Kamuoyu 'Balyoz' adlı seminer planını ve nasıl sızdığını tartışırken, 1. Ordu Komutanlığı'nın çok gizli savaş planlarının geçtiğimiz Ağustos ayında ordu karargahının kozmik kasalarından çalındığı ve bununla ilgili köstebek soruşturması başlatıldığı öğrenildi. 1. Ordu Komutanlığı, bunun üzerine harekat planlarını güncellemek zorunda kaldı. Türkiye'nin gündemine oturan harekat planına ilişkin ortaya çıkan yeni bilgiler şunlar:
Taraf gazetesinde ileri sürüldüğü gibi 'Balyoz' ismini taşıyan bir harekat planı ya da plan semineri kaydı Genelkurmay'ın kayıtlarında yer almıyor. Oraj, Sakal ya da Çarşaf isimlerinde de hiçbir belge yok. Bahsedilen tarihte yapılan plan seminerinin isminin 'Meriç' olduğu sanılıyor.
129 SUBAY TARTIŞTI
İddialara konu olan toplantı, 1. Ordu Komutanlığı'nda 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında gerçekleşti. Toplantıya askeri terminolojide 'plan semineri' adı veriliyor. 1.Ordu'nun bir dış tehdide karşı nasıl hareket edeceğini belirleyen ve Genelkurmay tarafından onaylanan 'savaş görev planı'nın ayrıntıları bu 'plan semineri'nde üç gün boyunca tartışıldı. Orgeneral Çetin Doğan başkanlığındaki plan seminerine 129 general ve subay katıldı.
SEMİNERİN KAYDI YOK
Genelkurmay kayıtlarında savaş planları yani, neyin tartışılacağı yer alıyor. Planın altında dönemin Genelkurmay Başkanı'nın ve diğer sıralı komutanların (Kara Kuvvetleri Komutanı) onayı var. Ancak plan seminerinin içeriğine ilişkin üç gün süren seminerde, yaşanan tartışmalar ve diyaloglara ilişkin yazılı döküm ya da ses kayıtları Genelkurmay'da yer almıyor.
RAPORU İMHA EDİLDİ
Plan seminerinin 'sonuç raporu' ise 4 yıllık yasal bekleme süresinin ardından imha edildi. Sonuç raporunun imha tutanakları Genelkurmay'da bulunuyor.
'PLANDA OLAMAZ'
Kamuoyunun yönlendirilmesi için camiye bomba atılması, Türk uçağının düşürülmesi, gazetecilerin gruplara ayrılması, tutukluların stadyuma toplanması gibi konular Genelkurmay onayından geçen ve arşivde bulunan 'plan'da yer almıyor. Plan seminerinde bunların konuşulup konuşulmadığı konusunu arşivde belge olmadığı için teyit etmek mümkün değil. Ancak bu konuda karargahtaki kanaat şöyle: 'Genelkurmay Başkanı onaylı plan doğrultusunda gerçekleşen bir resmi seminerde de böyle şeylerin hiçbirinin olmaması gerekir ve olması da mümkün değildir. Zaten 129 kişinin olduğu bir ortamda böyle plan tartışılmaz.'
SORUŞTURMA AÇILMADI
Genelkurmay Başkanlığı basında çıkan haberler üzerine, henüz soruşturma başlatmış değil. 'Böyle bir soruşturmanın, cami bombalama ya da kendi uçağını düşürme gibi senaryoların zımnen dahi olsa ciddiye alınarak kabulü anlamına gelebileceği' düşüncesiyle böyle bir adım atılmadı. Genelkurmay Karargahı seminer toplantısına ilişkin CD'yi de savcılıktan istemeyi düşünmüyor.
'BAŞBUĞ AFFETMEZ'
Genelkurmay'ın bundan sonraki hareket tarzında, Taraf gazetesince sivil savcılığa ulaştırılan belgelerle ilgili hukuki sürecin seyri belirleyici olacak. Karargahta, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un bundan önceki benzer iddialarda olduğu gibi bu kez de usulsüz bir işlem tespiti halinde hiç müsamaha göstermeden gereken işlemi yapacağı görüşü hakim.
KÖSTEBEK ALARMI
1. Ordu'dan şu anda sürmekte olan çok önemli bir soruşturma var. Ama bu ileri sürüldüğü gibi, Mart 2003'teki seminerle ilgili değil. Soruşturmanın konusu 1. Ordu'nun çok gizli savaş planlarının çalınması ile ilgili. Genelkurmay Başkanlığı son dönemde artan bilgi ve belge sızdırma vakaları sonrasında önlemleri artırmış durumda. 1. Ordu'nun yanı sıra pek çok askeri birimde olası sızmalar konusunda büyük hassasiyet gösteriliyor. Bazı askeri birimlerde yürütülen soruşturmalar sonucunda askeri cezaevine konan askeri personel de var.
450 POLİSİN YAZI ÖRNEKLERİ İSTENDİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla suçlanan subayların üzerinden çıkan adres notu ile ilgili ilginç bir gelişme yaşanıyor. Gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan sekiz askerin avukatları, yakalanan adres notunun kime ait olduğunun belirlenmesi için soruşturmayı yürüten savcılıktan Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli 450 personelin tümünün el yazısının örneklerinin incelenmesini talep etti.
Hangi davalar nereye?
Anayasa Mahkemesi'nin son kararının ardından, adı soruşturmalara karışan askeri personelin hangi mahkemelerde yargılanacağı merak konusu oldu. Karargah kulislerindeki bilgilere göre yargılamaların şu şekilde gerçekleşmesi bekleniyor:
- 'Sarıkız', 'Ayışığı' darbe planları (Eski kuvvet komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına): Sivil mahkemede sürebilir ancak soruşturmayı yürüten savcı dosyayı Genelkurmay'a da gönderebilir.
- Ergenekon (Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon): Silivri'deki özel yetkili sivil mahkemede yargılanmaya devam edecek.
- Arınç'a suikast: Soruşturmayı yürüten sivil savcılığın dosyayı askeri mahkemeye göndermesi bekleniyor.
- Oramirallere suikast iddiası: Deniz Kuvvetleri Komutanı'na suikast planladığı ileri sürülen muvazzaf teğmenler ile Poyrazköy silahları soruşturmasına konu olan askeri personelin dosyalarının savcılıklarca askeri mahkemelere gönderilmesi bekleniyor.
ISLAK İMZA HALA YOK
İrtica ile Mücadele Eylem Planı (Albay Dursun Çiçek): Planda ıslak imzası bulunduğu ileri sürülen Albay Çiçek'in askeri mahkemede yargılanması gerekiyor. Ancak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Çiçek'e ait olduğu belirtilen ıslak imzalı orijinal belgeyi hala Genelkurmaya göndermedi. İstanbul Başsavcı Vekili'nin de belgenin gönderilmesi konusundaki talimatının da yerine getirilmediği öğrenildi.
Kozmik odada Balyoz belgesi bulunamadı
Genelkurmay Başkanlığı'nda Balyoz Plan Semineri'yle ilgili herhangi bir kayıt olmadığı ve seminere ilişkin sonuç raporunun da üç yıl önce tutanak tutularak imha edildiği ortaya çıktı.