KSO'nun 50. Yilinda, Konya Sanayisinin Gelecegi Konusuldu

KSO'nun 50. Yilinda, Konya Sanayisinin Gelecegi Konusuldu

Konya Sanayi Odasi’nin (KSO) Nisan ayi meclis toplantisinda, odanin kurulusunun 50. yili kutlandi. Meclis toplantisinda konusan KSO Baskani Mustafa Büyükegen, Konya olarak gelecek dönemde Marmara Bölgesi’ndeki yüksek katma deger içeren stratejik yatirimlara talip olduklarini vurgularken, meclis toplantisina konuk olan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da, “Konya, Istanbul’dan kayacak yatirimlar için ideal bir aday” dedi.

25 Nisan 1974 yilinda kurulan Konya Sanayi Odasi’nin Nisan Ayi Meclis Toplantisi, odanin kurulusunun 50. yilina özel olarak gerçeklestirildi.

Toplantida, Konya Sanayi Odasi Baskani Mustafa Büyükegen, Meclis Baskani Memis Kütükcü, meclis ve meslek komitesi üyelerinin katilimi ile 50. yil pastasi kesildi. Meclis toplantisinda konusan Konya Sanayi Odasi Bakani Mustafa Büyükegen, 50 yil önce, 8 meslek komitesi ve 165 sanayici ile kurulan KSO’nun, bugün 24 meslek komitesinde 2 bin 345 üye sayisina ulastigini vurguladi. Konya Sanayi Odasi’nin sanayicilere kurumsal hizmet üretme kapasitesinin ve üye yapisinin her geçen gün gelismeye devam ettigini belirten Büyükegen, “Sektörlerimiz ile ilgili yaptigimiz çalismalar, bölgemizin AR-GE inovasyon kapasitesini artirmaya odaklanan Innopark Teknoloji Gelistirme Bölgemiz, Enerji Verimliligi Etüt Merkezimiz, Ahitürk Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezimiz, kümelenme faaliyetlerimiz ve diger projelerimiz ile sehrimizin ve ülkemizin kalkinmasina destek veriyoruz. Bu çalismalarimizin hepsi birbirinden kiymetli. Bu projelere emek veren tüm sanayicilerimize tesekkür ediyorum. Insallah 50. yilimizi tüm üyelerimizin katilimi ile düzenleyecegimiz bir Konya Sanayi Gecesi ile de kutlayacagiz” seklinde konustu.

Baskan Büyükegen, Konya Sanayi Odasi’nin kurulusundan bu yana hizmet eden meslek komitesi ve meclis üyelerine, meclis baskanlarina, yönetim kurulu baskanlarina, üyelerine ve profesyonel çalisanlara tesekkür ederken, ahirete irtihal edenlere de Allah’tan rahmet diledi.

Konya, Marmara Bölgesi’ndeki yüksek katma degerli yatirimlara talip

Konusmasinda, Konya’nin yeni dönemde Marmara bölgesindeki yüksek katma deger içeren stratejik yatirimlara talip oldugunu vurgulayan Baskan Büyükegen, söyle devam etti: “Ülkemizde olasi Istanbul merkezli Marmara Depremi, büyük can kayiplarina sebep olacagi gibi, ülkemizin ekonomi güvenligini de tehdit edecek bir boyuta ulasma potansiyeline sahip. Biz Konya Sanayi Odasi olarak her zaman, bu riskin dagitilmasi gerektigini savunarak, Konya’nin Marmara Bölgesi’ne alternatif bir sanayi sehri oldugunu ifade ettik ve büyük ölçekli, özellikle de yüksek katma deger içeren stratejik yatirimlara talip olduk. TEPAV ile yaptigimiz ‘Konya Için Yeni Bir Kalkinma Stratejisi’ baslikli çalismamiz, bu iddiamiza isik tutacak. Bu çalisma sadece avantajlarimizi ve güçlü kaslarimizi degil, ayni zamanda gelistirmemiz gereken alanlari da içeriyor.”

Konya, Istanbul’dan kayacak yatirimlar için ideal bir aday

Meclis toplantisina konuk olan Türkiye Ekonomi Politikalari Arastirma Vakfi (TEPAV) Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da, “21 Yüzyilda Türkiye ve Konya’nin Firsatlari” baslikli bir sunum yaparak, önümüzdeki dönemin firsatlarini degerlendirdi. Orta ve yüksek beceri gerektiren sektörlerin Konya’nin ihracatindaki payinin Türkiye ortalamasinin üzerinde oldugunun altini çizen Sak, Konya’nin Istanbul’dan kayacak yatirimlar için ideal bir aday oldugunu ifade etti.

Sak, “Konya, 219 rekabetçi sektörle Türkiye’nin en fazla rekabetçi sektöre sahip 8. ili. 83 rekabetçi imalat sektörüyle de Türkiye’de 6. sirada. Bölge son 30 yildir önemli gelisme kaydetti.

Ayrica Konya, katma degeri yüksek bir ihracat sepetine sahip. Makine sektörü ve motorlu kara tasiti ihracati Konya’nin toplam ihracatinin neredeyse yarisini olusturuyor. Dolayisiyla Konya ve Konya-Ankara bölgesi Istanbul’dan kayacak yatirimlar için ideal adaylar” dedi.

Sunumunda yeni dönemde Konya’nin ve Orta Anadolu Bölgesi’nin yeni sanayi bölgesi olma kabiliyeti oldugunu vurgulayan Sak, sunlari ifade etti: “Istanbul’daki sirketler yer arayis sürecine girdi. Konya ile birlikte Ankara’ya bakinca, Istanbul’la benzerlikler dikkat çekiyor. Konya’nin katma degeri yüksek ihracat sepetine sahip olmasi, Konya’nin avantajini gösteriyor.”

Sunumunda yesil dönüsüm sürecine de deginen Sak, Türkiye’nin sürecin disinda kalma sansi olmadigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile