Kronik Yorgunlugunuz Varsa Hafife Almayin

Kronik Yorgunlugunuz Varsa Hafife Almayin

Psikiyatri Uzmani Dr. Ebru Öztepe Yavasci, kronik yorgunlugun en önemli tedavisinin kisinin yeterli istirahati saglamasi oldugunu söyledi.

Kronik yorgunlugun, konsantrasyon güçlügü, bas agrisi, uyku bozukluklari ve psikiyatrik sikayetlerle kendini gösterdigini belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Psikiyatri Uzmani Dr. Ebru Öztepe Yavasci, devam eden bir hareketlilik sonucu olmamasi, esas olarak dinlenmekle hafiflememesi ve mevcut is, egitim, sosyal ve özel aktivitelerde belirgin azalmaya yol açmasi, kronik yorgunluk sendromunu akla getirdigini söyledi.

Yavasçi, “Major kriterler, en az alti aydan bu yana günlük aktivitede yüzde 50 azalmaya yol açan, istirahatle geçmeyen, tekrarlayici yorgunluk ve bu tabloyu açiklayacak diger fiziksel ve psikiyatrik durumlarin dislanmasidir. Minör kriterler ise hafif ates, bogaz agrisi, servikal ve aksiller lenf nodlarinda hassasiyet, açiklanamayan kas güçsüzlügü, miyalji, egzersiz sonrasi bitkinlik, bas agrisi, gezici noninflamatuar atralji, unutkanlik, depresyon, asiri huzursuzluk, dinlendirmeyen uyku, yakinmalarin aniden ve yeni baslamasidir. Kronik yorgunluk sendromunun olusmasina sebep olan birçok etken olmasina karsin, bir kez basladiktan sonra hastaligin olusturdugu yorgunlugun ve yeti yitiminin devam etmesine sebep olan etkenler ise, bedenin formda olmamasi, daha da kötülesmekten korkmak, kisinin kendine karsi kati olmasi, belirtilere odaklanma, engellenmis ve kötü hissetme, endise duyma olarak siralanabilir” dedi.

Kronik yorgunlugu olan kisilerin en önemlisi istirahat etmesi gerektigini belirten Yavasçi, kronik yorgunluk için 6 önerisini söyle siraladi:

"Hayat hizinizi yavaslatin. Fiziksel veya emosyonel stres meydana getirecek ortamlardan ve islerden kaçinin. Çalisma ortamimizi yeniden düzenleyin. Yani asiri is yükünden kaçinin. Dinlenme zamanlarinizi arttirin. Finansal, bürokratik ve idari islerde en az sorumluluk alin. Is hayatinizda ve özel hayatinizda yeni stratejiler belirleyin. Kas gevsetici egzersizler yapin. Hayatinizi renklendirecek ugraslar bulun. Her sabah 10-15 dakika aç karnina egzersiz yapin. Bunlari yapmaniza ragmen kronik yorgunlugunuz geçmiyorsa mutlaka bir uzmana danisin."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile