Yönetmenliğini Amerikalı profesör Shems Freidland’ın yaptığı “Faisal: Legacy of a King (Faysal: Bir Kral’ın Mirası)” adlı filmin galası, Londra’da yapıldı.İslami aktüalite dergisi ‘Emel’in ev sahipliğinde “İngiltere Film ve Sinema Sanatları Akademisi’nde (BAFTA)” gerçekleşen programda, Kral Faysal’ın tüm hayatının konu edinildiği belgesel film izlendi. Gösterimin ardından ise Emel dergisi editörü Sarah Joseph ile filmin yönetmeni Shems Freidland film hakkında kısa bir söyleşide bulundu.Belgeselde, başta çocukları ve torunları olmak üzere Kral Faysal’ın hayatına tanıklık etmiş onlarca kişiyle röportajlar yer alıyor. Filmde, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun da açıklamalarına sıkça yer veriliyor.Aralarında Myriam Francois-Cerrah, Kristiane Backer, Peter Sanders, Sarah Joseph gibi sonradan Müslüman olmuş birçok ünlünün yer aldığı filmin Türkiye’de de gösterilmesi planlanıyor.Filmin yönetmenliğini yapan Shems Freidland, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, filmin yapımını 3 senede bitirdiklerini ve özellikle röportajları ayarlamada büyük zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.
Freidland, Faysal'ın çöl olan bir yeri modern bir ülke haline dönüştürdüğünü vurguladı.Kral Faysal’ın 20. yüzyılın en önemli siyasi liderlerinden biri olduğunu vurgulayan Freidland, “Kral Faysal muhteşem bir insandı. 10 yaşında Kuran hafızı oldu. Suudi Krallığı’nda küçük yaşlarda dışişleri bakanlığı görevini yürüttü. Babası 13 yaşında Londra’ya gönderdi ve bu yaşından itibaren dünyanın en önemli siyasi figürleri arasında yerini aldı.” dedi.
Freidland belgeseldeki bazı konulara ilişkin eleştiri yapılmasının normal olduğunu ifade ederek, “Kraliyet ailesinden bazıları, herkesin bildiği tarihi gerçeklerin, özellikle kraliyet üyeleri konseyi ve ulema tarafından Kral Faysal’ın tahttan indirilmek zorunda kalmasının, tekrar hatırlatılmasından huzursuz olabilir.” diye konuştu.
Freidland sözlerini şöyle sürdürdü: “Filistin’in nasıl işgal edilmeye başladığı da anlatılıyor belgeselde. Bu durum İsrail lobisini rahatsız edebilir ama sonuç itibariyle tarihi gerçekleri objektif olarak yansıtmaya çalıştım.”Filmin galasına ev sahipliği yapan Emel dergisi editörü Sarah Joseph ise “Kral Faysal, tüm İslam dünyası için sıra dışı bir insandı. Kısa denebilecek bir süre krallık yapmasına rağmen dünyanın bir çok meselesiyle ilgilendi. Kötü durumdaki Suudi Arabistan’ı modern bir ülke yapma başarısını gösterirken, Batı dünyasıyla da ilişkilerini her zaman üst seviyede tutmaya gayret gösterdi.” yorumunda bulundu.Kral Faysal’ın daha 13 yaşında çocuk denecek bir yaşta ülkesi Suudi Arabistan’ın Londra temsilciliğini yaptığına dikkat çeken Joseph, “Ülkesinde devrim niteliğinde çok büyük değişikliklere imza attı. Çok vizyoner biriydi. Eğitime büyük önem veriyordu ve bayanlara eğitim yolunu açıyor. Ülkede televizyon kanalları kurdu.” diye konuştu.
'KRAL FAYSAL SARAYDA DEĞİL EVDE YAŞAMAYI TERCİH ETTİ'Dünyaca ünlü TV spikeri ve “MTV’den Mekke’ye” adlı kitabın yazarı Kristiane Backer da Kral Faysal’ın iyi bir Müslüman olduğunu belirterek, “Yaşıyor olsaydı belki şimdi Ortadoğu’da Arap Baharı yaşanmayacaktı veya buna ihtiyaç olmayacaktı.” dedi.
Faysal’ın, halkının eğitimine büyük önem verdiğini ve bayanların eğitim görmesinin önünü açtığını hatırlatan Backer, “Filistin işgali konusunda büyük mücadele verdi. Çok mütevazi biriydi. Saray yerine normal bir evde yaşamayı tercih etti. Günümüz insanının ondan öğreneceği çok şey var.” diye konuştu.
Araştırmacı yazar Myriam Francois-Cerrah ise Kral Faysal’ın Filistin konusunda hayatı boyunca mücadele ettiğini kaydetti.
Francois-Cerrah ayrıca günümüz İslam dünyasında Türkiye’nin Arap ülkelerine nazaran çok daha liberal olduğunu ve vatandaşlarına yönelik daha dengeli bir tutum sergilediğini sözlerine ekledi.Kral Abdülaziz el-Suud’un üçüncü oğlu olarak 1906’da dünyaya gelen Faysal, 1964 - 1975 yılları arasında Suudi Arabistan krallığı yapmıştı .
'kral Faysal Yaşıyor Olsaydı Arap Baharı'na İhtiyaç Kalmazdı
Suudi Arabistan’ın reformcu lideri Kral Faysal’ın hayatı bir belgesel filmine konu oldu.