Bakan Günay, Doğu Akdeniz’in en büyük kongre merkezinin Efes’te yapılacağı ve Konya-Çatalhöyük bölgesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındığı müjdesini de verdi.
Kruvaziyer sektörünün nabzını tutan, denizciliğin tüm alanları ile ilgili son derece önemli organizasyonlar gerçekleştiren dünyaca ünlü Seatrade, İzmir'de ilk kez kruvaziyer turizmi konusunda forum düzenledi.
Swiss Otel'de gerçekleştirilen foruma Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve kruvaziyer turizm sektörünün dünyada önde gelen isimleri katıldı.
Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ise yurtdışı programı nedeniyle organizasyona katılamadı. 5 Temmuz tarihine kadar sürecek olan forumun moderatörlüğünü İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş gerçekleştirdi. Demirtaş, İzmir'in güzelliklerini gösteren bir tanıtım filmi izletti
Bakan Günay yaptığı konuşmada, “Doğu Akdeniz’in en büyük kongre merkezini Efes’e yapacağız. Kazısını yaptığımız merkezlerimiz var. Konya-Çatalhöyük, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş oldu. Türkiye, kış, termal, sağlık, golf turizmi gibi yeni alanlara geçiyor. Kruvaziyer turizmi de böyle. Türkiye bu alanda son 9 yılda diğer 30 yılla kıyaslanınca çok büyük aşamalar kaydetti.
Geçen yıl sadece İzmir ve Kuşadası’nda 500 bini aştık. 9 yıl önce İzmir'e toplam 3 bin kişi gelmişken, 600 bine çıkması gerçekten önemli bir başarı. Bu konuda emek veren yerli, yabancı herkese teşekkür ediyorum” dedi
Günay, Konya Çatalhöyük’ün ardından önümüzdeki süreçte İzmir’in tarihi mekanları Efes ve Bergama'nın da UNESCO için sırada olduğunu söyleyerek, “2015'e kadar içine bu bölgeleri de katacağız. Dünyanın en önemli yerleşim ve inanç merkezlerinden birisi İzmir. Arkeoloji açısından en bilinen, en ilgi çekici yerler” dedi.
“DÜNYAYA BARIŞI GETİREN TURİZM SEKTÖRÜDÜR” “Turizm insanları tanıştıran, tanıştırdığı için de barıştıran bir dünya sektörüdür” diyen Bakan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “21. yüzyıl barış getirsin, bu barışı, insanlık değerlerini getirecek olan turizm sektörüdür. Bu alanda daha çok işbirliği yapılması gerekiyor. Hepimiz Akdenizli’yiz. Akdeniz turizmde büyüyor. Karadeniz'e daha yeni çıkılıyor. Akdeniz’deki bütün ülkelerle çok yakın işbirliği yapmak istiyoruz. Yunanistan ile Türkiye'nin işbirliği önemli olacaktır. Biz işbirliği yaparsak Ege'nin büyük turizmini yaparız. Daha fazlasına ihtiyacımız var. Maliyeti arttıran gelirlerin ortadan kalkması gerekiyor.” “ÜLKE OLARAK KRUVAZİYER PASTASINDAN FAZLA PAY ALMAK İSTİYORUZ” İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, kruvaziyer sektörünün sürekli büyüdüğünü ifade ederek, Türkiye'nin bu pastadan pay alma potansiyeli üzerinde durdu. Demirtaş, "2003 yılında Türkiye genelinde sadece 821 gemi seferi ile yaklaşık 332 bin kruvaziyer yolcumuz vardı. 2003 yılında Türkiye genelinde sadece bin 633 gemi seferi ile 2.2 milyon kruvaziyer yolcusunu ağırladık. Ülke olarak fazla pay almak istiyoruz. Yüzde 40 büyüdük ama bunu yeterli görmüyoruz. İzmir'in gelişim potansiyeli müthiş. Bundan önce İzmir diye bir kent yoktu. Yolunu şaşıran gemiler geliyordu. 2004 yılında Costa Crociere firması başkanının İzmir'de incelemelerde bulunması ile biz kruvaziyer turizmini keşfettik. O İzmir'de umut var demişti. O zamandan bu zamana durmadan çalıştık. 2003 yılında 5 gemi, 3 bin yolcu sayısı geçtiğimiz yıl 504 bin 921'e ulaştı. Türkiye'nin üç limanı arasına girdiğimiz gibi yıl sonunda dünyadaki ilk 50 liman arasına girmeyi hedefliyoruz. Yeni limanla 2 milyon yolcu ağırlayabileceğiz" şeklinde konuştu.
“İKLİMİMİZ UYGUN” Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve Karadeniz, üç kıta bir deniz olduğuna ve potansiyeline dikkat çeken Demirtaş, kruvaziyer sektörünün devlerine şöyle seslendi: "Avrupa, Amerika pazarı bir şekilde daralıyor. Oysa Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz bölgeleri yükselen pazarlar, size çok müşteri sağlar. İklim şartları da, ticaret de, rotalar da birbirine çok uygun. Gemilerimiz 12 ay çalışabilir. Sadece yolcu alın demiyoruz. Her türlü yiyecek, içecek, gemi inşa ve dekorasyon malzemesini ülkemizden almalısınız. Kalite ve fiyatlarımız son derece uygun. Dünyanın her ülkesine 23 bin çeşit mal satıyoruz." İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, kruvaziyer turizminin İzmir'de gelişmesi için her türlü yatırıma hazır olduklarını aktardı. Kocaoğlu, "Kruvaziyer turizmi ile gelip sınırlı kalan ziyaretçilerin bana göre en çok görmesi gereken yer Agora, Kemeraltı. Biz birçok yeri ayağa kaldırmak istiyoruz. Kadifekale'yi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Turistler buraları gelip gezmeli. Ulaşım konforunu, kruvaziyer turizm yolcusunu Efes'e götürecek yolları Ulaşım Bakanımızla birlikte yapıyoruz. Yeterli sayıda gemi barındıramadığımız gerçeği ile her türlü maddi manevi katkı vermeye hazırdır" diye konuştu.
Kruvaziyerin Kalbi İzmir’de Attı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektörünün dünyada barış getiren bir sektör olduğunu ifade ederek, kruvaziyer turizminde gelişmek için Akdeniz ülkelerine işbirliği çağrısında bulundu.