Kozmikte 'böcek' araması

Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, dün Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ve Bilişim Suçları şub...


Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, dün Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ve Bilişim Suçları şubelerinde görevli yaklaşık 20 polisle birlikte KPSS sorularının çalındığı ve kopya çekildiği iddialarının odağındaki ÖSYM binasına giderek, 8.5 saat süren arama yaptı. Sakınan, "Geniş çaplı inceleme yapıyoruz. Sıkıntının ve beklentinin farkındayız. Ciddi şüphelerimiz var ama kanıt arıyoruz" dedi.
YÖK Denetleme Kurulu'nca hazırlanan raporda da kopya çekildiğine yönelik ciddi kuşkulara yer verildiği, ancak "güçlü ve somut" kanıtların yer almadığı öğrenildi. ÖSYM'deki çalışmalarını bugün de sürdürecek olan savcılığın, çalışmalarını hafta sonunda sonlandırması bekleniyor.
Bu durumda, 30 bin kadroya yapılacak atamaların okulların açılacağı 20 Eylül haftasında veya bir hafta sonra gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Şüpheli konumundaki kişilerin atamasının bu aşamada yapılmaması gerektiği de tartışılıyor.
Sakınan, dün sabah saatlerinde aralarında bilişim suçu uzmanlarının da bulunduğu yaklaşık 20 kadar polisle birlikte, daha önce de polislerin arama yaptığı, Bilkent'teki ÖSYM binasına geldi. Sakınan, ilk olarak ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'la görüştü. Görüşmede, Yarımağan'ın, Sakınan'a, ÖSYM'nin yaptığı KPSS, YGS sorularının nasıl ve kimler tarafından hazırlandığı, soruları kimlerin görebildiği, TAB'da kimlerin çalıştığı, ne kadar maaş aldığı, bu birime kimlerin giriş iznine sahip olduğu, soruların illere nasıl gönderildiği, güvenliğin nasıl sağlandığı konularında ayrıntılı bilgiler verdiği öğrenildi.

TAB'da araştırma
Sakınan ve polisler, daha sonra ÖSYM'nin "kozmik odası" olarak adlandırılan sınav sorularının hazırlandığı TAB üzerinde çalıştı. Soruşturma kapsamında soruların teknik cihazlarla dışarıya sızdırıldığı iddiasının araştırılarak, bu birimde hassas aygıtlarla böcek araması yapıldığı iddia edildi. ÖSYM tarafından belirlenen sınırlı sayıda personelin parmak izi ve şifreyle girebildiği birime ait giriş-çıkış kayıtlarına el konulurken, geriye dönük kamera kayıtları da polis tarafından incelemeye alındı. Savcılık ve polisin ayrıca ÖSYM binasındaki Sınav Hizmetleri Müdürlüğü ve arşiv birimlerinde de incelemelerde bulunduğu öğrenildi.
Sakınan, öğle saatlerinde YÖK'e geçerek, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak ve kurul üyeleriyle görüştü. Sakınan'ın görüşmede, "Sıkıntının ve beklentinin farkındayız. Elimizden geldiğince çabuk çözmeye çalışacağız. Ciddi şüphelerimiz var ama kanıt arıyoruz" dediği öğrenildi. 

Geniş çaplı inceliyoruz
Sakınan yemeğinin ardından tekrar ÖSYM'ye geçerken, soruları yanıtladı. Sakınan, "Kamuoyunun şunu bilmesini isteriz, yetkimiz ve bilgimiz dahilinde geniş çaplı bir inceleme yapıyoruz" dedi.
KPSS'nin iptaline ilişkin yetkinin kendilerinde olmadığını söyleyen Sakınan, "Bu idari bir işlem. Dolayısıyla takdir bize ait değil. Biz soruşturma yapıyoruz. Suç veya suçun faillerini arıyoruz. Dolayısıyla bu ne kadar sürer, ne şekilde sürer, geniş çaplı bir soruşturma olduğu için bir takvim vermemiz de mümkün değil" diye konuştu. YÖK Başkanı Prof.  Yusuf Ziya Özcan, sınavın iptali konusunda savcılık kararını beklediklerini ifade etmişti.


Arama sürecek

Arama sırasında  binada bulunan bazı bilgisayarların imajlarının kopyalamasına yönelik çalışmalar yapıldığı bildirildi. Sakınan ve polisler saat 17.30 sıralarında ÖSYM'den ayrıldı. Aramanın bugün de süreceği kaydedildi.


YÖK'te kopya için kanaat var ama kanıt yok
Alınan bilgiye göre, YÖK Denetleme Kurulu'nca hazırlanan ve bir örneği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan raporda, KPSS'de kopya çekildiği yönünde kanaat oluştuğu ifade edildi ancak kopyayı kanıtlayan "güçlü ve somut" deliller yer almadı. Raporun 5-6 sayfalık özetinde, ÖSYM'den şüpheli isimlerle ilgili alınan bilgiler ile bu kişilere ait kimlik ve kişisel bilgiler sıralandı. Şüpheli adayların yanıtladığı sorulara ilişkin istatistiklerin yer aldığı raporda, "sınav genelindeki doğru yanıt dağılımında tutarsızlık" olduğu belirtildi.
Raporda, KPSS'nin iptal edilmesi sürecini getirecek "güçlü ve somut" kanıtlara yer verilmedi. Somut kanıtların, savcılık soruşturması sürecinde ortaya çıkacağı kaydedildi. Raporda, kopyaya ilişkin kanıtın yer almaması, "sınavın bu aşamada iptal edilmeyebileceği" yönünde yorumlandı.
Atamalar iki hafta içinde
Savcılık tarafından yürütülen işlemlerin bu hafta sonunda sonuçlanabileceği, 30 bin kadroya yapılacak atamaların okulların açılacağı 20 Eylül haftasında veya bir hafta sonra yapılabileceği belirtildi. YÖK tarafından şüpheli bulunan kişilerin TC kimlik numaralarına göre işlem yapılmasının dondurulabileceği ve atamalara KPSS'ye giren diğer adayların başvurabileceği de kaydedildi.
Erdoğan, savcılığı bekliyor
Öte yandan Özcan'ın Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede YÖK raporunu tek suret olarak ilettiği öğrenildi. Erdoğan'ın Özcan ile yaptığı görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu'nda KPSS'deki kopya iddiaları gündeme geldi. Kurulda, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu (DDK)ve savcılığın soruşturma kapsamında yaptığı çalışmalar konuşuldu.
Alınan bilgiye göre, Erdoğan, toplantıda herhangi bir karar vermek ve yargıya varmak için henüz erken olduğunu söyledi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunun bekleneceğini kaydeden Erdoğan, DDK tarafından hazırlanan raporun da dikkate alınacağını belirtti. Erdoğan'ın, "savcılığın kararı ne olursa olsun, bu karara uyulacağı" yönündeki ifadeleri üzerine Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "bu durumun sınavı iptale götüreceğini" kaydetti. Erdoğan, bunun üzerine "Adaletli bir işlem yapılması için soruşturmanın neticelenmesinin bekleneceğini" belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile