'Koyunlar Artiyor Meralar Senleniyor' Projesi Ile 55 Aileye Bin 100 Küçükbas Verildi

'Koyunlar Artiyor Meralar Senleniyor' Projesi Ile 55 Aileye Bin 100 Küçükbas Verildi

Kayseri Büyüksehir Belediyesi ve Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nün ortak yürüttügü “Koyunlar Artiyor Meralar Senleniyor” projesi ile 11 ilçede yasayan 55 aileye bin 100 adet damizlik küçükbas hayvan verildi.

Kadir Has Kongre Merkezi otoparkinda pandemi kosullarina uygun gerçeklesen törene Baskan Büyükkiliç’in yani sira AK Parti Il Baskani Saban Çopuroglu, Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Sahin, Genel Sekreter Yardimcisi Bayar Özsoy ve daire baskanlari ile çok sayida davetli katildi.

Kayseri’nin küçükbas hayvancilikta Türkiye’nin önde gelen sehirlerinden olma yolunda ilerledigini söyleyen Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Sahin, “Il müdürlügümüz tarafindan hazirlanmis olan “Koyunlar Artiyor Meralar Senleniyor” projesi kapsaminda, Büyüksehir Belediyemizin destekleri ile ilimizde dagitilacak olan bin 100 koyunu temsilen bugün bir araya geldik. Ben özellikle Büyüksehir Belediyemize tarima vermis oldugu desteklerden dolayi bir kez daha tesekkür etmek istiyorum. Kayseri Türkiye’deki en önemli küçükbas merkezlerinden biri olmaya hizla yaklasiyor. 1990’li yillarda 1 milyon 200 bin civarinda küçükbas olan hayvan varligimiz, bugün 700 binlerde ama 2000’li yillarin baslarinda 350 bine kadar düsmüs olan hayvan varligi, yapilan desteklerle çok sükür iyi bir ivme kazandi ve bu ivmenin neticesinde de 700 binleri geçtik. Hedefimiz Kayseri’de yasayan her nüfusa Sayin Cumhurbaskanimizin Bakanligimiza vermis oldugu talimat ve bakanligimizin da bizlerden bu konuda gereken tüm altyapiyi olusturmak adina talimatlari dogrultusunda yasayan her nüfus için 1 küçükbas hayvan varligi bu ülkedeki et açigi ve et sorununun sonunu getirecektir. Bu dagitilacak olan hayvanlarin bakanligimiza bagli Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü tarafindan yetistirilen saf bir irk olmasi, ilimizdeki hayvan irkinin da islahinda gerçekten büyük bir rol oynayacaktir. Dagitimda özellikle projenin diger ayagi olan Büyüksehir Tarim Daire Baskanligi tarafindan bölgedeki hayvan varligi düsük, mera varligi yüksek olan mahallelerimiz basta olmak üzere bir siniflandirma yapildi ve bu siniflandirma neticesinde de pilot olarak 11 ilçemizde 5’er mahallemizde 19 disi, 1 erkek hayvanin dagitimi uygun görüldü.

Önümüzdeki süreçte Kayseri’deki küçükbas hayvan varliginin artmasina ve ülke hayvanciligina büyük bir katki saglayacagina inancimiz tamdir” dedi.

Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Ankara ziyareti kapsaminda görüstügü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Kayserililere selamlarini ileterek sözlerine basladi.

Tarimi daha verimli, daha günün kosullarina uygun hale getirmeye gayret gösterdiklerini ifade eden Büyükkiliç, tarimi desteklemek amaciyla 5 adet traktör dagitimi yaptiklarini, 6 adet daha traktör satin alindigi ve ilgili ilçelere dagitiminin yapilacagi müjdesini verdi. Tarim ve hayvancilik konusunda topraga verdikleri önemi vurgulama adina Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi’nin gerekli çalismalari yapmaya devam ettiginin altini çizen Baskan Büyükkiliç, “Hatirlanacagi üzere 5 tane traktör dagitmistik. Dagittigimiz tarimsal makine sayisi toplam 69 tane. 6 tane daha traktör aldik insallah onu da ilgili ilçelere vermek suretiyle traktör sayisini 11’e çikaracagiz. Amacimiz nedir, tarimi daha verimli, günün kosullarina uygun sekilde verimli hale getirme yönünde gayret göstermek” ifadelerini kullandi.

Beydegirmeni Besi Bölgesi’nde çalismalarin hizla devam ettigini, tarima destek konusunda 34 adet sulama tesisi yaptiracaklarini, 100 ton yerli ve milli tohum ve yem bitkisi dagitacaklarini kamuoyu ile paylasan Büyükkiliç, kabak çekirdegi, ay çekirdegi, kayisi gibi ürünlerin kurutulmasi için 10 bin metrekare kurutma alani ve kabak çekirdegi paketlenme tesisini insa edeceklerini de duyurdu. Kentte koyunculuk faaliyetlerinin önündeki en önemli sorunun hayvan sayisinin az olmasi ile isletmelerdeki hayvan miktarinin yetersiz olmasi oldugunu belirten Büyükkiliç, “Geçmis yillarda koyunculuk faaliyetinde bulunmus olan aileler tekrar koyunculuk faaliyetinde bulunmak istemekte ancak yetersiz sermaye nedeni ile bunu yapamadiklari görülmektedir. Biz bu yetersizligi gidermek amaciyla bu çalismalarimizi sürdürüyoruz. Gelir düzeyi düsük kirsal alan nüfusunun yasam standartlarinin yükseltilmesine hizmet edecek koyunculuk faaliyetinin yeniden canlandirilmasi amaciyla bir hayvancilik modelinin olusturulmasini ve bu modelin gelistirilmesini amaçladik” diye konustu.

Büyükkiliç, bu modelin esasinin sürdürülebilirlik oldugunu belirterek, “Hem daha fazlasini biz dagitacagiz hem verdigimiz üreticiden kendilerinden alinip, çarki döndürecegiz, bir baska üreticimize firsat saglayacagiz” dedi.

Baskan Büyükkiliç, proje kapsaminda Akkisla, Bünyan, Develi, Felahiye, Özvatan, Pinarbasi, Sarioglan, Sariz, Tomarza, Yahyali, Yesilhisar ilçelerinde mera varligi doluluk oranina göre ilk beser mahalle tespit edildigini söyleyerek, “Her ilçede 5 aileye, her aile içinse 19 akkaraman koyun ve 1 adet akkaraman koç olmak üzere 20 adet küçükbas hayvan verilecek. Destek sagladigimiz üreticiler de her yil 5 adet bize yavru verecek, 4 senede vatandaslarimizdan verdigimizi alacagiz, üretmeye, kazan kazan politikasiyla kazanmaya devam edecegiz. Bizim bütçemize olan maliyeti 2 milyon TL, Küçükbas Hayvancilik Projemiz sayesinde koyunlar artacak, meralar senlenecek. Sehrimize, besicilerimize hayirli ugurlu olsun diliyorum” seklinde konustu.

Kayseri’de 2020 yilinda büyükbas hayvan itibariyle Türkiye siralamasinda 14. sirada oldugunu hatirlatan Büyükkiliç, “Yeter mi yetmez, Beydegirmeni’nde insallah hedef 100 bine ulasmak, bunu da sagladigimizda bu siralama altini üstüne getirecek, tersine dönecek, manda siralamasinda 7. siradayiz, koyun siralamasinda 32. siradayiz, yumurta tavuk sirasinda 9. Siradayiz, toplam süt üretiminde 15, kirmizi et üretiminde iyi bir noktadayiz ama yeterli bulmuyoruz. Bu oranlari daha da artiracagiz” diye konustu.

AK Parti Il Baskani Saban Çopuroglu da bu projenin sadece Kayseri’ye degil, Türkiye’ye büyük katki saglayacak bir proje oldugunu, önümüzdeki bes yil içerisinde proje kapsaminda 11-12 kat küçükbas hayvan sayisina çikacagini belirterek, basta Baskan Büyükkiliç olmak üzere emegi geçenlere tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan proje kapsaminda koyun dagitimin yapildigi ilçelerden Yesilhisar ile videokonferans yöntemi ile görüsme yapildi. Baskan Büyükkiliç, videkonferans ile besicilere seslenerek daha fazla vatandasin yararlanmasi için talimat vererek, seneye 2 bin küçükbas hayvan dagitilmasini vurguladi.

Ayrica Baskan Büyükkiliç, tören sonunda çocuklara Kayserispor formasi hediye ederken, bir çocuga da büyütmesi için kuzu sözü verdi.

Proje kapsaminda Akkisla, Bünyan, Develi, Felahiye, Özvatan, Pinarbasi, Sarioglan, Sariz, Tomarza, Yahyali ve Yesilhisar ilçelerinde mera varligi doluluk oranina göre ilk beser mahalle tespit edildi. Her ilçede 5 aileye, her aile için de 19 akkaraman koyun ve 1 adet akkaraman koç olmak üzere 20 adet küçükbas hayvan verilecek. Toplam 55 aileye, bin 45 adet akkaraman koyun ve 55 adet akkaraman koç olmak üzere bin 100 adet küçükbas hayvan dagitimi gerçeklesecek projenin toplam bedeli 2 milyon Türk Lirasi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile