Hasat sezonu sonrasi bugdaylarin yikanmasinin ardindan kurulan ocaklar üzerine konulan bakir kazanlarda bin bir güçlükle kaynatilan bugdaylar daha sonra yerlere serilen çadir ve hasirlar üzerinde kurutulmaya birakiliyor. Kuruyan bugdaylar daha sonra bulgur olmak üzere degirmenlere gönderiliyor. Kimi vatandas kendi kislik yiyecegini hazirliyor, kimi vatandas ise yaptigi bulgurlari satarak ev ekonomisine katki sagliyor. Kirsal kesimde oldukça yaygin olan ve geleneksel yöntemlerle gerçeklestirilen bulgur kaynatma köylerde teknolojiden uzak dogal üretim ile hazirlanmasi dikkat çekiyor.
Kuzuören mezrasinda her yil bulgur kaynattiklarini söyleyen Sakir Yegenoglu, “Hasat edilen bugdayi önce yikiyor temizliyor, kaynatmaya basliyoruz. Aksama kadar sürekli karistirarak kaynatiyoruz. Pisince kurumaya birakiyoruz. Bugday hedik haline geliyor. 3 gün de çadir ve hasirlarda kuruyor. Çok zahmetli oluyor. Yemesi güzel ama yapmasi çok zahmetli bulgur kaynatmak çok zor oluyor" dedi.
Köylülerin Kislik Bulgur Mesaisinde Kazanlar Kaynamaya Basladi
Adana’nin Kozan ilçesine bagli Kuytucak Mahallesinde bugday hasadinin ardindan köylüler kislik bulgur için kazanlari kaynatmaya basladi.