile olduklarını ve babasının emekli maaşıyla geçinmeye çalıştıklarını anlatan Atlı, "Ben de burada çalışıp aileme destek oluyorum. Köyde dokuduğumuz halıların başka ülkelere gitmesi beni heyecanlandırıyor. Halı dokumaya başlamadan önce çiftçilik yapıyordum, çok kötü durumdaydım. Şimdi oturduğumuz yerde sıcak bir ortamda çalışıyoruz ve para kazanıyoruz" diye konuştu.

İpek Akkulu da dokudukları halıların görmedikleri ve adını duymadıkları ülkelere gittiğini, bunun da kendilerine ayrı bir mutluluk verdiğini dile getirdi.
Yaklaşık 5 yıldır halı dokuyan Gülsüm Kazanç ise "Burası bir köy yeri, emek vererek dokuduğumuz halıların yabancı ülkelere gönderilmesi bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile