YUSUF OKUR - Artvin'in Yusufeli ilçesinde, tarim alanlarini sulamada sikinti yasayan üreticilerin yüzü, Devlet Su Islerinin (DSI) kurdugu günes panelli sulama sistemiyle güldü.
Denize yaklasik 105 kilometre uzakliktaki Demirkent köyünde, geçimlerini zeytin üretimi ve diger tarimsal faaliyetlerle saglayan çiftçiler, sulamada sikinti yasayinca devlet yetkililerinden yardim istedi.
Bunun üzerine bölgede çalisma baslatan DSI 26. Bölge Müdürlügü, sondajla tespit ettigi yer alti su kaynaginin çikarilarak sulama amaçli kullanilmasi için 108 günes enerjisi paneli kurdu.
Bu panellerde üretilen enerjiyle 30 metre derinden çikartilip 460 metre uzaktaki sulama havuzuna pompalanan suyla, bölgede yaklasik 100 dönüm tarim alaninin sulanmasina baslandi.
Yaklasik 1 milyon 150 bin liralik bütçeyle hayata geçirilen "Demirkent Köyü Günes Enerjili Sulama Suyu Projesi" üreticinin yüzünü güldürdü.
Köy Muhtari Ali Erdal Yildirim, AA muhabirine, köyün ana geçim kaynaginin basta zeytincilik olmak üzere tarimsal faaliyetler oldugunu söyledi.
Son yillarda yasanan kuraklik nedeniyle giderek azalan sularin, tarim arazilerine yetmedigini belirten Yildirim, Artvin Valiligi ve DSI Bölge Müdürlügünce yürütülen projeyle yaklasik 1,5 ay önce, köylünün, yillardir hayalini kurdugu sulama suyuna kavustugunu ifade etti.
Yildirim, köylünün son derece memnun oldugunu vurgulayarak, "Disardan elektrik kullanmiyoruz. Günes panellerinde üretilen enerjiyle yerin 30 metre altindan su çekiyoruz. Çektigimiz suyu da 460 metre uzunlugundaki borularla dik bir arazide sulama havuzumuza aliyoruz." dedi.
- "Günes dogdu mu su akiyor, günes indi mi su kesiliyor"
Demirkent'in, zeytiniyle meshur olduguna isaret eden Yildirim, "Bu projeyle köyümüzdeki zeytinciligin daha ileriye gidecegine, kullanilmayan bos arazilerin zeytin bahçeleri haline getirilecegine inaniyorum. Suyumuz çok kit oldugu için tarim alanlarini genisletemiyorduk. Artik su sorunumuz yok. Vatandaslarimiz rahat rahat arazilerini suluyor." diye konustu.
Yildirim, Türkiye'nin el kaliteli zeytin ve zeytinyagina sahip olduklarini dile getirerek, sunlari kaydetti:
"Zeytinyagindaki asit orani 0,7. Üreticimiz siparis üzerine zeytin topluyor. Yok satiyoruz. Üreten memnun, yiyen memnun. 2006 yilina dünya çapinda yapilan yarismada zeytinyagi tat ödülünde birinci olduk. Buranin zeytini, bu kadar özel ve degerli, biz de bunu gelistirecegiz. Bu noktada bu su çok önemli. Günes dogdu mu su akiyor, günes indi mi su kesiliyor. Bir köye fabrika yapacaksan bundan daha büyük bir fabrika yapilamaz. Bu sistemle 200 bine yakin zeytin agaci sulaniyor."
- "Herkes rahat rahat arazisini suluyor"
Köy sakinlerinden Hasan Çavus, son yillarda kuraklikla birlikte sularin gittikçe azaldigini belirterek, "Su, zeytinliklerimizi sulamak için yetmiyordu. Allah razi olsun devletimiz günes panelleri kurarak içilebilir kalitedeki yer alti suyunu köylünün kullanimina sundu. Herkes rahat rahat arazisini suluyor. Su kavgasi bitti." ifadelerini kullandi.
Nezaket Çavus da eskiden, köyden gelen içme suyuyla tarim arazilerini gece suladiklarini anlatarak, "Önceleri su kit oldugu için geceleri sulardik. El fenerleri ile karanlikta çok sikintilar çekiyorduk. Bu suyun gelmesiyle o sikintilardan kurtulduk. Çok mutlu olduk. Simdi istedigimiz zaman sulama yapabiliyoruz." dedi.
Ömer Boztepe ise sulama suyuna kavustuklari için çok mutlu olduklarini dile getirerek, emegi geçenlere tesekkür etti.
Köylülerin Sulama Sikintisi Günes Panelli Sistemle Sona Erdi
Artvin'in Yusufeli ilçesine bagli Demirkent köyünde kurulan 108 günes panelinin ürettigi enerjiyle yer altindan çikartilan su, tarim alanlarini sulamada sikinti yasayan üreticilerin yüzünü güldürdü Köy muhtari Ali Erdal Yildirim: 'Bu projeyle köyümüzdeki zeytinciligin daha ileriye gidecegine, kullanilmayan bos arazilerin zeytin bahçeleri haline getirilecegine inaniyorum'.