Kpss’deki Konu ve Dağılımların Değişikliğine Tepki

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “ÖSYM adeta öğretmenleri ve KPSS adaylarını mağdur etme merkezi gibi çalışmaktadır.

Öğretmenler, alan sınavının ağırlığını üzerinde hissederken ÖSYM’nin attığı bu çalımla ikinci büyük yıkımı yaşamıştır” dedi.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) alan sınavındaki konu ve dağılımların değişimine ilişkin basın açıklaması yaptı. Koncuk, alan sınavının bu yıl ilk kez yapılacağını hatırlatarak, “Türk Eğitim-Sen olarak alan sınavı ile nitelikli öğretmen atamasının mümkün olmayacağını, bu sınavın nitelik ölçmekten ziyade bir sıralama sınavı olacağını söylemiştik. Hatta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'yla görüşmemizde bu konuyu da gündeme getirmiş, alan sınavının 3 yıl sonraya ertelenmesi gerektiğini belirtmiştik. Bilindiği gibi öğretmen atamalarında bazı branşlara fazla, bazı branşlara az kontenjan ayrıldığı için KPSS’den 30-40 puan alanlar öğretmen olarak atanabilirken; 85-90 puan alanlar açıkta kalabilmektedir. 15 alanda yapılacak bu sınavda da aynı durum söz konusu olacak, dolayısıyla alan sınavı amaca hizmet etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

ÖSYM’nin sınava iki ay kala KPSS testlerindeki konu ve dağılımları güncellediğini ifade eden Koncuk, “Güncellemenin gerekçesi olarak; mevcut konu dağılımlarının yüksek öğretimdeki derslerin çeşit ve ağırlıklarının değişmesiyle güncelliğini kaybetmesi ve ortak konular içeren konu gruplarının ağırlığının azaltılması olarak gösterildi. Bu durumda biz de sormadan edemedik: ÖSYM’nin aklı yeni mi başına geldi?” şeklinde konuştu.

“BU SON DAKİKA GOLÜ ÖĞRETMENLER ARASINDA İNFİAL UYANDIRDI”
Sınav sistemindeki soru sayısının ve konuların değiştirilmesine tepki gösteren Koncuk, şunları kaydetti:
“Genel kültürde tarih soruları sayısı 30’dan 27’ye düştü. 2013 KPSS ile birlikte ilk defa Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi'nden soru gelecek. İnkılap Tarihi'nin soru sayısı da 12’ye düştü. Öte yandan ÖSYM’nin güncellediği konu ve dağılımlara göre örneğin Türkçe öğretmenliği alan bilgisi testinde; anlama ve anlatma teknikleri yüzde 24, dil bilgisi ve dil bilimi yüzde 16, çocuk edebiyatı, Türk halk edebiyatı, yeni Türk edebiyatı, eski Türk edebiyatı ile edebiyat bilgi ve kuramları yüzde 8'er ağırlığında bulunacak. Oysa ki 27 Şubat 2013 tarihinde açıklanan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, test konularının ağırlıkları ve örnek sorularda Türkçe öğretmenliği alan bilgisi testinde; dilin öğrenme alanları yüzde 20, dil bilgisi öğretimi yüzde 16, kelime tanıma ve serveti yüzde 14, anlama teknik ve becerileri yüzde 20, metin, metin türleri ve metinle öğrenme yüzde 10 olarak açıklanmıştı. Diğer alanlarda da benzer durumlar söz konusu olmuş, konular ve dağılımlar değişmiştir.”
“Bu son dakika golü öğretmenler arasında infial uyandırdı” diyen Koncuk, “ÖSYM adeta öğretmenleri ve KPSS adaylarını mağdur etme merkezi gibi çalışmaktadır. Öğretmenler, alan sınavının ağırlığını üzerinde hissederken ÖSYM’nin attığı bu çalımla ikinci büyük yıkımı yaşamıştır” ifadelerini kullandı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, “ÖSYM; KPSS başvurularını 6-15 Mayıs 2013 tarihleri arasında alacak, 2013 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik 6-7 Temmuz 2013 tarihlerinde, 2013-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ise 14 Temmuz 2013 tarihinde yapılacaktır. ÖSYM’nin güncellemesi ise 17 Nisan 2013 tarihinde kamuoyuna açıklanmıştır. Sınava bu kadar kısa süre kala konuları ve dağılımları değiştiren ÖSYM nasıl bir mantık ile hareket etmektedir? Sınav takvimi çok önceden belliyken, ÖSYM neden söz konusu güncellemeyi yeni yapmıştır? Öğretmenler ve KPSS adayları bu kadar kısa sürede sınava yeni dahil edilen konuları nasıl çalışacaktır?” sorularını yöneltti.

“YARIŞ SÜRERKEN KURALLARI BİR ANDA DEĞİŞTİRMEK NASIL BİR YÖNETİM ANLAYIŞIDIR?”
Öğretmenlerin KPSS’ye aylarca hata yıllarca çalıştığını, hayatlarından belli bir bölümü adeta silip attığını savunan Koncuk, öğretmenlerin sadece sınavla yatıp sınavla kalktıklarını belirterek şöyle devam etti:
“Şu anda öğretmenlerden ÖSYM’ye karşı büyük bir tepki vardır. Çalışma şevki kırılan, kendisini neyin beklediğinden habersiz olarak sınava hazırlanan öğretmenlerin çektiği eziyetler artık son bulmalıdır. Öğretmen olarak atanmak için ellerindeki diplomanın yetersiz kalması, sürekli yarış içine çekilmeleri öğretmenleri yıpratmakta ve bunalıma sürüklemektedir. Atanma stresi yaşayan öğretmenlere ÖSYM’nin de yeni bir sancı yaşatması kabul edilebilir değildir. Tüm bu sorunlar yaşanırken Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’dan ses çıkmaması, Avcı’nın kulağının üzerine yatması da kamuoyu tarafından yadırganmaktadır.”

“MEB AĞUSTOS AYINDA 100 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPMALIDIR”
Türk Eğitim-Sen olarak taleplerini ileten Koncuk, alan sınavının ilk kez yapılacağı bu yıl öğretmenlerin daha büyük mağduriyet yaşamaması için ağustos ayında gerçekleştirilecek öğretmen atamalarının sayısının artırılmasını istedi. MEB’in öğretmen ihtiyacını 128 bin 190 olarak açıkladığına dikkat çeken Koncuk, “Sendikamızın tespitlerine göre ücretli öğretmen sayısı ise 58 bin 479’dur. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda öğretmen açığı sorununun büyümemesi, 350 bin olan atama bekleyen öğretmen sayısının 500 bine çıkmaması, okullarımızın ücretli öğretmen cenderesinden kurtarılması, öğrencilerin verimli ve kaliteli bir eğitim alması için MEB ağustos ayında 100 bin öğretmen ataması yapmalıdır. Öğretmenlere alan sınavı getirenler ve KPSS’nin konu ve dağılımlarını sınava kısa süre kala güncelleyenler bunu öğretmenlere borçludur” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile