Kozmik odada Fethullah Gülen incelemesi

Kozmik odada Fethullah Gülen incelemesi

Dışişleri Bakanlığı'nda gizli belgelerin bulunduğu odada Fettullah Gülen hakkında inceleme yapıldığı ortaya çıktı.

Eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun Fethullah Gülen soruşturması kapsamında, Dışişleri Bakanlığı'nda gizli belgelerin saklandığı odada inceleme yaptığı ortaya çıktı

Seferberlik Ankara Bölge Başkanlığı’nda Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kadir Kayan tarafından yapılan aramaların bir benzerinin, 2003 yılında Fethullah Gülen cemaatine ilişkin soruşturma kapsamında Dışişleri Bakanlığı’nda yapıldığı ortaya çıktı. Araştırmayı yapan da kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim: Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanlığı yaptığı dönemde sık sık hükümete karşı çıkışlarıyla gündeme gelen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu.

KRİPTOLARI TEK TEK İNCELEMİŞ

Savcı Eminağaoğlu, bakanlıktaki dışarıya çıkarılması, çoğaltılması yasak olan ve çelik kasada muhafaza edilen kriptoları tek tek incelenmiş. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün büyükelçiliklere gönderdiği ve AKP hakkındaki kapatma davasında da delil olan “Fethullah Gülen okullarına ve cemaatlere ayrımcılık yapılmasın” talimatlarını Eminağaoğlu, bu aramada ele geçirmiş.

EMİNAĞAOĞLU O ODAYA NASIL GİRDİ?

Eminağaoğlu'nun bu kriptoları incelemesine sebep olansa; 2003’te Dışişleri Bakanı Gül’ün Avrupa’daki büyükelçiliklere, Milli Görüş Teşkilatı ve Fethullah Gülen okullarına ayrımcılık yapılmaması direktifiyle iki kripto gönderdiğinin ortaya çıkmasıydı...

Bu basına yansıyınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen cemaatine yönelik soruşturma çerçevesinde kendisine ulaştırılan iki kripto dışında başka kripto bulunup bulunmadığını ‘çok ivedi’ bir şekilde Dışişleri’nden talep etmişti.

GÜL 'KRİPTOLAR DIŞARI ÇIKMAZ, GELİN İNCELEYİN' DEDİ

Başsavcılığa bir yazıyla yanıt veren Dışişleri Bakanı Gül, söz konusu metinlerin çelik kasalarda muhafaza edildiğini belirterek şu uyarılarda bulunmuştu: “Söz konusu genelgeler bakanlığımız merkez teşkilatı ile dış teşkilatı arasında mevcut şifre muhaberatı yoluyla intikal ettirilmiş olup, bakanlık birimleri arası bu tür şifreli yazışmanın tabi bulunduğu devletin diğer hassas korumalarını da bağlayan, uyulması zorunlu, sarih haberleşme güvenliği kuralları mevcuttur. Bu bağlamda söz konusu metinlerden örnek çoğaltılması, merkezde bakanlık dışına, yurtdışında dış temsilcilik dışına çıkarılmaması, ayrıca sürekli strong-room’larda (çelik kasa odalarda) muhafaza edilmesi gerekmektedir. Söz konusu ilk kripto genelge örneğinin gönderilmesine ilişkin taleplerinin karşılanmasına imkân bulunmamaktadır. Buna karşılık, başsavcılıklarınca terfik edilecek bir savcının önceden randevu alarak bakanlığımızda teşrifle metin üzerinde gerekli incelemenin yapılabileceği düşünülmektedir.”

Böylece eski Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 88. maddesi uyarınca söz konusu belgeleri inceletmeme yetkisi bulunan Gül, söz konusu kriptoların incelemesine sınırlı bir şekilde izin vermiş oldu.

İNCELEMEYİ EMİNAĞAOĞLU YAPTI

Bakanlığın söz konusu yanıtı üzerine Yargıtay Başsavcılığı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nu görevlendirdi. Eminağaoğlu, bakanlıkta şifrelerle girilen ve ‘çok gizli’ kriptoların bulunduğu odada, Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Genel Müdür Yardımcısı’nın gözetiminde inceleme yaptı ve tutanak tuttu. Söz konusu kriptolar çözdürülünce, Gül’ün dış teşkilatlardan ‘Milli Görüş Teşkilatı ve Fethullah Gülen okulları için destek istediği’ tespit edildi. Eminağaoğlu’nun tespit ettiği kriptolar AKP hakkında açılan kapatma davasında Cumhurbaşkanı Gül’e siyaset yasağı istenilmesine de gerekçe yapılmıştı
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile