İngiltere Prensi William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton 'un doğumunun her anı yakından takip edilirken Düşes 'in doğumu ve bebeği ile ilgili haberler de gündemden düşmüyor. Kate Middleton 'un doğumunu hangi yöntem ile gerçekleştireceği de en çok merak edilenler arasında yer alırken doğuma günler kala yayınlanan “Düşes acılarını en aza indirmek için doğumda hipnoz yöntemine başvuracak” haberleri gözleri hipnodoğum tekniğine çevirdi.
Hipnodoğumun normal doğum kararı veren anne adaylarının doğum sürecini ve doğum korkusunu yenebilmesi amacıyla doğum öncesinde hipnoz tekniği ile eğitim almaları anlamına geldiğini belirten Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Hamile olduğunu öğrenen birçok kadın ilk önce normal doğum yapmak istiyor ama bazen korku, bazen kontrol duygusu bazen de tıbbı zorunluluk nedeniyle sezaryene yöneliyorlar. Önemli olan bu korkuyu yenebilmek, doğum sancısının kontrol edilebileceğine inanmak. Hipnodoğumda da ana amaç; bu korkuları yenmek, vücudu bir şekilde kontrol edebilmek, doğum denen bu mucizeyi kendi akışına bırakmak” dedi.
Hipnodoğumun altında yatan asıl noktanın kişinin bir şekilde beyin gücüyle kendini bu doğuma hazır hale getirmesi, yaşanacak sürecin doğal olduğunu algılayıp bunlarla mücadele ederek doğumu ağrısız ve kolay şekilde yapması olduğuna değinen Dr. Ceydeli, “Bunu başarmak kurslarla, toplantılarla, seminerle, görsel ve yazılı bilgiler edinerek mümkün olabilir. Hipnodoğum bir kadının gebe olduğu zaman bu durumu nasıl heyecanla ve mutlulukla karşılıyorsa aynı şekilde doğumu beklerken de aynı duyguları hissedebilmesini sağlamaktır” diye konuştu.
AĞRI AYNI, TEPKİLER FARKLI
Hipnodoğumun bilinç altındaki doğum korkusunu, endişesini silme çalışması olduğunu söyleyen Dr. Ceydeli, “Bu yöntem zihinsel iyileştirme tekniklerini kullanarak hastaya bazı öğretileri vermek ve doğum sırasında bu öğretilerden faydalanmaktır. Ancak belirtmek gerekir ki düşünerek ağrıyı hafifletmek mümkün fakat tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmaz. Bilinmesi gereken şey; doğum sanıcısı kabul edilebilir, mücadele edilebilir bir ağrı olduğudur” dedi. Doğum sancısının algılanmasının kişiden kişiye değiştini dile getiren Dr. Ceydeli, “Bazıları çok rahat, çok az ağrı çekerek doğururken bazıları büyük sıkıntılar çekerek doğum yapıyor. Aslında aynı ağrı ama tepkiler birbirinden çok farklı. İşte o tepkileri kontrol etmek, baskılamak ve törpülemek bir takım öğretilerle mümkün” dedi.
TIBBİ BAKIM İHMAL EDİLMEMELİ
Kişinin bu öğretiyi benimsemiş olmasının ve bunu kontrol etmeye çalışmasının kesinlikle avantaj olduğunu dile getiren Dr. Ceydeli, “Ama önemli olan bunları yapmayı çalışırken tıbbı birtakım gerçeklerden de uzak durmaya çalışmamak. Çünkü doğum yapacak kadın şöyle düşünebilir; 'ben bu öğretiyi benimsedim doğumumu tıbbi yardım almadan yapabileceğim, doktor bana hiçbir şekilde dokunmasın! '. İşte bu noktada hipnodoğumu doğru bulmuyoruz. Tıbbi gerçekleri ve biz doktorları dikkate almak şartıyla keşke bütün hamileler bu tarz eğitimler alsa, böyle bir şansı elde edebilseler” şeklinde konuştu.
Kraliyet bebeği için düşünülen yöntem
Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın doğum süreci tüm dünya medyası tarafından yakından takip edilirken “Düşes hipnoz ile doğum yapacak” haberleri hipnodoğum tekniğini gündeme getirdi.