KPMG Türkiye 'KPMG Perspektifinden Birlesme Ve Satin Alma Trendleri 2021' Raporunu Açikladi

Rapora göre, dünyada birlesme ve satin alma islemleri son 20 yilin üstünde bir performans sergileyerek tarihi rekor seviyesinde gerçeklesirken, Türkiye'de degeri açiklanan islem hacmi son 7 yilin en yüksek seviyesine ulasarak toplam 14 milyar dolar oldu Bu yil global olarak birlesme ve satin alma islemlerinde yasanan artis trendinin 2022'de Türkiye'de etkisini sürdürmesi ve islem hacminin artmasi bekleniyor KPMG Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Baskani Müsfik Cantekinler: 'Global ekonominin enflasyon baskisi altinda basta Fed olmak üzere merkez bankalari tarafindan parasal sikilasmaya gidilmesi olasiligi, 2022 yili olumlu beklentileri önünde temel risk olarak ön plana çikiyor' KPMG Türkiye Birlesme ve Satin Alma Hizmetleri Lideri Gökhan Kaçmaz: 'Küresel asilama çalismalarinin etkisinin hissedilir bir sekilde artmasi ve pandemi sonrasi yeni dünyaya geçis sürecine girilmesi ile birlikte 2022 yili için iyimser beklentilerimizi koruyoruz'.

KPMG Türkiye'nin "KPMG Perspektifinden Birlesme ve Satin Alma Trendleri 2021" raporuna göre, bu yil dünyada islem hacmi ve sayisinda rekor kirilirken, Türkiye'de de artan islem hacmi ve islem sayisi da dikkati çekti.

KPMG Türkiye, bu yil üçüncüsünü hazirladigi yillik "KPMG Perspektifinden Birlesme ve Satin Alma Trendleri 2021" raporunun sonuçlarini çevrim içi düzenlenen toplantida açikladi.

Rapora göre, Türkiye'de satin alma ve birlesme islem hacmi ve islem sayisi bir önceki yila kiyasla önemli oranda artis kaydetti. Raporda, 2022 yili için iyimser beklenti korunurken, teknoloji ve üretim sektörlerine olan ilgi ile beraber islem hacimlerinin ve adetlerinin artacagi öngörülüyor.

- "Sirketlerin, tedarik zincirlerini güçlendirme hedefleri global olarak yatirimci istahini sekillendirebilir"

KPMG Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Baskani Müsfik Cantekinler, toplantida yaptigi konusmada, 2022 yilina iliskin beklentilerini aktardi.

Cantekiner, "Küresel asilama çabalarinin hizlanmasiyla ortaya çikan iyimserlikle birlikte yeni varyantlarin olusturabilecegi potansiyel risklerin, devlet ve merkez bankalarinin uygulamis oldugu politikalar sonucunda olusan yüksek likiditenin, sinirli da olsa karlilikta iyilesme gösteren sirketlerin yeni yetenekler edinerek rakiplerinin önünde yer alma ve tedarik zincirlerini güçlendirme hedeflerinin global olarak yatirimci istahini sekillendirecegini söylemek mümkün." ifadelerini kullandi.

Bununla birlikte global ekonominin enflasyon baskisi altinda basta Fed olmak üzere merkez bankalari tarafindan parasal sikilasmaya gidilmesi olasiliginin 2022 yili olumlu beklentileri önünde temel risk olarak ön plana çiktigini belirten Cantekiner, sunlari kaydetti:

"Ülkemizde ise söz konusu gelismelere ek olarak büyüme, istihdam ve fiyat istikrari hedeflerine ulasmak için öngörülebilir para ve kur politikasi kapsaminda ekonomik göstergelerdeki etkisinin yatirimci istahi üzerinde etkisi olacagi düsünülüyor. Bununla birlikte yeni varyantlarin olumsuz etkilerinin sürmesi ve ekonomik toparlanma sürecinin uzamasi, ülkemizin yakin cografyasinda gerçeklesebilecek siyasi belirsizlik ve güvenlik sorunlari da asagi yönlü diger riskler olarak degerlendiriliyor."

KPMG Türkiye Birlesme ve Satin Alma Hizmetleri Lideri Gökhan Kaçmaz ise küresel asilama çalismalarinin etkisinin hissedilir bir sekilde artmasi ve pandemi sonrasi yeni dünyaya geçis sürecine girilmesi ile birlikte 2022 yili için iyimser beklentilerini koruduklarini, bu iyilesme ile islem hacim ve adedinin artacagini öngördüklerini kaydetti.

- 2021'in gündemi, salgin ve salginin yol açtigi ekonomik kaygilar olmaya devam etti

Rapora göre, 2020'de oldugu gibi 2021 yilinda da salgin global ve ulusal ölçekte sosyal, ekonomik ve ticari hayatta etkisini hiz kesmeden sürdürmeye devam etti.

Her ne kadar küresel asilama çabalarinin hiz kazanmasi normallesme sürecini desteklese de yeni varyantlarin ortaya çikarabilecegi potansiyel riskler dünyanin ana gündemini olusturdu. Salgin gündemine ek olarak Fed ve diger gelismis ülke merkez bankalarinin likiditeyi artirmaya yönelik aldigi kararlar, iklim degisikligi kaynakli dünya genelinde gerçeklesen afetler, dünyanin farkli bölgelerinde gerçeklesen seçimler, asi karsiti protesto ve eylemler 2021 yilinda öne çikan diger ekonomik ve siyasi konular oldu.

- Türkiye'de birlesme ve satin alma islem hacmi son 7 yilin zirvesinde

Rapora göre, 2021'de dünyada birlesme ve satin alma aktivitesinde tüm yillarin üzerinde bir performans gerçeklesirken, Türkiye'de de benzer sekilde islem hacminde belirgin artis gözlemlendi. Islem adedinde de önceki yillara kiyasla artis kaydedildi.

2021 yilinda dünyada yaklasik 5,1 trilyon dolarlik birlesme ve satin alma islemi gerçeklesti. Bu tutar, son 20 yilin en yüksek degeri olarak kayitlara geçti. Dünyada rekor seviyede gerçeklesen islem hacminin arkasindaki temel nedenler olarak likidite bollugu ve finansal yatirimcilarin yatirim istahi, sektörel konsolidasyon ve tedarik zincirlerindeki yeniden yapilanma ön plana çikti. Türkiye'de ise degeri açiklanan islem hacmi son 7 yilin en yüksek seviyesine ulasarak toplam 14 milyar dolar seviyesinde gerçeklesti.

- Antalya Havalimani ve Trendyol islemleri 2021'in iki "mega" islemi oldu

Bu yil küresel trendlere paralel olarak, teknolojinin farkli alanlarinin giderek önem kazanmasinin yani sira dijitallesme ve tedarik zincirlerinde yeniden sekillenme ile birlikte islem sayisi bazinda teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörü öne çikti.

Söz konusu trendler dogrultusunda islem hacmi bazinda ise tasimacilik sektörünün öne çiktigi görüldü. Tasimacilik sektöründeki en büyük islem Antalya Havalimani'nin 25 yilligina isletme hakki ihalesinin TAV Havalimanlari ve Fraport tarafindan olusturulan ortak girisim tarafindan 8 milyar 211,4 milyon dolar bedelle kazanilmasi oldu.

Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektöründeki en büyük islem Trendyol'un yüzde 8,7 hissesinin bir yabanci yatirimci grubu tarafindan 1 milyar 435 milyon dolari bedelle satin alinmasi oldu.

Söz konusu 2 islem ayni zamanda 2021 yilinda milyar dolar seviyesini asarak "mega islemler" olarak kayitlara geçti.

Getir'in 2021 yilinda farkli turlarda çesitli yabanci ve yerli yatirimcilardan elde ettigi yaklasik 983 milyon dolar tutarindaki yatirimlar da öne çikan islemler arasinda yer aldi.

- Finansal yatirimcilardan 3 milyar dolarlik islem hacmi

Finansal yatirimcilar (özel sermaye, risk sermayesi, varlik fonlari ve benzeri) geçen yil 129 islem gerçeklestirirken, yarattiklari islem hacminin toplam islem hacmindeki payi yüzde 52 olmustu. 2021 yilinda toplam 150 islem gerçeklestiren finansal yatirimcilarin yapmis olduklari islemlerin toplam islem hacmindeki payi ise geçen yilin altinda kalarak yüzde 21 seviyesinde gerçeklesti.

Turkven'in, Elif Plastik'in yüzde 100 hissesini Finlandiya kökenli stratejik yatirimci Huhtamaki'ye 483 milyon dolar bedel ile satisi bu yilin en önemli finansal yatirimci çikis islemlerinden biri oldu. Bir diger öne çikan finansal yatirimci islemi ise Trendyol hisselerinin yüzde 8,7'sinin bir grup finansal yatirimci tarafindan 1 milyar 435 milyon dolar bedel ile satin alinmasi olarak kayitlara geçti. Bu yatirim turuyla beraber Japonya menseli SoftBank Investment Advisers, Birlesik Arap Emirlikleri menseili ADQ ve ABD menseili Princeville Capital, Türkiye'deki önemli yatirimlarindan birisini gerçeklestirmis oldu.

- Yerli yatirimcilarin yarattigi islem hacmi yabanci yatirimcilari asti

Yabanci yatirimcilar 2021 yilinda toplam 60 birlesme ve satin alma islemi gerçeklestirdi. Yabanci yatirimcilarin gerçeklestirdigi birlesme ve satin alma islem sayisi, 2021'de geçmis yillarin altinda kalarak toplam islem sayisinin yüzde 19'u oldu. Buna karsin 2021 yilinda yabanci yatirimcilarin geçen yila kiyasla yarattiklari islem hacmi 4 milyar dolar olarak gerçeklesip artis gösterse de toplam islem hacminden aldigi pay yüzde 28 ile yerli yatirimcilarin gerisinde kaldi.

Ayrica, 2021 yilinda en büyük ilk 10 islemin 6'sinin yabanci yatirimcilar tarafindan gerçeklestirilmesi de dikkati çeken bir diger nokta oldu.

- Kamu islemleriyle deger yaratimi bu yil da devam etti

2020 yilinda Türkiye Varlik Fonu'nun (TVF) aktif rol oynadigi stratejik ve büyük ölçekli yatirimlar ile kamu kaynakli islemlerde hareketlilik yasanmisti. 2021 yilinda ise Devlet Hava Meydanlari Isletmesi (DHMI) ve Özellestirme Idaresi Baskanligi (ÖIB) kaynakli islemler ile kamuda deger yaratimi devam etti.

Kamu kaynakli islemler arasinda öne çikanlar DHMI tarafindan gerçeklestirilen Antalya Havalimani'nin 25 yilligina isletme hakkinin ihalesinin 8 milyar 211,4 milyon dolar bedelle TAV Havalimanlari ve Fraport tarafindan olusturulan ortak girisim tarafindan kazanilmasi, ÖIB tarafindan düzenlenen Türkiye Denizcilik Isletmeleri'ne (TDI) ait Fenerbahçe-Kalamis Yat Limani'nin 40 yillik süre ile isletme hakki devri ihalesinin 285,6 milyon dolar bedelle Koç Holding tarafindan kazanilmasi ve ÖIB tarafindan düzenlenen Tasucu Limani'nin 40 yillik süre ile isletme hakki devri ihalesinin 79,2 milyon dolar bedelle CEY Grup tarafindan kazanilmasi oldu.

- 2022'ye yönelik diger beklentiler

Raporda 2022'ye yönelik diger beklentiler söyle siralandi:

"2022 yilinda birlesme ve satin almalar açisindan teknoloji, medya ve telekomünikasyon, endüstriyel üretim ve otomotiv, tasimacilik, ilaç ve sagligin öne çikan sektörler arasinda yer almasi bekleniyor. TVF tarafindan hedeflenen stratejik yatirimlarin hayata geçirilmesi, Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen sirketlerin ihale süreçleri ve ÖIB'in portföyünde yer alan varliklar için ihale süreçlerini baslatmasi islem hacmini artirabilecek etkenler arasinda yer aliyor.

Birlesme ve satin alma aktivitelerinde temel belirleyici hususun yatirimci istahi ve risk algisi oldugunu belirtmekle birlikte yabanci yatirimci ilgisinin özellikle stratejik sektörler için Türkiye'ye yöneldigi gözlemleniyor. Bununla birlikte salgin süreci sonrasi stratejik olarak birlesme ve satin alma opsiyonunu degerlendirmek isteyen sirketlerin de islem sürecine girmesi islem hacmini artirabilecek etkenler arasinda yer aliyor. 2021 yilinda global olarak birlesme ve satin alma islemlerinde yasanan artis trendinin 2022 yilinda Türkiye'de etkisini sürdürmesi ve islem hacminin artmasi bekleniyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile