Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin 2010-2011 eğitim öğretim yılı Prof. Dr. Nafi Baytorun Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, ilk olarak müzik dinletisi sunuldu. Törende konuşan Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin (KSÜ) kamuoyundaki imajından çok farklı olarak iyi bir üniversite olduğunu ifade etti.
Tanılır, KSÜ'nin küresel anlamda bir üniversite olabilmesi için gerekli alt yapıya da sahip olduğunu ifade etti. Üniversitelerin her şeyden önce özgür bilimin, özgür düşüncenin ayrıcalıklı alanı olduğunu kaydeden Tanılır şöyle konuştu:
"Tabuların değil özgür düşüncenin hakim olduğu, susmanın değil konuşmanın erdem sayıldığı bir yerdir üniversite. Sistematik düşüncenin esas olduğu bir alandır. İnsanların soru sormaktan çekinmediği, soru sormanın ayıp ve günah kabul edilmediği tam tersine teşvik edildiği, cevap aramanın hem de yüksek sesle cevap aramanın fazilet kabul edildiği yerlerdir. Üniversiteyi üniversite yapan temel değer budur. Bilgi elbette önemlidir. Ama öğrencilere özgür düşüncenin kapısını açması gerekiyor." Vali Tanılır konuşmasının son bölümünde hizmetlerinden dolayı Rektör Pof. Dr. Nafi Baytorun'a Kahramanmaraşlılar adına teşekkür etti.
Kasım ayında görev süresi dolacak olan Rektör Prof. Dr. Nafi Baytorun ise yaptığı veda konuşmasında, evrensel kurumlar olan üniversitelerin belli bir öğretim düzeyine gelmiş bireyleri bilimin ışığında aydın nitelikli meslek insanı olarak yetiştirdiğini söyledi. Baytorun günümüzde üniversitelerin hızla gelişime uğrayarak 3. kuşak üniversitelere doğru yol aldığını belirtti. 1992 yılında kurulan KSÜ'de kendisinin de 16 yıldır görev yaptığını vurgulayan Baytorun şunları ifade etti:
"Geldiğimiz nokta gerçekten gurur verici. Son 8 yıldır bu onurlu görevi yapıyorum. Bugün 9 fakülte, 2 yüksek okul, 8 meslek yüksek okul, 1400 çalışanı ile 20 bin öğrenciye hizmet vermekteyiz" dedi.
Kahramanmaraş'la üniversite arasında kopukluk olduğu yönündeki eleştirilere de katılmadığını belirten Baytorun, "Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin bayramlarına, taziyelerine, mutlu günlerine katılarak her zaman onlarla birlikte olduğumuzu göstermeye çalıştık. Nitekim çok değerli Kahramanmaraşlı ailelere üniversitemize önemli katkılar sağlamışlardır. 'Bu üniversite hiç bir şey yapmadı' şeklindeki söylemler bana değil buradaki öğretim üyelerine çok büyük zuldür" diye konuştu.
Yaşadıkları sıkıntılara da değinen Baytorun, "Kadro konusunda büyük sıkıntılar yaşadık. En büyük sorun ve handikaplarımızdan biridir. Her bütçe döneminde büyük çaba gösterdik ama ne yazık ki bu çabalar sonuç vermedi. Bunun yanında 2006 yılında stratejik plan hazırlanırken yapılan analizlerde üniversitemizin zayıf yönlerinden bir tanesinin ismi olduğu yapılan anketlerle ortaya çıkmıştır. Gizli olmayan bu bilginin belli basına iletilmesi sonucu üniversitemiz hiç hak etmediği tepkileri aldı. Son günlerde bir yerel gazetede üniversitenin ismi konusu yeniden gündeme geldi. Bu olayın çok değerli Kahramanmaraşlılar tarafından desteklendiğini görüyoruz. Biz hiçbir zaman üniversitenin isminin değiştirilmesi için teklif götürmedik. Bu takdir Kahramanmaraşlı hemşehrilerimize aittir. Ancak üniversitelerin yarış içerisinde olduğunu düşünecek olursak zayıf yönlerinin gelecekte mutlak suretle ortadan kaldırılması gerekir diye düşünüyorum.''
Görev yaptığı dönem içerisinde önemli çalışmalar imza attıklarının altını çizen Baytorun, ''Rektörlük döneminde en büyük pişmanlığınız nedir? diye soracak olursanız 'pişman olurum' düşüncesiyle yapamadıklarım olmuştur'' dedi. Çok yakında üniversitede bir seçim yapılacağını hatırlatan Baytorun, "Oyların dikkate alınamayacağı konularını lütfen dikkate almadan vicdanınızla hesaplaşarak bu üniversiteye en yakışan arkadaşımızı yönetime gelmesini Sayın Cumhurbaşkanımıza tavsiye ediniz''şeklinde konuştu. Törenin ardından Prof. Dr. Yücel Yılmaz, açılış dersinde öğrencilere 'Bilim, Teknoloji ve İnsan' konusunda bilgiler verdi.
Ksü'de Akademik Yıl Açıldı
Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, "Üniversite tabuların değil özgür düşüncenin hakim olduğu, susmanın değil konuşmanın erdem sayıldığı bir yerdir" dedi.