Köylüler Şehit Mezarları İçin Şehitlik Yapılmasını İstiyor

Afyonkarahisar'ın Akdeğirmen Köyü'nde Büyük Taarruz'da şehit düşen 13 askerin mezarına, kendi imkanları ile sahip çıkan köylüler, Mehmetçikler adına şehitlik yapılması için başvuruda bulundu Araştırmacıyazar Özpunar: 'Bu şehitlerimizin adı belli, yattığı toprak, tuttuğu bayrak belli. Meçhul asker değiller. Bu şehitlerimiz vatanın gerçek bekçileri. Bize düşen de burada bir anıt ve şehitlik yapıp, onların hatıralarını yad etmek'

Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Akdeğirmen Köyü'nde, Büyük Taarruz'da şehit düşen ve yerleri 7 yıl önce tespit edilen 13 askerin mezarına kendi imkanları ile sahip çıkan köylüler, yetkililerden şehitlik yapılmasını bekliyor.

Akdeğirmen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Oğuz, Sinanpaşa Kaymakamlığına başvuruda bulunarak, köylülerin şehitlik talebini iletti.

Araştırmacı-yazar Hasan Özpunar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeğirmen'de yatan şehitlerin 26 Ağustos 1922'de Afyon Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz'un devamında şehit düşen askerler olduğunu söyledi.

Muharebe sırasında 28 Ağustos'ta şehit düşen biri yüzbaşı, 13 askerin mezarının uzun yıllar köylülerin dışında kimsenin bilmediğini anlatan Özpunar, Büyük Taarruz'a Süvari Alay Komutanı olarak katılan Ali Rıza Ülgenalp'in yayınlanan günlüklerini 2009 yılında okurken, burada yaşanan bir muharebeye dair notlarla karşılaştığını aktardı.

Kitaptaki, '28 Ağustos 1922 günü Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinde Kumarı Köyünde düşmanla muharebe ettim. 13 askerimi şehit verdim. Köy mezarlığına defnedip, düşmanın peşine düştük' ifadelerinin dikkatini çektiğini dile getiren Özpunar, şöyle devam etti:

'Tabii günümüzde Kumarı diye bir köyün olmadığını biliyorduk. 1960’lı yıllarda ismi değişmiş, Akdeğirmen olmuş. Akdeğirmen Köyü'nde bilinen bir şehitliğin olmadığını biliyorduk. Buraya gelerek inceleme yaptık.Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile yazışmalar yaptık. Burada şehit düşüp defnedilen askerlerimizin isimlerini, künyelerini tespit ettik. Hangi şehirden, hangi köyden, hangi birliğe bağlı olduğuna varıncaya kadar tüm bilgiler elimizde. Tabii gerekli yazışmalar yapıldı. Fakat aradan geçen süre içerisinde şehit mezarları yapılmış değil. Çevresinde bir duvar dahi yok. Bu şehitlerimizin adı belli, yattığı toprak, tuttuğu bayrak belli. Meçhul asker değiller. Bu şehitlerimiz vatanın gerçek bekçileri. Bize düşen de burada bir anıt ve şehitlik yapıp, onların hatıralarını yad etmek.'

- Defineciler kazı yapmış

Özpunar, yeni neslin vatanın ne mücadelelerle kurtarıldığını anlaması için bu tür mekanlar sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Şehit mezarlarını bu halde görmenin herkesi üzeceğine işaret eden Özpunar, şunları kaydetti:

'Buradaki şehit askerlerimizden bir tanesi yüzbaşı. O dönemde mezarı belli olsun diye başına büyük bir antik taş dikilmiş. Günümüzde bazı insanlar, 'belki taşın altında define vardır' düşüncesiyle maalesef burayı kazmış. Diğerleri ise çavuş, onbaşı, er rütbesinde farklı farklı memleketlerden askerler. İsimleri, künyeleri, memleketleri belli. İnşallah yetkililerden beklentimiz buranın yakın zamanda düzenlenmesi, şehitlerin daha derli toplu, şanlarına yakışır şekilde bir şehitlikte yatmalarının sağlanmasıdır. Köylüler de bu talebi bize iletiyorlar.'

Köy sakinlerinden 60 yaşındaki Necati Obuz da şehit mezarlarının köyde eskiden beri bilindiğini dikkati çekerek, 'Büyüklerimizden burada yatanların şehit olduğunu çok duyduk, fakat zamanla unutuldu. Az çok belli olan şehit mezarları da artık toprağa karışmaya başladı. İsimleri de tespit edilen bu şehitlerimizin mezarlarının düzenlenmesini, buraya bir şehitlik yapılmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile