Malatya Inönü Üniversitesi Kadin, Aile ve Toplum Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi (INÜKATUM) ve Kadin ve Aile Çalismalari Toplulugu tarafindan Kronik Hastaligi Olan Çocuklar ve Ebeveynleri için Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Kadin, Aile ve Toplum Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Danisma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ilknur Ucuz tarafindan moral ve söylesi etkinligi düzenlendi ve ilgi gördü.
Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi Çocuk Servisi’nde gerçeklestirilen etkinlige, Doç. Dr. Ilknur Ucuz’un yani sira INÜKATUM Müdürü Prof. Dr. Müge Karadag, Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Hilal Yayan ve Kadin Çalismalari Toplulugu üyeleri ile kronik hastaligi olan çocuklarin ebeveynleri katildi.
Etkinlikte konusan Doç. Dr. Ilknur Ucuz, ebeveynlerin çocuklarindaki hastaliklarina ait tecrübelerinden ve akillarindaki sorulardan hareketle çocuk ve ergen ruh sagligi ve hastaliklari uzmani olarak saglayabilecegi destek ve yardimlardan söz ederek, “Çocuklarin kendilerinde var olan hastaligi ve bu konuda ebeveynlerinin duygularini anlamadigini, eriskinlerin ise her seyi anladigini düsünüyoruz. Oysaki çocuklar çevrelerindeki pek çok durumu fark eder, anlar. Çok küçük yastaki çocuklar ve hatta bebeklerde bile pek çok durumda duygusal anlamda bir takim degisiklikler olur. Bu nedenle daha bebeklik çaginda bile çocuklar sizin duygularinizi anlar. O yüzden çocuklarin güçlü oldugunu, her seyi anladiklarini, duygulari oldugunu ve her seyi sezinleyebildiklerini unutmamaliyiz” ifadelerini kullandi.
Doç. Dr. Ilknur Ucuz, hastalikla mücadelede en önemli adimin kabullenme oldugunu belirterek sunlari dile getirdi:
“Kabullenmek çok kolay bir sey degil. Ama kabullenmekte ilk adim çocugumuzun güçlü olduguna ve onun her seyi anlayabildigine inanmaktir ve sonra kabullenme ile ilgili kafamizdaki soru isaretlerini çözüme kavusturmaktir. Çünkü biz hastaligi kabullenmezsek hastaligi yenmek daha da zorlasir.”
Ucuz, çocugun hastaligini kabullenme sürecinde en sik karsilasilan sorunlardan birinin suçlu arama oldugunu belirterek, bu durumun hem ebeveynin hem de çocugun ruh sagligini olumsuz etkiledigini, onun suçlu aramaya gerek olmadigini, bu hastaliklarin herkesin basina gelebilecegini, kabullenerek tedaviye uyum saglamanin önemli oldugunu vurguladi.
Kronik hastaliklarda belirsizliklerin çok fazla oldugunu bildiren Ucuz, “Sürekli bir belirsizlik var. Ama sunu unutmamak lazim, ‘Önce ben bunu kabullendim, kabullendikten sonra ben en iyi sonuca ulasmak için ne yapabilirim?’ seklindeki düsünceler önemli bir adimdir. Bu hastaliklarda ebeveynlerin ve çocuklarin ruh sagliginin çok büyük etkisi var. Pek çok anne bana sunu söylüyor: ‘Önce çocugum önemli.’ Ben de diyorum ki, hayir önce sen önemlisin. Sen iyi olmadigin sürece senin çocuguna da iyi ve faydali olman mümkün degil. Sen iyi olmazsan çocuguna yeterince yardim edemezsin” seklinde konustu.
INÜKATUM Müdürü Prof. Dr. Müge Karadag da, Inönü Üniversitesi Kadin, Aile ve Toplum Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi olarak düzenledikleri her etkinlikte topluma ve aileye destek sunmayi hedeflediklerini belirterek, “Anneler hastaliktan çocuklarina dayanarak, çocuklar da annelerine dayanarak kurtulacaklar. Onun için her zaman çok güçlü durmaniz lazim. Insan bazen tükenebiliyor ama destek ve tedavilerle, hastaliklarla mücadele ederek iyi sonuçlara ulasmak mümkün. Ben katiliminizdan dolayi hepinize ve bizlere destek vererek bilgilerini paylasan hocalarimiza tesekkür ediyorum” dedi.
Etkinlik, Tip Fakültesi Dahili Tip Bilimleri Aile Hekimligi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik’in sorumlulugunda Tip Fakültesi ögrencilerinin kronik hastaligi olan çocuklari ziyaret ederek, Terapötik Oyunlar oynamasi ve hediye takdim etmesi ile sona erdi.
Kronik Hastaligi Olan Çocuklara Moral Etkinligi
Malatya’da, kronik hastaligi olan çocuklar ve ebeveynleri için moral etkinligi gerçeklestirildi. Doç. Dr. Ilknur Ucuz, kabullenerek tedaviye uyum saglamanin önemli oldugunu vurguladi.