Krizdeki komşu, AB ve IMF'den 110 milyar Euro borç alacak
Borç batağına saplanan Yunanistan'ı kurtarma paketi belli oldu. Buna göre Atina hükümeti, Avrupa Birliği ve IMF'den 3 yılda toplam 110 milyar Euro kredi alacak. Başbakan Yo...
Borç batağına saplanan Yunanistan'ı kurtarma paketi belli oldu. Buna göre Atina hükümeti, Avrupa Birliği ve IMF'den 3 yılda toplam 110 milyar Euro kredi alacak. Başbakan Yorgo Papandreu, bütçe açığını azaltmak için Yunan halkına 'acı verici' önlemler almak zorunda kaldıklarını söyledi ve iflastan kurtulmak amacıyla 'fedakarlık' çağrısında bulundu.
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle sarsılan Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile sürdürdüğü kurtarma paketi müzakerelerinde anlaşmaya vardı. Atina'yı iflastan kurtarmanın maliyeti 110 milyar Euro'yu bulacak. Bu paranın üçte ikisini AB'nin 15 üye ülkesi karşılayacak. Kalanını ise IMF verecek. 3 yıllık kurtarma paketini, Brüksel'de toplanan Euro bölgesi ekonomi ve maliye bakanları onayladı. Anlaşma, yarına kadar da Yunanistan Meclisi'ne gelecek. Euro ülkelerinin 80 milyar Euro'luk ikili kredilerine ilaveten IMF'nin vereceği 30 milyar Euro'dan oluşan ve en az 3 yılda kullandırılması öngörülen kurtarma paketi Yunanistan'ın 19 Mayıs'taki borç geri ödemesinden önce kullanıma hazır olacak. Program, 2014 yılı sonuna kadar bütçe açığını AB ortalaması olan yüzde 3'ün altına indirmeyi hedefliyor.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunan hükümetinin "zorlu fakat zorunlu reform süreciyle ülke ekonomisini sürdürülebilir hale getirme ve güveni yeniden tesis etme" sözü verdiğini belirtti. AB Komisyonu, Yunanistan'ın taahhüt ettiği kemer sıkma önlemlerinin 'sağlam ve güvenilir olduğuna' kanaat getirdi. AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupalı vergi verenlerin parasını Yunanistan'a akıtmadıklarını, faizli borç verdiklerini ve ikili kredilerin faiz oranının diğer Euro Bölgesi ülkelerinin borçlanma faizinden yüksek olduğunu belirtti. Euro grubu başkanlığını yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker de kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'la "iddialı, sıkı ve mutlaka gerekli" bir program üzerinde anlaştıklarını söyledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ise Yunanistan'ı kurtarma paketinin Euro Bölgesi'nde güvenin yeniden tesisi ve mali istikrarın güvence altına alınmasına yardımcı olacağını kaydetti.
Öte yandan Yunan hükümeti, IMF, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile varılan anlaşma çerçevesinde bütçe açıklarının azaltılması amacıyla yeni ekonomik önlemler alındığını açıkladı. Başbakan Yorgo Papandreu, ülkenin iflas etmemesi için her şeyi planladıklarını ifade etti. Gerek halk gerekse uluslararası düzeyde Yunanistan'ın güvenilirliğinin geri kazanılması için değişikliklere gidildiğini söyleyen Papandreu, halk açısından 'acı verici önlemler' alınmak zorunda kalındığını kaydetti. Kararların Yunan halkının büyük fedakarlıklarda bulunmasına yol açacağını anlatan Papandreu, destek paketinin bu şart ile onaylandığını bildirdi. "Kararların iktidarı açısından siyasi sonuçları olacağı ve ikinci dönem göreve gelemeyeceği" yönünde değerlendirmelerle ilgili olarak da, "İktidara iktidar olmak için değil, hizmet vermek için geldim." dedi. Papandreu, görev süresinin sonunda Yunanistan'ın yeniden doğmuş ve ekonomik sıkıntıdan sıyrılmış olacağını vurguladı.
İŞTE ATİNA'NIN ACI REÇETESİ
Akaryakıt, sigara ve alkollü içkilere yüzde 10 ek vergi getirilecek.
Lüks harcamalarda vergi artışı olacak.
En düşük KDV yüzde 10'dan 11, en yükseği ise yüzde 21'den 23'e çıkarılacak.
Memurların ödeneklerinde yüzde 8 kesintiye gidilecek.
2 bin 500 Euro'dan yüksek emekli aylıklarında kesinti yapılacak.
Kamu çalışanları ile emeklilerin maaşlarına 3 yıl zam yapılmayacak.
Kamu sektöründe aylık 3 bin Euro'ya kadar maaş alanlara, 13. ve 14. maaşlar (ikramiye) yılda toplam bin Euro'ya düşürülecek.
Zaman