Okul müdürü Hüseyin Şimşek, Adana'nın, aşıklık geleneğinin sürdürüldüğü bir kaç ilden biri olduğunu belirterek, “Karacaoğlan ve Dadaloğlu gibi büyük halk aşıklarını tanımayan yoktur. Bu iki halk aşığımız bu yörede yetişmiştir. Aşıklık kültürümüzün olmazsa olmaz parçalarından biridir. Gençlerimiz yeni yetişen pop şarkıcılarının adını ve şarkılarını biliyor ama halk aşığını, ozanını bilmiyor. Okulumuz öğrencilerine bu kültürün tanıtılması ve yaşatılması için böyle bir etkinlik düzenledik” dedi.
Aşık Dertli Polat ise aşıklık geleneğinde sazlı, sazsız, doğaçlama, yazarak ya da birkaç özelliği birden taşıyıp geleneğe bağlı şiir söyleyenlere aşık, aşıkları yönlendiren kurallar bütününe aşıklık geleneği denildiğini ifade ederek, "Aşıklık geleneği yüz yıllardır süre gelen, canlılığından, dinamizminden ödün vermeden hala ilk günkü canlılığını koruyan, ılık esintilerle içimizi okşayan manevi bir kültürdür. Aşıklar, Orta Asya Türk şiir geleneğine bağlı kalıp ellerinde sazları ile diyar diyar dolaşarak sanatlarını icra ederler. Aşıklar halk arasında yetişir, duygu ve düşüncelerini saz çalarak dile getirirler. Böylece kendi şarkılarını aşık Edebiyatı’na uygun olarak söylerler. Halk ozanları aşk, tabiat, gurbet, ayrılık, ölüm, özlem, kıskançlık, yiğitlik, toplumun sorunları, insan davranışları, bunlarla ilgili eleştirileri konu olarak işlemişlerdir” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra Aşık Dertli Polat tarafından türkü, ağıt ve deyiş örnekleri sunuldu.
Program sonunda öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Polat’a okul müdürü tarafından plaket verildi.
Kozan İmam Hatip Lisesinde Sazlı Sözlü Halk Edebiyatı Dersi
Adana’nın Kozan ilçesinde Anadolu İmam Hatip Lisesi, öğrenciler için okula halk ozanı çağırarak sazlı sözlü halk edebiyatı tanıtımı yaptı.