Köylülerin Sanayi Kirliliği Eylemi
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nden Nizip çayına karışan fabrika atığı nedeniyle çay güzergahında yaşayan köylüler, atık su dolu şişelerle eylem yaptı.
İstasyon meydanında bir araya gelen köylüler, ellerinde pankartlar ve sloganlar atarak trafiğe açık yoldan demokrasi meydanına kadar yürüdü. Demokrasi meydanında yanlarında getirdikleri atık su dolu şişeleri döken köylüler, Nizip çayına karışan fabrika atığına yetkililerin çözüm bulmasını istedi. Seçim döneminde bir çok vaat verilmesine rağmen çözüm bulunmadığını belirten vatandaşlar, artık suyun geçtiği yerde ağaçların kuruduğunu ve tarlalarının zarar gördüğünü ifade ettiler. Nizip Çayının suyunun sanayi atığıyla kirlenmesinin 46 köyü etkilediğini vurgulayan vatandaşlar, organize sanayi bölgesinde bulunan bazı fabrikaların atık sularını çaya döktüklerini ileri sürdü.
Toplanan gurup adına açıklama yapan Adem Karakaş, “Bizler Nizip Çayı’ndan etkilenen 150 bin vatandaş olarak Nizip çayı sorununu biliyoruz. Yıllardır bakanlar, milletvekilleri, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları kısacası bizi yönetenler söz verdiler. Bize aynen şunu söylediler: Nizip Çayı eski doğal haline gelecek ve etrafı mesire alanına dönüştürülecek diye beyanda bulundular. Ama aradan bir yıl değil iki yıl değil tam 15 yıl geçmesine rağmen sorun hala çözülmemiştir” dedi.
Sanayicilerin daha fazla kar hırsı yüzünden arıtma tesislerini kurmayarak zehirli atıklarını suya bıraktığını belirten Karakaş, “Yaşamımızın, doğamızın, köylümüzün olmazsa olmaz değeri olan Nizip Çayı, sanayicilerin daha fazla kar hırsı yüzünden arıtma tesislerini kurmayarak zehirli atıklarını suya bırakmaktadırlar. Bu yüzden Nizip Çayı adeta zehre dönüşmüştür. Ve bugün bu sorun büyüyerek daha olumsuz sonuçlara gitmektedir. Dağ dere köyü olarak bildiğimiz 30 köyü ve barak ovasında 16 köyü doğrudan ilgilendiren Nizip Çayı geçtiği bütün alanlarda toprak veriminin azalmasına, ağaçların kurumasına, hava kirliliğine bu çevrede yaşayan insanlarda kalıcı hastalıklara hatta ölümler olmuştur. Adeta zehir saçan Nizip çayı binlerce köylünün geçim kaynağı olan ceviz ve nar ağaçlarını kurutmaktadır. Bu da köylünün geçimini doğrudan etkilemektedir. Ekonomik sıkıntıları ile baş başa bırakılmaktadır. İçerisinde zehirli atıkları barındıran bu su bir çok hastalıklara davetiye çıkarmaktadır” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından toplanan gurup sesiz bir şekilde dağıldı.