KAYS EBU SEMRA - Filistinli demirci Musa Ebu Usbe, köyünde anlatılan halk hikayelerinin efsanevi kahramanı Selvi Boylu Çiftçi'nin çelikten heykelini yapıyor.
Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Berke köyünde yaşayan Ebu Usbe, köyünde dedelerinin anlattığı halk hikayesinin isimsiz kahramanı Selvi Boylu Çiftçi'yi çelikle canlandırıyor.
Heykelin hem köyünün sembolü olmasını hem de yeni neslin bu masalsı şahsiyeti unutmasının önüne geçmeyi amaçlayan Ebu Usbe, hikayelerde anlatılan hatta hakkında türkü söylenen Filistinli çiftçi ve direnişçinin heykelini tamamlayarak köy meydanına dikmek istiyor.
Demirci Ebu Usbe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyünde atalarının uzun yıllardan beri toprağını seven ve savunan isimsiz çiftçinin kahramanca hikayelerini anlattığını, "Selvi Boylu" olarak anılan bu çiftçinin türkülere bile konu olduğunu ama gerçekte kim olduğunun bilinmediğini söyledi.
Çiftçi destanının 30'lu yıllarda İngiliz sömürgesine karşı mücadelede halkı cesaretlendirdiğini anlatan Ebu Usbe, güçlü kuvvetli biri olarak bilinen Selvi Boylu'nun bir anda gözden kaybolduğunu, kimsenin akıbetini bilmediğini belirtti.
Ebu Usbe, şairlerin, sömürgecilere karşı mücadele veren Selvi Boylu ve kahramanlıkları hakkında şiirler söylediğini, türküler yazıldığını söyledi.
Bu efsanevi şahsiyetin yeni neslin hafızalarından silinmemesi için heykelini yapmaya karar verdiğini belirten Ebu Usbe, heykeli daha dayanıklı olması ve farklı bir bakış açısıyla ele alınması için çelikten yapmayı tercih ettiğini anlattı.
Heykele 2 ay önce başladığını, bitmesine az kaldığını dile getiren Ebu Usbe, çeliğin işlenmesi ile şekil almasının kolay olmadığını, zaman aldığını, bitirince sembol olması için köy meydanına koyacağını söyledi.
Ebu Usbe, heykelin boyunun yaklaşık 2 metre, eninin 1 metre olduğunu, geleneksel bir kıyafet giydiğini ve elinde çiftçilerin kullandığı dirgen taşıdığını belirtti.
- "Köyüme kalıcı bir şey bırakmak istedim"
Her türlü hava şartlarına dayanıklı olması için en kaliteli çeliği kullandığını ifade eden Ebu Usbe, "Köyüme kalıcı bir şey bırakmak istedim. Berke tarımıyla meşhur bir köy. Köyün bu özelliğini ve köylülerin toprağa bağlığını ve gücünü ön plana çıkaran bir çalışma olması için Selvi Boylu Çiftçi'yi seçtim. Ayrıca bu şekilde Selvi Boylu efsanesinin unutulmasının önüne geçmek istedim. Heykel, köyümüze güzellik katacak." dedi.
Filistin emniyetinden emekli subay olduğunu, emekli olduktan sonra demircilik yapmaya başladığını anlatan Ebu Usbe, çocukluğundan beri demirciliğe ve heykel yapmaya meraklı olduğunu, bu heykelin ilk yaptığı çalışma olduğunu söyledi.
Ebu Usbe, çeliğe şekil vermenin güç gerektiren bir iş olduğunu, zor ve yorucu olduğunu ancak eseri ortaya çıktıkça da kendini mutlu hissettiğini dile getirdi.
Köylülerin kendisine manevi destek olduğunu söyleyen Ebu Usbe, "Heykeli yapmaya başladığımdan beri büyük ilgi gösterdiler, henüz bitmemesine rağmen fotoğraf çekmeye geldiler. İnsanlar da köy meydanında bir heykel, sembol olmasını istiyor." diye konuştu.
Köyün Efsanevi Kahramanı Çelikle Vücut Buluyor
Filistinli demirci Musa Ebu Usbe, köyünde anlatılan halk hikayelerinin efsanevi kahramanı Selvi Boylu Çiftçi'nin çelikten heykelini yapıyor Ebu Usbe, isimsiz kahramanın heykelini köy meydanına dikmek istiyor.