Koza Altın halka arz ediliyor

Koza Altın Şubat ayında halka açılacak.

8.1 milyon onsluk kaynak var, Koza Altın’da sadece 1.9 milyon onsu fiyatlandı.

Koza Altın 3-4-5 Şubat tarihlerinde halka arz ediliyor. 60 milyon TL sermayeli şirkette bir hissenin arz fiyatı 36.8 TL ile 46 TL fiyat aralığında belirlendi. Şirketin varlıkları incelendiğinde güçlü rezervleri, kaynak büyümesini sağlayan arama yetkinliği ve yüksek tenörün yarattığı altın çıkarmadaki düşük maliyet ile yüksek kârlılık oranı güçlü yönleri olarak öne çıkıyor.

Koza Altın, Türk Telekom’dan sonra Türkiye’de uzun bir aradan sonra yapılacak en büyük halka arz olacak. Henüz krizin atlatılmadığı, çift taban endişelerinin konuşulduğu bir ortamda 600 milyon doların üzerindeki bir halka arzın başarı şansı da haliyle tartışılıyor.

Ancak gerek altın fiyatlarının kriz dönemindeki seyri gerekse Koza Altın’ın şirket bazındaki güçlü özellikleri nedeniyle halka arzda talep yönünden bir sıkıntı yaşanması beklenmiyor. .

YABANCI İLGİSİ YÜKSEK

Şirketin mali yapısı ve madenlerinin durumu incelendiğinde ortaya çok güçlü bir yapı çıkarken, Koza Altın’ın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, “Satışa yurtdışında aracılık edecek JP Morgan ile Goldman Sachs’ın ve yurtiçinde aracılık edecek İş Yatırım ile Ak Yatırım’ın çok da zorlanmayacağını düşünüyoruz. Yaptığımız road show’lardaki ilgi de bunu gösteriyor” dedi.

Şirket yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, arz edilecek senetlerin yüzde 70’lik kısmı yurtdışındaki, yüzde 30’luk kısmı ise yurtiçindeki yatırımcılara ayrıldı. Şirket yöneticileri, kriz ortamında böylesine büyük bir halka arza soyunma cesaretini nasıl gösterdiklerini ise şirketin şu özelliklerini ön plana çıkararak anlatıyorlar:

* Düşük bir üretim maliyeti var. Ons başına 310 dolarlık çıkarma maliyeti, dünyadaki altın üreticileri arasında Koza Altın’ı yüzde 25’lik en düşük maliyete sahip ilk dilime sokuyor.

* Koza Altın 1 ton kayadan yaklaşık 6.9 gram altın çıkarıyor. Madencilik literatüründe bu tenör oranını gösteriyor. 6.9’luk oran oldukça yüksek bir oran. Kıyaslama yapmak gerekirse Uşak’ta faaliyet gösteren diğer altın üreticisinin tenör oranı yüzde 2.5’lerde. Yani 1 ton kayadan 2.5 gram altın çıkarabiliyor. Nitekim bu tenör oranı altın çıkartma maliyetini de belirliyor. Koza Altın’da 310 dolar olan 1 onsun maliyeti, Uşak’taki diğer madende 420-450 dolar arasında oluyor.

Bu düşük çıkarma maliyeti sayesinde şirketin EBİTDA’sı yüzde 75 civarında. Örneğin şirketin 2009 yılı 9 aylık verilerine göre 111.8 milyon TL vergi öncesi kârı var. Şirketin 9 aylık faaliyet kârı 111.5 milyon TL, net dönem kârı ise 90 milyon TL seviyesinde.

Şirket 2009 yılını yaklaşık 230 bin ons’un üzerinde altın üretimi ile kapatacak. Bunun 140 bin onsu Ovacık, 90 bin ons’u ise Gümüşhane’deki madenden üretilecek.

Koza Altın’ın şu an için JORC yani Joint ore Reserves Commitee saptamalarına göre rezervi 1.9 milyon ons altın. Fiyatlama da bu rezerve göre yapılmış vaziyette. Ancak JORC raporunda sahip olunan kaynak toplamı 8.1 milyon ons olarak gösteriliyor. 

Şirketin en güçlü yanı ise altın arama ve maden sahası geliştirme becerisi. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, “Herkesin elinde ruhsat var. Ancak madeni bulmak, geliştirmek, ekonomiye kazandırmak ayrı bir güç gerektiriyor. En az 15 milyon dolar arama, 40 milyon dolar da altın bulunan sahada yatırım maliyeti var. Koza Altın’da bu güç olduğu için Gümüşhane çok hızlı üretime geçti. Şimdi yakın zamanda da Eskişehir madeni devreye giriyor” diyor. Öğüt’ün verdiği bilgiye göre, Eskişehir madeninden de yılda 12 bin onsluk altın çıkacak.

BU BİR BAŞARI ÖYKÜSÜDÜR


Hayri Öğüt, şirketi 20 milyon dolar peşin vererek 2005 yılında 44.5 milyon dolara satın aldıklarını ve 2 milyar dolarlık bir değer yarattıklarını vurgulayarak, “Koza Altın’ın sahibi Akın İpek bu yatırım ile büyük bir başarı öyküsüne imza atmıştır. O tarihte Koza Altın’ın yapısı 1 faaliyette olmayan maden, 4 proje ve 14 lisans idi. Bugün ise faaliyette 4 maden, 2 ileri geliştirme ve 1 ön fizibilite projesi, 18 arama projesi, 506 arama lisansı ile rezervlerine yaklaşık 2.4 milyon ons ekleyen Koza Altın bu değeri bulmuştur” dedi.

HİSSENİN DEĞERİNİ HER GÜN DEĞİŞEN ONS BELİRLEMEZ


Koza Altın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, Borsa’da Şubat ortası gibi hisselerin işlem görebileceğini belirtirken “Altın fiyatları düşse de bizim hisse değerimiz etkilenmez. Her şeyden önce sürekli yeni madenleri devreye sokuyor ve altın üretimimizi artırıyor olacağız. Ayrıca fiyat düştüğünde bu bize satın almalar için yeni fırsatlar yaratacak. Borsa yatırımcısı da hisse fiyatının ons fiyatına endeksli olmayacağını görüyor” diye konuştu. Öğütçü, rezerv para dolara güvensizliğin, global altın üretiminin yavaşlamış olmasının, artmayan maden kaynaklarının altında güçlü temel göstergeler olduğuna, fiyatların düşme potansiyelinden çok artma potansiyeli olduğuna da dikkat çekti.

PAZARLAMA EKİBİ YOK, STOK YOK

Madenden çıkan altın, ATP İnşaat üzerinden İsviçre’deki Metalor’a gidiyor. Satış bedeli teslimatı izleyen 7 işgününde alınıyor. Satışlar spot fiyat üzerinden yapılıyor. Şirket çıkardığı ürünü pazarlamak için ne satış ekibi kullanıyor ne de stokla uğraşıyor. Çıkarılan ürünün alıcısı sürekli hazır.

Gelir tablosu (milyon TL)



2008 2008/9 2009/9

Net satışlar 196.1 145.0 220.5

Satış maliyeti 60.3 42.5 82.2

Faaliyet kârı 99.2 78.3 111.5

Vergi öncesi kâr 101.1 81.4 111.8

Net dönem kârı 80.3 64.5 89.6

FAVÖK 129.7 97.3 165.2
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile