Elazığ 1. İdare Mahkemesi tarafından göletin yapılacağı alanda keşif yaptırılırken, 7’den 70’e köy sakinleri de yürüyüş yaparak köylerinde gölet istemediklerini dile getirdi.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Paşacık köyünde gölet yapılmak istenmesi köylülerin tepkisiyle karşılandı. 80 hane ve 400 nüfusuyla Tunceli’nin en büyük köylerinden biri olan Paşacık köyü sakinleri, göletin yapılacağı alanda sulu tarım arazileri ve binlerce meyve ağacı olduğunu belirterek, gölet yapılması halinde köylerini terk etmek zorunda kalacaklarını ifade etti.
Projede kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle köylüler adına Elazığ 1. İdare Mahkemesi’ne avukat Barış Yıldırım tarafından açılan davada, mahkeme göletin yapılacağı alanda keşif yapılmasına karar verdi. Kararın ardından Hidro Jeolog, çevre mühendisi ve ziraat mühendisinden oluşan bilirkişi keşif heyetiyle birlikte göletin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu. Keşif heyetinin köye geldiğini duyan 7’den 70’e köy sakinleri de düzenledikleri yürüyüşle köylerinde gölet istemediklerini dile getirdi.
Gazel Biçici isimli köy sakini, gölet yapılması halinde köyü terk etmek zorunda kalacaklarını belirterek, "Çünkü sulu arazilerimiz sular altında kalacak" dedi.
Çocukluğunun geçtiği yerde çocuklarının da büyümesini isteyen Çınar Şartlı, "Bütün güzellikler göletin yapılacağı alanda. Bu güzelliklerin yok olmasını istemiyoruz" diye konuştu.
Besime Ateş de gölet için harcanacak olan paranın fakir fukara için harcanmasını isteyerek, "Fakir fukaranın iki parça tarlası var ve su altında kalacak. Ne yiyecek bu insanlar. Biraz ağaç, meyve yetiştirdik hiç mi acımıyorlar bize" şeklinde konuştu.
Protesto gösterisine katılan çocuklar da köylerinde gölet istemediklerini belirterek gölet yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
GÖLETTEN FAYDALANACAK OLANLAR DA GÖLET İSTEMİYOR
Çemişgezek İlçesi merkezi ile bazı köylerin faydalanabileceği göleti faydalanacak vatandaşlar da istemiyor. Onlardan biri de Ali Özgül. Özgül, "Gölet yapılırsa Paşacık köylüleri değil biz faydalanacağız ancak biz de istemiyoruz. Biz Paşacık yaşasın istiyoruz. Bize insan lazım. Bize su lazım değil. 35 senedir susuz ekiyorum yine susuz ekerim. Yeter ki Paşacık Köyü yaşasın. Ben tankla su çeker bostanımı, traktörle çeker fidanımı sularım" diye konuştu
Alişan Biçici isimli köy sakini ise köylerinde gölet yapılmasına tepki göstererek, "Göletle değerli, sulu arazilerimiz yok edilmek isteniyor. Suyu Çemişgezek’e götürmek istiyorlar. Burada elli, yüz yıllık ağaçları yok edip Çemişgezek’te yeniden ağaç dikmek istiyorlar. Tarlalarımız elimizden alınmak isteniyor. Köyümüz meyvesi bol olan sebzesi doğal yetişen bir köy. Bu tarlalar elimizden alındığı zaman hiçbir şey kalmayacak" şeklinde konuştu
Ali Aydınlıkel de göletin yapılması halinde köylerini terk etmek zorunda kalacaklarını söyledi.
KÖYDE HEYELAN TEHLİKESİ MEVCUT
Köy sakinleri, göletin yapılması halinde heyelanı tetikleyeceğini düşünüyor. Köyde zaman zaman heyelan yaşandığını ve heyelan izlerini evlerin çatlamış duvarlarında görmenin mümkün olduğunu dile getiren köy sakinleri, gölet yapımı nedeniyle binlerce ağacın kesileceğini ve bunun da heyelanı tetikleyeceğini ifade ediyor. Cafer Biçici isimli köy sakini, "Gölet yapılınca burada binlerce ağaç kesilecek ve bu zaten var olan heyelanı tetikleyecek. Burası olduğu gibi heyelana kapılıp gidecek. O zaman burada yaşanmaz. Burayı ayakta tutan ağaçlar" dedi.
"GÖLET YAPIMINDA KAMU YARARI YOK"
Keşif heyetiyle birlikte köye gelen davanın avukatı Barış Yıldırım, gölet yapımında kamu yararı bulunmadığını söyledi.
Yıldırım, "Bu projeye karşıyız ve iptal edilmesini istiyoruz. Yöre halkının tümünün beklentileri bu yönde. Tüm Paşacıklılar yoğun tepki gösteriyorlar projeye. Bunun nedenlerinden ilki köyün sulu tarım arazilerinin tamamı su altında kalacak. Temel geçim kaynakları, tarımsal faaliyetler ve meyvecilik icra edilemeyecek. Bu köy aynı zamanda Malatya, Bingöl, Elazığ, Tunceli çevre düzeni planına göre tarımsal arazi olarak ayrılmış. ÇED yönetmeliğine göre duyarlı yöreler arasında. Köylülerin bu gölet projesinden faydası olmayacak. Kamu yararı da yok. Başkaca yörelerin göletten yararlandırılması düşünülüyor. Proje sahası heyelanlı saha. Köyün belli mevkilerinde evlerde yoğun çatlaklar oluşmuş durumda" diye konuştu
Dersim’de başkaca da gölet projeleri olduğunun altını çizen Yıldırım, "Bu göletler de genelde yerleşik sahalarda gerçekleştirilmek isteniyor. Bu da yeni bir göç sürecine sebebiyet verecektir. Bu projelerin iptal edilmesini istiyoruz. Tüm Dersimlilerin de talebi bu yönde" şeklinde konuştu
Paşacık Köyü Muhtarı Savaş Biçici de gölet istemediklerini dile getirerek, "Buradaki projeden köyümüz faydalanamayacak. Faydalanacak olanlar da göleti istemiyor. Yapılmaması için elimizden gelen mücadeleyi yürüteceğiz" ifadelerini kullandı
Köylülerin Gölet Protestosu
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Paşacık köyünde yapılmak istenen gölete köylüler tepki gösterdi.